5 retete de dulceturi deosebite

Când vine vara, încercăm să găsim modalități de a o face să dureze pentru totdeauna sau cel puțin o parte din ea. Așadar, poți conserva cele mai îndrăgite arome de fructe făcând din ele dulceață.

De ce să-ți faci propriul gem sau dulceață? Este un mod simplu de a folosi recolta de fructe și de a evita risipa în timp ce păstrezi aromele verii disponibile și în sezonul rece pentru tine și familia sau apropiații tăi.

Cu siguranță ai încercat și preparat clasicele dulcețuri din cămară până acum. Vișine, cireșe, prune și alte dulcețuri și gemuri clasice îndrăgite se regăsesc printre cele mai populare și mai cunoscute sortimente, dar despre cele mai puțin cunoscute știi?

Există sortimente de dulceață preparate din fructe sau plante speciale despre care poate că nu ai auzit până acum și pe care cu siguranță vei dorii să le prepari după ce termin de citit acest articol. Uite 5 rețete deosebite de dulcețuri.

5. Dulceață de pepene roșu

Dulceață de pepene roșu
Sursa Foto: Pixabay

Cu siguranță ai mai auzit de această dulceață, dar ai încercat-o până acum? Uite rețeta de dulceață de pepene roșu mai jos.

Ingrediente pentru dulceata de pepene rosu:

– ½  de pepene, curatat de samburi;

– 200 gr zahar;

– 80 ml zeama de lamaie

– 2 linguri de pudra de pectina;

– ½  linguriță de conservant pentru legume și fructe;

– 8-10 borcane sterilizate.

Mod de preparare:

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este sa sterilizezi borcănele. Le poți fierbe în apa și apoi lasă sa se usuce cu gura în jos pe un prosop de hartie.

Pudra de pectina se amestecă împreună cu zahărul. Astfel nu va forma cocoloase atunci cand o vei adauga în lichid.

Următorul pas este obtinerea piureului de pepene. Folosește un blender după ce înlături semintele. Pune piureul într-o oală adâncă și adaugă zeama de lamaie si conservantul. Se aduce la punctul de fierbere amestecand ocazional și apoi se adaugă amestecul de zahăr și pectina.

Fierbe amestecul pentru 4 minute și se toarnă fierbinte în borcănelele sterilizate. Borcanele se închid, se acoperă cu apă clocotită și se fierb timp de 10 minute. Sa se oprește focul, se lasă sa se raceasca și apoi sa scot din apa.

4. Dulceață de nuci verzi

Dulceață de nuci verzi
Sursa Foto: Pixabay

Pentru prepararea dulceții de nuci verzi, nucile sunt culese la începutul lui iunie, înainte sa se formeze complet coajă. În mod tradițional, această dulceață se mănâncă cu urdă (pentru contrastul dintre gusturi).

Ingrediente pentru dulceata de nuci verzi:

-2 kg de nuci verzi (după curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)

-1 kg zahăr

-0,5 l apa

-zeama de la 2-3 lamai

-cateva cuisoare

-1 baton de vanilie

-2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare:

Nucile verzi se curată de coajă verde, până se ajunge la stratul alb. Atenție! Folosește mănuși de plastic pentru a-ți proteja mâinile și pentru a nu le păta.

Nucile obținute după curățare se pun în apă rece pentru 6-12 ore, ele trebuie sa fie acoperite complet de apa. Apa se schimba de 2-3 ori în acest interval.

Fă un amestec din apa, zahărul, mierea și zeama de lamaie și pune-le la foc mare. Când siropul obținut începe sa clocoteasca, se pun nucile și cuișoarele și vanilia. Dulceața se ține la foc mic până ce se îngroașă siropul. După ce s-a răcit, dulceața poate fi pusă în borcanele sterilizate în prealabil.

3. Dulceață de fructe de aronia

Dulceață de fructe de aronia
Sursa Foto: Pixabay

Mulți oameni nu cunosc aceste fructe și beneficiile lor, dar toate au un început. Aronia, sau Scorușul negru cum mai este cunoscut, este un arbust multianual cu numeroase ramuri care face fructe mici, rotunde și negre.

Ingrediente pentru dulceata de fructe de aronia:

-1 kg de fructe de aronia

-500 g zahăr

-100 ml apă

-2 lămâi

-1 baton de scorțișoară

Mod de preparare:

Spală fructele de aronia, așază-le într-un vas în straturi alternative de fructe și zahăr și lasă-le așa pentru 24 de ore.

Adaugă 100 ml de apă, 1 baton de scorţişoara şi fierbe la foc mediu până când fructele se înmoaie şi siropul începe să se lege.

Adaugă zeama de la 2 lămâi, amestecă şi lasă să mai fiarbă 10 minute. Toarnă apoi dulceața fierbinte în borcane sterilizate.

2. Dulceață de flori de soc

Dulceață de flori de soc
Sursa Foto: Pixabay

Dulceața din flori de soc este fină și delicată și cu o aromă intensă! Este genul acela de dulceață pe care trebuie sa o ai în casa pentru momentele tale de răsfăț sau pentru ocaziile speciale.

Ingrediente pentru dulceata de flori de soc:

-400 gr flori soc

-1 l apa

-800 g de zahar

-1 lamaie

Mod de preparare:

Scutură bine florile de soc pentru a îndepărta impuritățile sau insectele mici și desprinde florile de pe crenguțe. Clătește florile sub un jet de apă și lasă-le să se scurgă.

Pune 1 l de apă și 800 g de zahăr la fiert într-o cratiță și așteaptă să se formeze un sirop. Atunci când este format siropul adaugă florile de soc, partea galbenă a cojii unei lămâi și zeama din ea. LAsă totul să fiarbă la foc mediu pentru 15-20 de minute și apoi toarnă amestecul fierbinte în borcane sterilizate.

1. Dulceață de trandafiri

Dulceață de trandafiri
Sursa Foto: Pixabay

Toate soiurile de trandafiri sunt comestibile, dar dulceață se poate prepara doar din soiurile foarte parfumate precum cel de Damasc. Această dulceață este expresia rafinamentului și a aromelor sofisticate, iar prepararea ei este mult mai ușoară decât îți imaginezi.

Ingrediente pentru dulceata de trandafiri:

-200 de grame de petale de trandafiri

-300 de grame de zahăr

-zeama de la 1 lamaie mare (sau 2 mai mici)

-150 de ml. de apă

Mod de preparare:

Scufundă trandafirii întregi în apă și scutură-i bine acolo. Repetă procesul acesta de 2-3 ori și apoi lasă-i să se scurgă.

Rupe petalele trandafirilor,  pune-le într-un vas mare și presară 3-4 linguri de zahăr peste ele. Amestecă și masează petalele cu mâna până ce își pierd din volum și se umezesc.

Pune restul de zahăr, apa și zeama de lămâie pe foc și fierbe până ce se formează un sirop, iar apoi adaugă petalele de trandafiri. Fierbe pentru 5-6 minute și toarnă dulceața fierbinte într-un borcan sterilizat.

Încearcă și tu una dintre cele 5 rețete speciale de dulceață și umple-și cămara cu arome și gusturi desavarșite pentru la iarnă.

Surse: