Analizele medicale sunt instrumente utile pentru a oferi medicului informații legate de starea de sănătate a pacientului. Există o gamă variată de teste de laborator care vizează atât organele și sistemele corpului uman, cât și prezența sau absența unor substanțe. Analizele medicale pot oferi răspunsuri și în ceea ce privește nivelul substanțelor chimice din țesuturile sau fluidele organismului uman.
Medicul prescrie analize medicale variate atât pentru diagnosticarea unor afecțiuni, cât și pentru verificarea stării de sănătate a pacientului. Pentru că există o multitudine de analize medicale care pot fi utilizate în cele mai variate situații, în acest material îți prezentăm principalele tipuri.
Analize medicale de rutină
Medicul de familie îți va spune că trebuie să faci anual analize medicale de rutină, chiar dacă nu suferi de nicio boala cronică și nici nu prezinți simptome ale unor afecțiuni. De ce sunt importante aceste investigații? Pentru a evidenția prezența unor probleme de sănătate aflate la debut, asimptomatice. Poți merge la Arcadia spitale și centre medicale pentru a beneficia de servicii la înalte standarde de calitate, oferite cu profesionalism și dedicare. Ai posibilitatea de a accesa servicii complexe de sănătate, adaptate vârstei și nevoilor.
Diagnosticarea în fază incipientă a unor afecțiuni înseamnă acordarea rapidă a tratamentului sau îngrijirilor adecvate pentru a preveni complicațiile, pentru ameliorarea problemelor de sănătate sau pentru vindecare.
Dintre analizele medicale de rutină le amintim pe cele de laborator de sânge și urină. Alături de acestea pot fi recomandate și altele: ecografie abdominală, EKG, examen de prostată pentru bărbați și test Babeș-Papanicolau pentru femei.
Analize ale fluidelor eliminate
Dacă ținem cont de acest criteriu există mai multe variante de analize medicale ce se pot efectua pentru diagnosticare sau pentru urmărirea evoluției unei boli:
- analize de sânge;
- analize de urină;
- analize coproparazitologice;
- analize ale diferitelor tipuri de secreții – salivă, spută;
- analize ale lichidului amniotic;
- analize ale lichidului seminal. (1)
Analize ale țesuturilor externe
Pentru identificarea unor probleme cu manifestări externe sau interne, medicul poate solicita efectuarea unor analize ale țesuturilor externe, prin recoltarea unor probe, așa cum este cazul pentru:
- biopsie de piele;
- păr;
- unghii. (1)
Analize ale organelor și țesuturilor interne
- Sânge;
- Fluid cerebrospinal;
- Măduvă osoasă;
- Biopsie de diferite organe;
- Biopsie cu ac pentru țesuturi. (1)
Analiza culturilor
- Secreții vaginale;
- Nazale și/sau din gât;
- Prelevate din răni. (1)
Alte tipuri de analize
Analize celulare și chimice
- Serologice;
- De biologie moleculară;
- Hematologice;
- Toxicologice;
- Microbiologice și microbacteriologice; (2)
Investigații imagistice
- Ecografii;
- CT;
- RMN;
- Mamografie;
- Radiologie;
- Endoscopii. (2)
Teste genetice
Acestea pot fi utile pentru identificarea afecțiunilor ce pot fi transmise urmașilor. (2)
Analize în funcție de specialitățile medicale
Cele mai citite articole
Medicul specialist va recomanda efectuarea unor analize pentru depistarea diverselor boli, pe baza istoricului medical și familial, a simptomelor sesizate acolo unde există, a bolilor cronice diagnosticate anterior sau pentru evaluarea unui tratament. Fiecare specialitate medicală poate indica un set de analize. În funcție de nevoile pacientului, echipele multidisciplinare constituite pot decide variante complexe de analize medicale pentru a putea stabili o evaluare a stării de sănătate a persoanei și un tratament ce poate fi acordat.
Sunt momente în care după efectuarea analizelor de rutină și vizualizarea rezultatelor, medicul de familie te poate trimite la specialist dacă are anumite suspiciuni, iar acesta la rândul său îți va indica o listă întreagă de investigații pentru acuratețea diagnosticului.
Analize speciale
Legislația actuală prevede efectuarea unor analize medicale la:
- angajare;
- în perioada contractuală cu precizarea că sunt diferențiate pe domenii de activitate;
- în vederea obținerii permisului auto;
- la căsătorie;
- analize obligatorii în perioada sarcinii.
Analize speciale trebuie efectuate la copii înainte de a intra în colectivitate, dar și la revenirea în cadrul structurilor școlare după o perioadă de boală.
Așa cum precizam anterior, analize medicale sunt efectuate în scop preventiv sau curativ. Unele seturi de analize pot fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, altele vor fi realizate contra-cost fiind suportate din bugetul propriu.
Identificarea corectă a unei afecțiuni de sănătate poate fi realizată doar de medic, după consult de specialitate și cu ajutorul investigațiilor recomandate. Rezultatele seturilor de analize efectuate vor fi analizate de medic pentru stabilirea unui diagnostic complet și identificarea celei mai bune scheme de tratament. Dacă crezi că ai unele probleme de sănătate, mergi la medic și respectă recomandările acestuia!
Surse de informare:
1. Types of Lab Tests – https://www.myonemedicalsource.com/2020/04/21/types-of-lab-tests/
2. List of medical tests and diagnostic procedures – https://www.britannica.com/topic/list-of-medical-tests-and-diagnostic-procedures-2074273