Visezi la dinți frumoși, care să te facă să fii în lumina reflectoarelor? Vrei un zâmbet estetic, de care să te bucuri și peste ani? O bună modalitate de soluționare a problemelor ortodontice poate fi cu ajutorul unui aparat dentar. Aparatele dentare sunt folosite de către medicii ortondonți pentru a corecta aliniamentul dinților și mușcătura, fapt care îți îmbunătățește în mod semnificativ sănătatea orală, aspectul estetic al zâmbetului, vorbirea și, în final, stima de sine.
De ce este indicat să vizitezi un ortodont pentru a obține un zâmbet estetic?
Ortodonția este specializarea dentară care se ocupă cu așezarea normală a dinților pe arcade, iar tratamentele sunt 100% personalizate în funcție de vârsta și necesitățile pacienților. Dinții care sunt strâmbi sau îngrămădiți nu permit o igienă orală potrivită, dat fiind că pasta de dinți nu poate pătrunde în zonele interdentare. Mai mult, având în vedere că mușcătura este inegală, mușchii și articulațiile mandibulare sunt suprasolicitate.
La modul general, tratamentul ortodontic are ca obiective: îmbunătățirea sănătății dentare, evitarea apariției parodontopatiilor, a cariilor, previne uzura smalțului dentar, oferă soluții de rezolvare ale problemelor temporo-mandibulară (zgomote, dureri articulare) și, în final, conduce la obținerea unui zâmbet estetic.
Care sunt modalitățile cele mai bune modalități pentru îndreptarea dinților?
Tehnologia stomatologică a evoluat foarte mult în ultimii ani, deci pacienții care se confruntă cu probleme de ortodonție pot beneficia de tratamente stomatologice revoluționare pentru a obține un zâmbet perfect.
Cea mai la îndemână modalitate este cu ajutorul aparatelor dentare moderne, cu brackeți din metal sau, o formă mai elegantă, printr-un aparat dentar invizibil. Aparatul dentar nu este o noutate în domeniul stomatologiei, fiind o soluție de corectare a aliniamentului dinților eficientă, oferind pacienților rezultate de lungă durată.
Ca să fii candidat la un tratament cu aparate dentare trebuie să ai dinți sănătoși, iar vârsta nu reprezintă un impediment. Multe persoane refuză sau sunt sceptice la acest tip de tratament din cauza mitului, neadevărat, că este dureros. Evoluția tehnologiei dentare permite rezolvarea problemelor legate de malocluzie cu minim disconfort și chiar într-o perioadă mai scurtă de timp.
Tipuri de aparate dentare moderne
Aparatul dentar Invisalign este cea mai revoluționară metodă de a alinia corect dinții, fără ca cei din jur să observe că urmezi un tratament ortodontic. Invisalign este constituit dintr-o serie de gutiere transparente, personalizate pentru fiecare etapă a tratamentului. Aceste gutiere poartă denumirea de alignere și sunt, practic, aparate dentare care se detașează și se schimbă odată cu modificarea poziției dinților.
O altă modalitate de urma un tratament ortodontic fără a fi vizibil este utilizând aparatul dentar Incognito. Acesta se montează pe partea din spate a dinților, iar brackeții sunt 100% personalizați, în funcție de mușcătura pacientului. Brackeții sunt realizați dintr-un aliaj de aur, ceea ce oferă confort sporit pacientului, dar scade semnificativ riscul de a dezvolta viitoare reacții alergice sau abces dentar.
Îndreptarea dinților la copii
Recomandarea este ca orice copil să viziteze un medic ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani. Acesta este momentul propice pentru a fi evaluat corespunzător și de a fi identificate eventuale probleme legate de alinierea dinților. În cadrul unei astfel de consultații se vor observa și obiceiurile vicioase : respirația orală (atunci când cineva nu respiră pe nas, cum este normal, ci pe gură), interpunerea limbii sau a buzei între dinți, interpunerea diverselor obiecte între dinți (ex.: creion, pix) sau obiceiul de sucțiune a unuia sau mai multor degete.
Îndreptarea dinților la adulți
Nici în cazul adulților timpul nu este pierdut în ceea ce privește tratamentul de îndreptare a dinților. Singurele limite care există în ceea ce privește tratamentul ortodontic la adulți țin de pacienții care prezintă anomalii grave scheletale care pot fi rezolvate doar prin tratament ortodontic-chirurgical.