Majoritatea pacientilor se tem de operatii, deoarece acestea sunt interventii complexe, dureroase si presupun o recuperare dificila. Dar ce ai spune daca te-ai putea trata prin interventii mult mai usoare si mai putin dureroase? Multe afectiuni care necesita tratament chirurgical pot fi tratate prin interventii minim invazive. Chirurgia minim invaziva se efectueaza prin incizii de dimensiuni reduse, mai estetice, iar leziunile provocate tesuturilor sunt minime. Acest lucru permite pacientilor sa se recupereze mult mai usor si sa revina la activitatile obisnuite mai repede. Aceste interventii moderne utilizeaza o tehnologie avansata. Afla totul despre tehnologia procedurilor minim invazive si beneficiile acestora.
Ce presupun procedurile minim-invazive?
Procedurile minim invazive utilizeaza instrumente de mici dimensiuni, camere video, surse de lumina si tuburi subtiri care incap prin incizii foarte mici. In acest mod, nu mai este necesara lezarea tesuturilor din jurul zonei afectate, traumele fiind minime. In timpul operatiei clasice, medicul trebuie sa realizeze incizii intinse si sa indeparteze mai multe testuri, pana sa ajunga la zona de tratat.
Procedurile minim invazive sunt de mai multe tipuri, iar fiecare presupune utilizarea unor tehnologii diferite.
Chirugia robotica
Chirurgia robotica sau chirurgia asistata robotic utilizeaza sisteme avansate de robotica, alcatuite din brate robotice si un panou de control. Medicul controleaza bratele robotului utilizand panoul de control, vizualizand structurile organismul in imagine 3D, cu o rezolutie de inalta calitate. Bratele robotului au rolul de a inlocui mainile chirurgului si au miscari foarte precise.
Chirurgia non-robotica
Chirurgia non-robotica presupune utilizarea unui laparoscop sau unui endoscop, un tub subtire si flexibil prevazut cu o camera video. Tubul mai este prevazut si cu un canal prin care medicul introduce instrumente de dimensiuni foarte mici, cu care efectueaza tratamentul propriu-zis. Laparoscopul este introdus prin incizii de mici dimensiuni sau prin orificii naturale, cum ar fi nasul sau cavitatea bucala. Procedurile laparoscopice mai sunt cunoscute si sub denumirea de proceduri prin „gaura cheii”.
Procedurile minim invazive mai pot utiliza si alte aparate sau tehnologii, cum ar fi microscopul operator de ultima generatie sau laserul. Un lucru interesant este faptul ca procedurile minim invazive efectuate la nivelul creierului sunt asistate de neuronavigatie. Neuronavigatia este o tehnologie care ajuta medicul sa gaseasca cel mai bun abord si traseu, in functie de zona afectata. De aceea, neuronavigatia mai este denumita si „GPS-ul” neurochirurgului. Vezi aici mai multe detalii despre neurochirurgia minim-invaziva.
Afectiunile tratate prin proceduri minim-invazive
Numeroase afectiuni pot fi tratate cu ajutorul tehnicilor minim-invazive, cum ar fi:
- Tumori benigne (cum ar fi fibromul uterin, tumori cerebrale) sau maligne (cancere)
- Chisturi ovariene
- Afectiuni care necesita histerectomie (indepartarea uterului)
- Afectiuni cardiace (malformatii congentiale cardiace, aritmii, afectiuni ale valvelor inimii)
- Obezitatea (prin chirurgie bariatrica minim invaziva)
- Afectiuni ale coloanei vertebrale (deformari ale coloanei, fracturi, hernie de disc) si creierului
- Vene varicoase
- Afectiuni ale vaselor de sange
- Litiaza biliara
- Litiaza renala
- Endometrioza
- Prolaps vaginal
- Afecțiuni oculare (miopie, hipermetropie, cataractă etc.)
- Polipi nazali
Totusi, este important de stiut ca in unele cazuri, din diverse motive medicale, singura solutie de tratament este chirurgia traditionala. De aceea, trebuie sa discuti cu medicul despre posibilitatea de a opta pentru o interventie minim-invaziva.
Beneficiile tehnicilor minim-invazive
Datorita tehnologiei avansate utilizata in cadrul procedurilor minim-invazive, aceste proceduri au o serie de beneficii pentru pacient, dupa cum urmeaza:
- Recuperare rapida – pacientii pot reveni destul de repede la activitatile obisnuite, deoarece inciziile mici se vindeca rapid. De aceea, si durata spitalizarii este mai scurta.
- Confort – durerile post-operatorii sunt minime.
- Aspect estetic – operatiile minim invazive nu lasa cicatrici vizibile.
- Riscuri reduse – operatiile minim invazive presupun un risc mai mic de complicatii, cum ar fi infectii, hemoragii sau deces.
- Precizie – chirurgia minim invaziva ajuta la tratarea cu precizie a afectiunilor, minimizand leziunile operatorii.
Asadar, poti beneficia de o recuperare rapida dupa operatii, daca optezi pentru tratamente chirurgicale minim invazive. Discuta cu medicul in legatura cu posibilitatile de tratament, pentru a afla daca te poti trata minim invaziv.