Forma și aspectul sânilor se modifică în mod natural, odată cu trecerea timpului. În anumite cazuri, sânii pot căpăta un aspect lăsat, denumit în termeni medicali ptoză mamară. Te invităm să descoperi în continuare care sunt principalii factori ce contribuie la lăsarea sânilor și ce soluții ai pentru a reduce efectul acestora. Iată ce aspecte îți pot afecta bustul.
1. Gravitația
Gravitația acționează asupra mușchilor și țesuturilor de susținere ale sânilor și exercită o presiune constantă asupra acestora. Ca urmare, în timp, ligamentele de susținere se slăbesc, iar sânii se lasă. Sânii mari, voluminoși sunt mai susceptibili la acest efect, deoarece greutatea lor adaugă presiune suplimentară la nivelul țesuturilor [1].
Pentru un nivel optim de susținere, folosește un sutien potrivit, în special atunci când faci exerciții fizice. Acesta nu îți va modifica structura și forma sânilor, însă poate reduce tensiunea atunci când faci mișcare, și te poate ajuta să te simți mai confortabil.
2. Pierderea elasticității pielii
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, nivelurile de colagen și elastină scad, ceea ce contribuie la reducerea elasticității și fermității pielii. Totodată, anumiți factori ce țin de stilul tău de viață, pot influența aspectul și structura pielii de la nivelul decolteului. Spre exemplu, fumatul poate accelera procesul de îmbătrânire al pielii, contribuind la reducerea elasticității acesteia [2]. Ca urmare, sânii își pot pierde din fermitate și pot căpăta un aspect lăsat.
În general, un regim alimentar adecvat, o hidratare corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecție solară și evitarea fumatului te pot ajuta să previi unele semne de îmbătrânire a pielii. Dacă vrei să corectezi aspectul sânilor lăsați și să elimini pielea în exces, o operație de ridicare a sânilor poate fi varianta de tratament potrivită pentru nevoile tale. Discută cu un medic specializat în chirurgie estetică și împreună veți putea găsi soluția ideală.
3. Sarcina și alăptarea
În timpul sarcinii și al alăptării, volumul sânilor se modifică semnificativ, ca urmare a schimbărilor hormonale și de greutate. Cercetările arată că aproximativ 85% dintre femeile care au avut cel puțin o sarcină au raportat modificări ale formei și aspectului sânilor după această perioadă [4]. Sarcinile multiple tind să aibă un efect și mai puternic asupra aspectului sânilor [2]. Totuși, studiile au arătat că efectul alăptării asupra formei sânilor nu este la fel de semnificativ ca sarcina în sine [1].
4. Schimbările hormonale
Nivelurile anumitor hormoni scad odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate contribui la lăsarea sânilor. Reducerea nivelului de estrogen care apare în perioada menopauzei a fost asociată cu o scădere a colagenului de la nivelul țesuturilor [2]. Totodată, anumite medicamente, precum contraceptivele orale, sau afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, îți pot influența nivelul hormonilor din organism.
De aceea, este important să discuți cu medicul tău despre potențialele efecte nedorite, dacă observi semne ale unui dezechilibru hormonal sau intenționezi să folosești o formă de contracepție pe baza de hormoni.
5. Fluctuațiile greutății corporale
Cele mai citite articole
Scăderea bruscă în greutate poate avea un impact negativ asupra elasticității pielii și a tonusului musculaturii și țesuturilor moi care susțin sânul. Pe de altă parte, creșterea bruscă în greutate poate duce la distensia țesuturilor de susținere, ceea ce poate cauza pierderea elasticității și lăsarea sânilor. De aceea, pentru a preveni lăsarea sânilor este important să menții o alimentație echilibrată, un stil de viață sănătos și o greutate constantă [2].
Surse de informare:
[1] “What to Know about Sagging Breasts.” WebMD, WebMD, 27 May 2021, accesat în data de 13 Feb. 2023.
[2] White, Adrian. “Treating Saggy Breasts.” Healthline, Healthline Media, 23 Aug. 2017, accesat în data de 13 Feb. 2023.
[3] “11 Ways to Reduce Premature Skin Aging.” Aad.org, 2023, accesat în data de 13 Feb. 2023.
[4] Rinker, Brian, et al. “Breast Ptosis.” Annals of Plastic Surgery, vol. 64, no. 5, May 2010, pp. 579–584, accesat în data de 13 Feb. 2023.