Teste de screening care îți arată dacă ai rinichii sănătoși

Află care sunt principalele teste de screening pe care trebuie să le efectuezi dacă vrei să știi care este starea de sănătate a rinichilor tăi.

Ce sunt testele de screening?

Testele de screening sunt examinări medicale care oferă informații esențiale cu referire la starea de sănătate a organismului și riscurile pe care le ai să dezvolți anumite boli. De asemenea, testele de screening ajută la diagnosticarea afecțiunilor, dacă acestea există, și sunt instrumente valoroase pentru medici, care le interpretează și decid planurile de tratament.

Cum funcționează rinichii?

Rinichii sunt în număr de doi și sunt organe situate de fiecare parte a coloanei vertebrale, cu formă asemănătoare unor boabe de fasole, cântărind aproximativ 150 grame fiecare. Unele persoane se nasc cu un singur rinichi, iar altele își pierd unul dintre organe din cauza unor complicații medicale. Cu toate că este mai greu de trăit cu un singur rinichi, acest lucru este, totuși, posibil.

Funcția principală a acestor organe este să elimine toxinele și excesul de apă din organism prin urină. Pentru îndeplinirea acestui scop, rinichii filtrează zilnic în jur de 200 de litri de sânge. Din cauza unor afecțiuni renale, această funcție poate fi afectată, ceea ce cauzează, în timp, acumularea unor cantități mari de reziduuri toxice în corp.

O altă funcție a rinichilor este de reglare a nivelului de minerale din sânge, ceea ce ajută la păstrarea unui echilibru între lichidele și substanțele nutritive din organism. De asemenea, rinichii au o funcție endocrină, eliberând câțiva hormoni ce determină forma activarea vitaminei D, cea care reglează absorbția calciului și a fosforului.

Care sunt testele de screening indicate pentru funcția renală?

Uree serică

Ureea este un produs rezultat în urma proceselor metabolice din organism. Aceasta este un indicator pentru starea de funcționare a rinichilor. În condiții obișnuite, ureea este eliminată în mod optim de către rinichi, fiind consecința unei bune detoxificări a organismului. Astfel, valorile crescute ale ureei pot indica insuficiențe renale acute sau boli cronice de rinichi.

Creatinină serică

Creatinina are aceeași valoare ca ureea, fiind un produs rezultat în urma proceselor metabolice care, în mod normal, datorită funcției renale, este eliminată din organism. O valoare crescută indică o insuficiență renală cronică sau acută. Recoltarea creatininei se face din sânge, recomandarea fiind ca proba să fie luată dimineața, pe stomacul gol.

Acid uric seric

Acidul uric este rezultatul final al metabolismului purinelor. Este transportat de la ficat la rinichi, fiind ulterior filtrat și excretat. Acidul uric crescut se întâlnește în insuficiența renală, indicând incapacitatea rinichilor de a elimina corespunzător acest acid. Analiza nivelului de acid uric se calculează pe baza unei probe de sânge recoltată pe stomacul gol.

Examen sumar de urină

Examenul de urină oferă informații valoroase cu privire la activitatea rinichilor și cât de bine pot aceștia să filtreze reziduurile din organism. Acest test cuprinde un examen sumar de urină (investigație biochimică) și un examen în microscopie optică al sedimentului urinar.

Urina se colectează dimineața, prima oară când mergi la baie după trezire, deoarece atunci este cea mai concentrată. Aceasta se depozitează într-un recipient special și se duce cât mai repede spre analiză, într-un laborator specializat.

Examenul sumar de urină oferă informații legate de pH-ul urinar, prezența sau absența proteinelor, a sângelui, glucozei, leucocitelor, corpilor cetonici, bilirubinei sau a nitriților, cât și despre densitatea urinară.

Urocultură

Urocultura este un test de screening pentru infecțiile urinare. Urina se colectează ca la examenul sumar mai sus menționat, cu diferența că aici trebuie folosit obligatoriu un recipient steril, iar colectarea se face din mijlocul jetului urinar. În cazul administrării de antibiotice, acestea trebuie luate după recoltarea probei.

Testele de screening pentru funcția renală sunt foarte importante și oferă informații esențiale cu privire la sănătatea acestor organe. Discută cu medicul tău și efectuează analizele care îți sunt recomandate!