Sănătatea dentară a copiilor este strâns legată de alimentația lor și de obiceiurile de igienă orală din primii ani de viață. Studiile au evidențiat faptul că dietele bogate în nutrienți, cât și o bună igienă a cavității bucale, au un rol activ în menținerea sănătății generale a copiilor, inclusiv în dezvoltarea și menținerea dinților puternici.
Întrucât dinții de lapte și cei permanenți se formează în copilărie, este fundamental ca părinții să acorde o atenție deosebită nutriției și igienei bucale a celor mici în primii lor ani de viață. De asemenea, părintele este responsabil pentru controalele la stomatolog ale copilului și implicit pentru efectuarea tratamentelor stomatologice profilactice și curative, atunci când acestea se impun.
Importanța unei alimentații echilibrate
Alimentația corectă nu doar că furnizează energia necesară pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, dar contribuie și la formarea unor dinți sănătoși. Alimentele bogate în calciu, fosfor, vitamina D și fluor este recomandat a fi consumate cu regularitate, pentru sănătatea dentară, dar nu numai.
Lactatele, cum ar fi laptele, brânza, smântâna (de preferat cu un conținut redus de grăsimi) și iaurtul, sunt surse excelente de calciu și fosfor, în timp ce peștele gras și ouăle sunt o importantă sursă de vitamina D. Merele, morcovii și țelina, cât și alte legume și fructe, pe lângă faptul că au un conținut ridicat de vitamine și minerale, ajută și la curățarea mecanică a dinților și la stimularea gingiilor. Fructele și legumele cresc, de asemenea, producția de salivă, care ajută la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală.
Rolul igienei orale
Igienizarea consecventă a dinților, cu instrumentele potrivite și într-un mod corect, contribuie la prevenirea cariilor și a altor probleme dentare, lucru evidențiat de date clinice și de ample studii din domeniu. Periajul dentar, ce se recomandă a se efectua de două ori pe zi, ar trebui început de către părinți încă de la apariția primilor dinți de lapte.
Periajul dentar este efectuat de către părinte până când copilul poate să realizeze singur periajul dinților, lucru care se întâmplă în general în jurul vârstei de 6-7 ani. Indiferent la ce varsta cad dintii de lapte, nu se va neglija sănătatea lor, periajul danturii temporare fiind cel puțin la fel de important ca periajul danturii definitive.
Rolul vizitelor la stomatolog
În multe situații, chiar și în cazul unei alimentații sănătoase și a unei rutine zilnice de îngrijire orală, copiii pot dezvolta diverse probleme orale. De exemplu, problemele de aliniere a dinților moștenite, dacă nu beneficiază de tratament cu un aparat ortodontic, pot duce la diverse complicații orale grave. Din acest motiv, controalele stomatologice regulate joacă un rol esențial în menținerea unei bune sănătăți orale și, implicit, a unor dinți puternici la copii.