7 greșeli pe care le faci înainte de culcare care îți ruinează somnul

Ai avut vreodată senzația că îți sabotezi somnul? Ești obosit, te bagi în pat și…nu se întâmplă nimic, pentru că nu reușești să adormi. Asta se întâmplă pentru că tratăm somnul ca pe un alt lucru pe care îl avem „de făcut” și nu îi acordăm atenția cuvenită – în schimb, ar trebui să ne îngrijim mai mult de igiena noastră de somn – da, acest concept este real. Iar specialiștii în somnologie îl iau cât se poate de în serios și așa ar trebui să facem și noi – iată 7 greșeli pe care le faci înainte de culcare care îți vor ruina somnul. 

  1. Nu ai o oră de culcare

Într-o realitate ideală, mergi la culcare la fix aceeași oră în fiecare seară, inclusiv în weekenduri. Și te și trezești la aceeași oră. E vital să te asiguri că ai o oră de culcare cât de cât fixă, pe care să o respecți – asta îți va asigura un ritm circadian normal, care guvernează timpii din zi în care ești mai obosit. 

Dacă îți dai peste cap acest ritm, dormind haotic, nu vei face decât să te simți obosit în mai mulți timp din zi și vei adormi mai târziu seara. Așadar, încearcă să pui capul pe perna la aproximativ aceeași oră în fiecare seară. 

2. Nu lași telefonul din mână în pat 

Știm – uneori pare imposibil să te dezlipești de telefon, chiar și atunci când ești obosit. Conceptul de „doom scroll” devine din ce în ce mai cunoscut și se referă la statul pe rețelele de socializare fără vreun scop, ci doar pentru a „pierde vremea”. 

Din nefericire, lumina albastră emisă de telefon îți dă peste cap ritmul circadian de care am vorbit mai sus, deci vei adormi mult mai greu, pentru că mintea ta rămâne în permanență conectată. 

Deci, practic creierul tău nu reușește să se scoată din priză. În mod ideal, ar trebui să lași telefonul deoparte cu cel puțin o oră înainte de culcare, ca să îi permiți creierului să se deconecteze. 

3. Dormi cu telefonul lângă pat 

În aceeași notă ca greșeala de mai sus, un alt lucru pe care îl faci și îți ruinează somnul este să dormi cu telefonul lângă pat sau chiar sub perna spuma cu memorie – asta nu face decât să îți asigură o distragere permanentă la care știi că ai acces. 

Cele mai citite articole

Vei auzi continuu notificări de la prieteni, poate un nou email sau SMS; chiar dacă ai telefonul pe silențios, să îl ai foarte aproape de tine reprezintă o tentație periculoasă. De aceea, ar trebui nici măcar nu ar trebui să te bazezi pe alarma telefonului – ci să îți cumperi un clasic ceas și să lași telefonul în altă cameră. 

4. Te antrenezi intens chiar înainte de culcare 

Dacă faci sport regulat, te felicităm – însă ar trebui să știi că nu e o idee prea bună să faci sport chiar înainte să adormi. Dacă îți propui să te culci la 22, nu ar trebui să faci sport mai târziu de ora 19, de exemplu. 

Dacă faci exerciții intense chiar înainte de somn, nu vei face decât să îți amplifici bătăile inimii și, evident, să te energizezi. Asta se va juca cu ritmul tău circadian, deci îți va fi mult mai greu să adormi. În schimb, poți apela la yoga sau stretching chiar înainte de somn. 

5. Mănânci chiar înainte de culcare

Dacă obișnuiești să iei cina extrem de târziu, ar trebui să schimbi acest obicei – nu ar trebui să mai mănânci nimic cu două ore înainte de somn, spune U.S Library of Medicine – da, adică nu vei putea nici să iei obișnuitele ronțăieli de la filme.

6. Bei cafea, ceai negru și alcool înainte de culcare 

Dacă obișnuiești să lucrezi mai până târziu, poate ești tentat să bei cafea la 20 și să intenționezi să te culci la 22 – nimic mai greșit; ar trebui să nu mai consumi cafea sau ceai negru cu șase ore înainte de culcare, pentru un somn odihnitor. 

Și…ai băut vreodată alcool seara ca să „te relaxezi”? Dacă da, într-adevăr – alcoolul îți induce o stare de somnolență, însă îți blochează faza REM de somn – adică cea mai profundă fază de somn, de care corpul tău are nevoie pentru a se odihni complet. 

Așadar, s-ar putea să ai 8 ore de somn pe noapte și totuși să conștientizezi că nu te odihnești eficient – asta se întâmplă pentru că nu cantitatea de ore dormite contează, ci mai degrabă calitatea lor. Iar calitatea somnului este crucial influențată de obiceiurile pe care le avem înainte de culcare. 

Cele mai citite articole