Pompele submersibile sunt denumite astfel deoarece sunt proiectate cu scopul de a fi scufundate în fluid. De multe ori, acestea sunt întâlnite sub denumirea de „pompe submersibile electrice” sau „ESP”. Deoarece trebuie să fie scufundate, acestea nu sunt supuse cavitației pompei, care apare atunci când există o diferență ridicată de elevație între suprafața fluidului și pompă.
Pompele submersibile sunt mai eficiente și necesită mai puțină energie decât pompele cu jet, deoarece împing apa la suprafață în loc să o tragă. Pompele submersibile au un motor închis ermetic în carcasa pompei, iar acest lucru asigură faptul că apa nu atinge niciodată o componentă electrică a acestora.
Utilizări ale unor pompe submersibile
Gama de pompe submersibile este folosită cel mai adesea în casă pentru pomparea apei dintr-un subsol. Cu toate acestea, acestea sunt utilizate și pentru diverse aplicații din domeniul industrial, cum ar fi:
– pomparea canalizărilor: pompele submersibile sunt eficiente pentru pomparea foselor septice. Fluidul este transferat prin furtunuri în rezervoarele de stocare și dus la o instalație de tratare.
– pompare industrială: pompele submersibile sunt adesea folosite pentru a pompa excesul de apă de pe șantierele de lucru sau din subsolurile inundate din șantierele de construcții. Pot fi folosite și pentru pomparea nămolurilor.
– industria petrolieră: acestea pot fi utilizate în puțurile de petrol interne sau offshore pentru a pompa uleiul de la sol la instalațiile de tratare și de menținere deasupra solului.
– pompe de foraj/ sondă: dacă este nevoie de foraj la mare adâncime pentru a scoate apa, o pompă submersibilă de foraj este o soluție excelentă. Pompele de foraj pot pompa apa de la adâncimi mari la rezervoare de reținere de la suprafață.
– sisteme de irigare. O pompă submersibilă de foraj poate fi utilizată pentru a furniza apă unui sistem de irigații. În serie, acestea pot fi utilizate pentru irigații industriale și agricole.
Avantaje și dezavantaje ale pompelor submersibile
O pompă submersibilă, numită și pompă submersibilă electrică, este o pompă care poate fi complet scufundată în apă. Motorul este închis ermetic și cuplat strâns la corpul pompei. O pompă submersibilă împinge apa la suprafață prin transformarea energiei rotative în energie cinetică în energie de presiune. Acest lucru se face prin tragerea apei în pompă: mai întâi în admisie, unde rotația rotorului împinge apa prin difuzor. De acolo, apa merge la suprafață.
Avantajul major pentru o pompă submersibilă este că nu trebuie niciodată amorsată, deoarece este deja scufundată în fluid. Pompele submersibile sunt, de asemenea, foarte eficiente, deoarece nu trebuie să cheltuiască multă energie pentru a transfera apa în pompă. Presiunea apei împinge apa într-o pompă submersibilă, astfel „economisind” multă energie a pompei.
Există, totuși, câteva dezavantaje ale acestora, iar două dintre ele au legătură cu etanșarea. Sigiliile se pot coroda cu timpul. Când se întâmplă acest lucru, apa se scurge în motor, pompa devenind inutilă până când este reparată.
Celălalt dezavantaj principal este că o pompă nu se potrivește tuturor utilizărilor. Pompele cu o singură treaptă sunt folosite pentru majoritatea pompărilor industriale casnice și ușoare. Acestea includ filtre pentru acvariu, pompare de canalizare sau pompe de canalizare pentru drenaj. Pompele cu mai multe trepte sunt utilizate pentru orice lucru subteran, cum ar fi puțurile de apă sau puțurile de petrol. De asemenea, pompele sunt făcute să funcționeze cu lichide subțiri, cum ar fi apa, sau cu cele groase, cum ar fi fluidul din canalizări.