6 jucării din lemn care vor fi pe gustul copilului tău

Jucăriile de lemn sunt preferatele educatorilor și mentorilor în domeniu educației, Maria Montessori este una dintre persoanele care au promovat jucăriile ”adevărate”, făcute din materiale naturale, cum este lemnul, deoarece sunt sănătoase, sigure și amuzante pentru copiii. Alte avantaje ale jucăriilor de lemn includ faptul că sunt frumoase și durabile și în niciun caz nu sunt plictisitoare. 

Atunci când vezi o jucărie și ți-o dorești pentru copilul tău, primul lucru la care te gândești este ”Cât de sigură este?”. Este rezistentă astfel încât să nu se rupă? Are piese mici care pot fi înghițite sau margini ascuțite care pot răni? Jucăriile din lemn sunt adevărate opere de artă frumos prelucrate și perfect finisate. Culorile vii în care sunt vopsite precum și faptul că nu conțin substanțe toxice le face să fie preferate de toți părinții. 

Aceste jucării nu sunt doar pentru distracție. Ele încurajează jocul creativ, promovează dezvoltarea senzorială și le oferă copiilor o legătură cu lumea naturală. Iată care sunt recomandările noastre pentru copilul tău:

1. Trenulete de lemn

Copiilor le-a plăcut dintotdeauna să se joace cu trenulețe de lemn. Cu ajutorul lor au descoperit cum să pună în ordine toate piesele care formează vagoanele sau șinele de tren. Au învățat cum să planifice montarea, să aleagă traseul și să evite eventualele obstacole din drum. În plus, și-au dezvoltat imaginația cu ajutorul nenumăratelor călătorii imaginare pe care le-au efectuat de fiecare dată când s-au jucat. Jocul este modalitatea prin care copiii învață, este oportunitatea perfectă pentru a-și dezvolta motricitatea fină, dar și coordonarea mână-ochi.

2. Forme pentru sortat

O placă mai mare de lemn, pe care sunt înfipte niște suporturi verticale, pe care trebuiesc sortate restul pieselor, în funcție de preferințe. Indiferent dacă vrea să pună inelele într-un loc și triunghiurile în altul sau dacă vrea să sorteze după culoare ori mărime, copilul tău are la dispoziție nenumărate variante care îl vor ține ocupat perioade lungi de timp. În funcție de vârstă și de nivelul de dezvoltare la care se află, copilul poate face atțt sortări cât și operații matematice simple. 

3. Figurine din lemn

Copiilor le place să se joace cu figurine, iar dacă acestea nu reprezintă un personaj anume, pot îmbrățișa cele mai diverse roluri, în funcție de inspirație. Figurinele din lemn sunt adorabile cu detaliile lor simpliste, dar atât de expresive. 

4. Numărătoare cu mărgele colorate

O jucărie extrem de atractivă din multe puncte de vedere. În primul rând este colorată, iar toate biluțele înșirate sunt preferate de cei mici. Apoi, sunetul mărgelelor atunci când sunt mișcate precum și senzația tactilă foarte plăcută, fac din numărătoare o jucărie de lemn foarte utilă. Numărarea și gruparea sunt activități necesare pentru preșcolari, în timp ce copiii mai mari pot învăța să rezolve probleme simple de adunare, scădere, înmulțire și împărțire. 

5. Xilofon din lemn și metal

Xilofonul este o altă jucărie adorată de cei mici. Pe lângă faptul că le place să lovească lucruri și să audă sunetele scoase de acestea, culorile vesele și diferite în care este vopsit xilofonul îi va face pe copii să îl adauge la capitolul jucării preferate. Muzica și ritmul sunt două componente extrem de importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor, din acest motiv orice instrument muzical este benefic pentru ei. 

6. Cuburi de lemn

O altă jucărie clasică, cuburile de lemn sunt nu doar atractive, dar și foarte apreciate pentru dezvoltarea anumitor abilități la copii.  Stivuirea cuburilor, așezarea lor în construcții bine structurate și chiar transformarea lor în mingii, sunt activități cu nenumărate beneficii. Copiii își dezvoltă simțul echilibrului și motricitatea fină, în timp ce descoperă cum funcționează gravitația, dar și alte forțe.