Sărbătorile vin! Cum faci față cheltuielilor de Crăciun destinate meselor în familie și cadourilor?

Iarna înseamnă multă zăpadă, sărbători petrecute în compania celor dragi, dar și multe cadouri de Crăciun, atât pentru adulți, cât mai ales pentru copiii care au fost cuminți tot timpul anului și își așteaptă răsplata. 

Indiferent cu cine alegi să petreci anul acesta Sărbătorile, tu trebuie să fii Moș Crăciun pentru toți și știi cel mai bine că un cadou inspirat, care să aducă zâmbete pe chipurile celor dragi nu sunt tocmai ieftine. În mod evident, nu doar cadourile sunt singura cheltuială; la acestea se adaugă și bradul, decorațiunile, precum și tot ce ai nevoie pentru masa festivă. 

Și dacă nu vrei să îți periclitezi bugetul și să te prindă noul an cu vântul care îți suflă prin buzunare este bine să îți creezi un buget de cheltuieli. Importanța acestuia crește și mai mult dacă vrei să optezi pentru un credit pana la salariu, care să te scoată din impas; nu uita că trebuie să înapoiezi banii împrumutați. 

Tocmai din acest motiv acest articol îți va fi de mare, mare ajutor, dat fiind că te va învăța să îți calculezi mai eficient bugetul destinat sărbătorilor de iarnă. Iată ce ar trebui să iei în calcul:

Cheltuielile obișnuite

Chiar dacă este o zi specială, asta nu înseamnă că Moș Crăciun te va scuti de cheltuielile de zi cu zi. Înainte de a merge la cumpărături de cadouri este important să să calculezi exact câți bani pierzi cu facturile, hrana, cafeaua și alte lucruri de care ai nevoie în mod obișnuit; abia apoi vei vedea câți bani îți rămân și pentru cadouri. 

Notează lucrurile pe care ai de gând să le cumperi de Sărbători

Cele mai citite articole

Nimănui nu-i place să își facă liste și să își calculeze cu atenție cheltuielile, însă aceste două lucruri sunt absolut necesare. Deseori ne aflăm în ipostaza în care uităm de cheltuielile importante și ne supraestimăm bugetul. 

La aceste cheltuieli trebuie să se adauge și bunurile imateriale, cum ar fi abonamentul la un serviciu de streaming online, de care să profiți în zilele libere. Sau chiar donații umanitare, către diferite fundații și organizații. Iar dacă vrei ca darurile achiziționate să fie și mai elegante, nu ar trebui să uiți nici de hârtia specială de împachetat cadouri. Chiar și globurile sau vâscul, ce par neimportante din punct de vedere financiar, îți pot periclita bugetul.

Nu te lăsa pradă tentației

Oricât de tentat ai fi să cheltui banii pe produse scumpe, nu uita că mare parte din bucatele gustoase ajung să fie aruncate. Astfel, chiar dacă ai o familie numeroasă sau musafiri în vizită este important să calculezi un consum rezonabil pentru fiecare. La fel este indicat să faci și în cazul băuturilor alcoolice și răcoritoare. 

Calculează-ți bugetul din timp

Atunci când îți faci calculele pe ultima sută de metri este destul de greu să îți ajustezi banii în funcție de cheltuieli. În schimb, dacă îți faci un buget din timp ai mari șanse să îți estimezi corect toate cheltuielile și chiar să prinzi diverse reduceri și promoții la articolele destinate Crăciunului. Mai mult decât atât, cu cât începi cumpărăturile din timp, cu atât îți cresc șansele să găsești cadouri inspirate. 

Economisește de-a lungul întregului an

Să faci economii pare aproape imposibil, mai ales în condițiile inflației ridicate. Însă dacă îți reduci din cheltuieli, cu siguranță poți face acest lucru. O sumă mică, economisită lunar, te va ajuta să îți cumperi tot ce îți dorești de Sărbători. 

Cele mai citite articole