Tratamentul minim invaziv pentru fisuri anale

Fisurile anale reprezintă mici rupturi ale mucoasei anale, țesutul care căptușește interiorul canalului anal. Acestea apar ca urmare a traumatismelor locale, cauzate de scaunele dure, constipația cronică sau diareea persistentă. Simptomele includ durere în timpul defecării sau după, senzație de usturime, mâncărime și iritație, precum și sângeri ușoare în zona anală. Tratamentele minim invazive pentru fisurile anale sunt adesea eficiente. Află mai multe despre aceste tratamente în articolul de mai jos.

Injecții cu toxină botulinică  

Injecțiile cu toxină botulinică (botox) sunt un tratament relativ nou pentru fisurile anale. Acestea sunt recomandate în cazul fisurilor anale cronice, adică cele care nu s-au vindecat sau ameliorat după 6 săptămâni.

Injecțiile cu botox sunt folosite pentru a relaxa mușchiul sfincterului, ajutând la reducerea durerii și permițând leziunii să se vindece. Efectele injecțiilor durează aproximativ 2 – 3 luni, ceea ce permite, în mod normal, suficient timp pentru vindecarea fisurii.

Deoarece simptomele fisurilor anale și ale hemoroizilor se pot asemăna, se recomandă un consult medical pentru un diagnostic precis. Medicul proctolog poate evalua corect simptomele, stabilind astfel dacă pacientul are nevoie de un tratament de hemoroizi sau de un tratament pentru fisuri anale.

Unguente cu nitroglicerină sau antagoniști ai canalelor de calciu

Unguentul cu nitroglicerină este un tratament non-invaziv utilizat pentru ameliorarea fisurilor anale cronice. Trebuie aplicat local, direct în canalul anal, de obicei de două ori pe zi. Unguentul dilatează vasele de sânge din zona afectată, ceea ce accelerează procesul de vindecare. De asemenea, ajută la reducerea presiunii în canalul anal, ameliorând astfel durerea. Tratamentul cu aceste unguente este utilizat aproximativ 6 săptămâni.

Antagoniștii canalelor de calciu sunt aplicați direct în zona anală și ajută la relaxarea mușchiului sfincterian. De obicei, aceștia trebuie utilizați timp de aproximativ 6 săptămâni.

Dacă apar efecte secundare care provoacă disconfort, cum ar fi dureri de cap, stări de leșin, sau amețeală, programează-te la un consult proctologie pentru o evaluare suplimentară.  

Intervenția de sfincterotomie laterală internă

Sfincterotomia laterală internă este o procedură chirurgicală utilizată pentru tratarea fisurilor anale cronice atunci când tratamentele conservatoare nu sunt eficiente. Aceasta constă în secționarea parțială a mușchiului sfincterian anal intern. Scopul este de a reduce presiunea în zona fisurii anale, facilitând astfel vindecarea leziunii.

Procedura este de obicei realizată sub anestezie locală sau generală și implică o incizie mică în mușchiul sfincterian anal. Este efectuată în regim ambulatoriu (fără internare) și durează între 15-30 minute.

Înainte de procedură, vor fi efectuate niște analize și evaluări medicale pentru a confirma necesitatea intervenției și pentru a verifica starea generală de sănătate a pacientului. După intervenție, pacientul este monitorizat pentru a detecta eventuale complicații.

Recuperarea este, în general, rapidă, iar pacienții ar trebui să observe o îmbunătățire semnificativă a simptomelor în decurs de câteva săptămâni după procedură.

De reținut că aceste metode de tratament sunt stabilite și gestionate de către medici specialiști. Aplicarea tratamentelor pe cont propriu, fără consultarea medicului, nu este recomandată.