Tehnologia Informației (IT) este unul dintre cele mai bine dezvoltate sectoare economice la nivel mondial. Valoarea pieței globale de IT a fost de 8.5 trilioane de dolari în 2023, cu o prognoză ascendentă pentru 2024, când se va înregistra o creștere de 6.2%, până la 9 trilioane de dolari. Sectorul tehnologic își face simțită prezența în toate domeniile, contribuind la bunăstarea vieții de zi cu zi.
În ultimii ani, anumite componente ale acestui sector s-au dezvoltat fără precedent. Printre cele mai importante se remarcă IoT (Internet of Things), IA (Inteligența Artificială) și Cloud Computingul. De la case inteligente și sisteme interconectate de servicii și până la accesarea instant a anumitor platforme iGaming, precum Ice Casino, de pe orice dispozitiv și până la dezvoltarea Metaversului, IT își dovedește necesitatea zilnic. De aceea, carierele în acest domeniu se află la mare căutare.
Care este rolul unui specialist IT și ce fel de perspective oferă un job în acest domeniu?
Slujbele în domeniul IT sunt variate, dar prezintă câteva caracteristici comune. Este vorba despre asigurarea de suport pentru aplicații și sisteme din diferite domenii și asigurarea întreținerii și depănării sistemelor. De asemenea, este vizată și protecția aplicațiilor, datelor, informațiilor și sistemelor consumatorilor de tehnologie (persoane juridice, fizice, instituții, etc).
Piața joburilor din domeniul IT este în plină expansiune, de exemplu, pentru cercetătorii de date, creșterea va fi de 35%, iar pentru dezvoltatorii de software de 25%. De asemenea, joburile de ingineri software se află în creștere, cu un procent de 22% pentru anii următori. Se evidențiază o serie de avantaje în ceea ce privește salarizarea, munca de la distanță, oportunitățile de dezvoltare la nivel global, învățarea continuă (în mod gratuit) și impactul asupra dezvoltării profesionale.
Posturile din această industrie vin cu o salarizare competitivă, chiar și pentru pozițiile de începători. Pe lângă salariu, angajatul în IT va avea parte și de beneficii conexe, precum asigurări de sănătate, mese gratuite, acces la progreme wellness și altele. Angajații începători beneficiază de ajutor specializat la locul de muncă și poate să învețe în mod gratuit de la profesioniști.
Cele mai citite articole
Există flexibilitate în ceea ce privește munca de la distanță, angajațîi având parte de asigurarea echilibrului între viața profesională și cea privată. Slujbele în acest domeniu facilitează accesul la o rețea globală, care oferă nenumărate oportunități de dezvoltare pentru începători. Mai mult decât atât, acest domeniu înseamnă inovații și progres, prin urmare, un job în acest sector ii oferă angajatului posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate esențială pentru bunăstarea omenirii.
Care sunt elementele pe care trebuie să le iei în considerare când vrei o carieră în IT?
Înainte de a face acest pas, atras de toate beneficiile potențiale oferite de o astfel de slujba, asigură-te că iei în calcul următoarele elemente:
- Tipul de colaborare – poți lucra într-o echipă ori poți activa în mod individual, în acest domeniu având posibilități multiple ca angajat permanent sau în sistem independent.
- Condițiile de muncă – numărul de ore de muncă, volumul de muncă, numărul membrilor departamentului în care vei lucra, tipul de proiecte pe care vei fi alocat, pachetul salarial și extra beneficiile, echipamentul pe care îl vei utiliza și programul de lucru (birou sau remote) trebuie luate în considerare.
- Programul de lucru – este important să îți poți negocia programul de la job, astfel încât să îți permită să ai parte de productivitate maximă lucrând în condițiile tale. De obicei, acest domeniu oferă flexibilitate din acest punct de vedere, mai ales dacă este vorba despre un angajat cu potențial.
Dat fiind faptul că o carieră în IT echivalează de cele mai multe ori cu un loc de muncă de perspectivă, cu potențial de dezvoltare imens, trebuie să cântărești foarte bine toate aspeectele legată de viitorul job.
Care sunt joburile din IT care sunt atractive pentru un tânăr profesionist?
Având în vedere că acest domeniu este unul vast, vei avea la dispoziție numeroase oportunități de carieră. Printre cele mai bine cotate posturi, la nivel de salariu mediu anual, în industria IT se evidențiază:
- Tehnician IT – 52.000 dolari,
- Specialist în asistență IT – 58.500 dolari,
- Tester asigurare calitate – 65.500 dolari,
- Dezvoltator web – 68.000 dolari,
- Specialist securitate IT – 72.000 dolari,
- Programator – 73.000 dolari,
- Analist de sistem – 82.000 dolari,
- Inginer de rețea – 89.000 dolari,
- Inginer software – 94.000 dolari,
- Designer UI/UX – 95.000 dolari,
- Administrator de baze – 99.000 dolari,
- Cercetător de date – 102.000 dolari,
- Informatician – 108.000 dolari,
- Director IT – 112.000 dolari.
Mai sunt și alte joburi la care poți aplica și în care poți face cariera, precum inginer de aplicațîi, inginer sisteme Cloud, manager calitate date, coordonator IT, administrator web, director management sisteme de informații și technician asistență.
Alegerea postului din industria IT depinde și de competențele digitale și de pregătirea profesională. Setează-ți așteptările în mod realist pentru a avea parte de cele mai bune rezultate atunci când vei lucra în domeniul tehnologiei informației.