6 tipuri de artroza si ce trebuie sa stii despre ele

Artroza, cunoscuta si ca osteoartrita, este cea mai intalnita forma de artrita. Diferenta dintre artroza si artrita este ca cea din urma este un termen umbrela pentru mai multe afectiuni care provoaca inflamatii ale articulatiilor [1]. Cauza artrozei este uzura articulatiilor si cartilajelor. Cartilajele sunt tesuturi alunecoase care acopera capetele oaselor si ajuta la miscarea articulatiilor. In timp, ele se pot deteriora pana la disparitie completa. In consecinta, oasele ajung sa se frece unele de altele, ceea ce poate provoca durere, rigiditate si, uneori, inflamatie. Artroza poate afecta orice articulatie, dar cele mai predispuse sunt articulatiile mainilor, gatului, genunchilor si soldului. Descopera in continuare 6 tipuri de artroza care te pot afecta si afla ce trebuie sa stii despre ele!

Artroza piciorului

Artroza piciorului este unul dintre tipurile de artroza care poate afecta mai multe articulatii apropiate. Laba piciorului este formata din numeroase oase, iar mersul este o actiune complexa, care necesita indoirea ei. De aceea, natura a dotat zona inferioara a membrelor cu cartilaje care sa faciliteze deplasarea si diferitele tipuri de miscari pe care trebuie sa le facem. Artroza poate aparea atat la nivelul gleznei, cat si al labei piciorului. 

Artroza gleznei produce durere care, la randul ei, declanseaza o reactie de aparare din partea persoanei, care o foloseste mai putin. Rezultatul este rigidizarea articulatiei si slabirea musculaturii [3]. Artroza la nivelul piciorului poate avea diferite cauze:

  • suprasolicitarea articulatiei;
  • factorul genetic;
  • obezitatea;
  • boli ale aparatului osos [3].

Artroza mainii

Artroza mainii afecteaza in special articulatiile degetului mare si interfalangiene proximale si distale. Chiar daca, de obicei, durerea resimtita in aceasta zona nu este la fel de intensa ca cea provocata de artroza genunchilor sau picioarelor, dezvoltarea de noduli artrozici poate duce la aparitia unor dureri puternice. Degetele se pot deforma in planuri diferite, situatie in care folosirea mainilor devine problematica, in special dimineata. Cauzele artrozei mainii constau in diferite afectiuni, factori genetici si, mai ales, suprasolicitarea articulatiilor. Persoanele care desfasoara activitati care presupun folosirea indelungata sau intensa a mainilor risca sa se confrunte la batranete cu artroza [2].

Spondiloza

Spondiloza afecteaza vertebrele cervicale si este destul de comuna. Apare din cauza solicitarii excesive a coloanei, dar si a uzurii provocate de imbatranire. Spondiloza afecteaza miscarea gatului, provocand rigiditate si durere. In forme grave, poate afecta nervii si maduva spinarii [3]. 

Gonartroza

Gonartroza afecteaza genunchii si se manifesta la toate categoriile de varsta. Durerile pot fi severe si afecta capacitatea de individului de a se deplasa. Artroza genunchilor apare la batrani din cauza degenerarii asociate procesului de imbatranire si al reducerii productiei de colagen. La persoanele mai tinere, solicitarea excesiva a genunchilor este cauza principala a afectiunii. Sportivii, muncitorii care ridica greutati, persoanele care stau mult in picioare sau merg mult au un risc ridicat de a dezvolta boala [3]. 

Artroza umarului

Degradarea articulatiei umarului produce durere si rigiditate. Persoana afectata manifesta mobilitate redusa, din cauza evitarii miscarilor care provoaca disconfort. Traumatismele, bolile cronice, infectiile, factorul genetic si imbatranirea sunt cauze ale artrozei umarului.

Coxartroza

Coxartroza afecteaza articulatiile soldului, mai exact cartilajele dintre coapsa si bazin. Este o afectiune care evolueaza lent, progresiv si ireversibil. Coxartroza poate fi dificil de diagnosticat la inceput, pentru ca poate provoca dureri in diferite parti ale corpului, ca zona inghinala, coapse, fese sau genunchi [3]. Scaderea mobilitatii si durerea sunt specifice acestei forme de artroze. Cauzele si factorii de risc ai afectiunii variaza:

  • probleme congenitale;
  • anomalii de crestere;
  • leziuni articulare inflamatorii;
  • infectii bacteriene;
  • obezitate;
  • traumatisme majore sau microtraumatisme repetate;
  • tulburari metabolice;
  • fluctuatii hormonale;
  • afectiuni hematologice.

Artroza este o boala degenerativa care poate afecta calitatea vietii. Daca ai simptome, mergi la medic si urmeaza tratamentul prescris de acesta!

Surse:

  1. Arthrosis vs. Arthritis: What’s the Difference? – https://www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis
  2. Arthrosis – https://www.css.ch/en/private-customers/my-health/health-glossary/conditions/arthrosis.html
  3. Arthritis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772