Construirea sau renovarea unei case seamănă puțin cu încercarea de a rezolva un puzzle. Asta pentru că sunt adesea multe aspecte în mișcare și poate fi dificil să finalizați proiectul unei case dacă nu aveți o idee despre imaginea de ansamblu.
Pentru acest lucru aveți nevoie de arhitecți. Rolul unui arhitect este mai important decât pot crede mulți dintre noi. El nu doar că furnizează idei de proiectare și schițe, ci acționează ca o legătură între dvs. și nenumărate alte meserii – contractori, designeri, constructori și tot felul de consultanți implicați pe parcursul construcției casei -, ajutându-vă astfel să economisiți timp și să scăpați de multe dureri de cap. Este suficient să contactați un birou proiectare și veți găsi soluții pentru construirea locuinței de vis, începând de la arhitectură, design interior și până la autorizatie ISU.
Un arhitect va realiza nu doar proiectul locuinței, ci vă va oferi și expertiza sa de a supraveghea întregul proces de proiectare sau construcție de la început până la sfârșit. Practic, el este cel care se ocupă să vă rezolve problemele care pot apărea pe parcurs. Sarcina unui arhitect este de a face ca lucrurile să meragă mai ușor pentru client, de la elaborarea unui design care să corespundă proiectului până la relația cu inginerii, contractanții de construcții, muncitorii și consultanții.
Iată 2 lucruri de luat în considerare înainte de a angaja un arhitect:
Merită arhitecții banii?
Construirea sau renovarea pot fi stresante, așa că scopul arhitectului este de a face viața mai ușoară pentru client. De asemenea, o casă proiectată de un arhitect va avea o mai mare valoare (atunci când o veți vinde) decât una care nu a fost proiectată de un profesionist.
Totodată, arhitectul va interacționa, pentru a se asigura că proiectul este respectat, cu celelalte persoane implicate în construcție. Fie că este vorba de autorizații de urbanism sau de constructori, toate acestea devin un câmp minat pentru cineva fără experiență.
Un alt avantaj major al angajării unui arhitect este că acesta vine cu o perspectivă nouă și ar putea oferi sugestii de proiectare pe care, cu excepția cazului în care lucrați în industrie, nici nu le-ați lua în considerare.
Este corectă viziunea dvs. despre proiectul casei?
Odată ce un client decide că vrea să angajeze un arhitect, primul lucru pe care acesta îl va face este să evalueze terenul unde va fi ridicată construcția. Trebuie verificat dacă există restricții zonale de construcție, clădiri de patrimoniu sau orice alte constrângeri de dezvoltare imobiliară. Arhitectul va afla care sunt eventualele interdicții și, în funcție de acestea, va începe procesul de proiectare.
Este și rolul arhitectului de a sfătui un client atunci când anumite lucruri pe care și le dorește nu trebuie puse în practică și să îi ofere soluții. S-ar putea ca un client să își dorească, de exemplu, 10 camere, dar arhitectul să constate că nu pot fi realizate pe spațiul avut la dispoziție decât 8 sau 9. Asta nu înseamnă că locuința nu va fi una de vis.