4 metode eficiente de educare a rabdarii la copii

Rabdarea este o abilitate esentiala in viata, pe care ar trebui sa o invatam cu totii. Acest lucru nu este, insa, tocmai usor – mai ales pentru un copil. Cand conceptul de rabdare este invatat de la o varsta frageda, cel mic se va bucura de o dezvoltare mai armonioasa.

Afla din acest articol cateva dintre cele mai eficiente metode de a-ti invata copilul sa aiba rabdare.

Prin jocuri

Multi copii aleg gratificarea instanta, in fata celei intarziate. Poti schimba acest lucru folosind diferite jocuri. Pictura pe numere pentru copii sau jocul de-a statuia sunt cateva dintre jocurile care il pot invata pe cel mic sa aiba rabdare. De asemenea, poti incerca jocuri atractive in care trebuie sa-ti astepti randul pentru a juca.

Atunci cand va jucati, poti spune lucruri precum “Este randul meu acum, deci, trebuie sa astepti, dar urmeaza randul tau, dupa” sau “Vezi cum e randul lui X acum, dupa ce a asteptat. Dupa ce X isi termina randul, va veni si randul tau.” Copilul poate invata controlul de sine si rabdarea in cadrul unei activitati distractive, fara sa-si dea seama de acest lucru.

Fa pasi mici

Atunci cand il rogi pe cel mic sa astepte cinci minute pana se poate uita la desenul animal favorit, perioada aceea poate trece foarte greu pentru copil. De aceea, trebuie sa incepi cu lucruri marunte. 

Roaga-l sa stea calm pentru un minut, inainte de a se uita la televizor, cat timp ii prepari o mica gustare. Dupa ce invata sa faca acest lucru, poti mari perioada de asteptare cu 30 de secunde si poti continua tot asa, la fiecare noua etapa.

Pe masura ce cresc, poti sa le testezi abilitatea de a avea rabdare pentru perioade mai lungi de timp, inainte de a le indeplini cerintele.

Evita gratificarea instanta

Acest lucru nu este tocmai usor de facut, dar, va fi de folos in viitor. La inceput, ar putea parea ca este mai usor sa renunti si sa le oferi satisfactia instant, pentru a calma spiritele, dar se recomanda sa incerci sa eviti acest lucru.

Cand cel mic iti cere un lucru, explica-i ca vrei sa-l ajuti, dar ca trebuie sa termini o activitate inainte si ca trebuie sa astepte X minute. Invatandu-l sa astepte putin mai mult inainte de a le indeplini cerinta il va invata, in timp, controlul de sine si rabdarea. Dupa ce timpul respectiv a trecut, ofera-i ceea ce ti-a cerut si spune-i ca apreciezi faptul ca a asteptat. Acest lucru il invata ca va primi ceea ce doreste, daca ramane calm.

In cazul in care cel mic incepe sa se agite, nu-i indeplini cerinta pana cand nu se calmeaza. Atunci cand cedezi inainte ca acesta sa se calmeze, ii induci ideea ca astfel poate obtine ceea ce vrea si ca nu trebuie sa fie mereu cuminte.

Recunoaste ca nu este intotdeauna usor

Chiar si adult fiind, ti se poate parea dificil sa ai rabdare intotdeauna. Asadar, ia-o usor, mai ales daca ii este greu copilului tau la inceput. Data viitoare cand cel mic incepe sa se enerveze sau sa se supere pentru ca trebuie sa astepte, apleaca-te si ofera-i o imbratisare.

Explica-i atunci ca intelegi cat de greu poate fi sa astepti, sa ai rabdare si ca esti mandru de faptul ca si el incearca sa invete cum sa-si controleze sentimenele si sa invete rabdarea.

Aplica aceste sfaturi, atunci cand vrei sa-i explici celui mic rabdarea, de ce este nevoie de ea si cat de importanta este pentru viata de zi cu zi.