Ca sa iasa gustos un preparat are nevoie de trei lucruri: o reteta buna, profesionalism din partea bucatarului care se ocupa de preparat si multa atentie. Mancarea servita este cu atat mai gustoasa cu cat ingredientele sunt mai proaspete, cu cat tehnica de gatit este aleasa in asa fel incat fiecare ingredient sa fie pus in valoare in preparat.
Daca vrei ca gustul obtinut sa fie unul de zile mari poti tine cont de cateva ponturi date de-a lungul anilor de bucatarii profesionisti din marile bucatarii ale lumii. De exemplu, daca vrei niste paste cu un gust deosebit sau o friptura si o salata foarte bune poti adauga suc de lamaie in cantitati mici. Aroma speciala a lamaii si mirosul fin obtinut la final pot face diferenta intre un preparat obisnuit si unul de cinci stele.
Nici sarea nu este de neglijat, insa nu in cantitati prea mari. Sarea este cunoscuta ca fiind un foarte bun potentiator de aroma, se adauga in apa de fierbere de la legume sau paste, dar niciodata la carne, intotdeauna sarea vine la final sau inainte.
Cele mai citite articole
Zaharul e un ingredient banal care poate scoate din anonimat un sos de rosii pentru paste, poate aduce un plus de aroma drojdiei. Ierburile aromatice sunt minunate daca sunt adaugate la un drob de pui, gustul va fi excelent la final, mai ales ca un drob de pui este una dintre retetele cele mai cautate in bucataria romaneasca, daca nu preferam mielul.
Gustul e mai bun si mai puternic cand folosesti uleiul sau untul, nu in cantitati mari insa. O carne prajita in unt e mult mai aromata decat una prajita in ulei simplu, chiar mult mai frageda. Pentru un gust mai bun nu trebuie sa exagerezi cu un condiment cu o aroma foarte puternica, din simplul motiv ca aroma va predomina in farfurie si nu vei simti gustul adevarat.
Atentie si la timpii de fierbere, prajire, coacere, ei trebuie respectati pentru un gust mai puternic si arome care te cuceresc de la prima inghititura.