Psihologia culorilor în gaming – Cum ajută culorile la crearea unor jocuri mai bune?

Culorile au un rol esențial în crearea jocurilor. Alegerea paletei cromatice este crucială pentru toți dezvoltatorii. Culorile au un impact semnificativ asupra psihicului jucătorilor. De aceea, psihologia joacă un rol esențial în acest sens. Interpretările nuanțelor și al efectului acestora asupra jucătorilor poate transforma complet jocurile și efectul acestora.

Roșu trezește dorința de a concura

Un studiu psihologic din 2008 a  analizat efectele acestei culori. S-a constatat că determină competitivitatea. De asemenea, este asociat și cu șansele mai mari de succes. Acest lucru este probabil legat de efectele de stimulare a competiției și a adrenalinei.

Galben și roșu ajută la memorare

Studiile experimentale au constatat modul în care oamenii sunt influențați de culori. Galben și roșu modifică percepția asupra amintirilor și a încrederii. Ne amintim mai ușor obiectele roșii sau galbene. Ne amintim mai greu obiectele albastre sau verzi. Roșul și galbenul măresc încrederea subiectivă a percepției.

Albastrul sporește creativitatea

Roșul stimulează imediat acțiunea. Este o culoare excelentă pentru reacții imediate. Semnalizează pericolul stimulând jucătorul să caute evadări rapide și concrete. Multe titluri folosesc roșu pentru semnalizare. Spre deosebire de roșu, albastrul stimulează creativitatea și sarcinile cu implicații emoționale. Motivează jucătorii să îndeplinească sarcini inventive. Albastrul întărește dorința de informație. Prin urmare, designul jocului se poate utiliza în scopuri de stimulare a intuitivității și adaptabilității.

Galben pentru atragerea atenției

Galbenul este o culoare ușor de observat. Este asociată intuitiv cu avertismentele. Atrage atenția cu privire la gradul de pericol, la semafoare sau la alte pericole. Dezvoltatorii de jocuri cunosc acest detaliu și îl utilizează în numeroase aplicații. Pictogramele galbene și desenele sunt folosite cu precădere inclusiv în jocurile de casino online.

Culori care influențează starea de spirit

Sursa foto

Studiile arată corelația strânsă între verde și emoții. Verdele intens evocă cele mai pozitive sentimente. Verdele gălbui atrage emoții negative. Fenomenul poate fi explicat ușor. Verdele viu este asociat cu natura și siguranța. Poate apărea în toate jocurile inspirate de mediul natural. Verdele gălbui sau maroniu aduce aminte de toxicitate. Culorile din acest spectru sunt puternic aversive.

Culoarea verde evocă toxicitate în acest sens. Funcționează bine în poveștile utopice sau distopice. Verdele toxic amintește incertitudine legată de acțiunea jocului. Poate fi o reflecție asupra acțiunilor și a poveștii din joc.

Albastrul este cea mai liniștitoare culoare. Fiind pe lungimi de undă scurte, nu are efect stimulator. Această culoare este perfectă pentru relaxarea jucătorului.

Roșul este culoarea energiei, a iubirii și a dorinței. Transmite forță fizică, curaj și entuziasm, dar și furie, pericol și agresivitate. Are un efect stimulativ asupra jucătorului. Poate determina respirație accelerată, puls mai rapid și dorință de acțiune. Roșul este eficient pentru a crea o atmosferă de pericol. Se folosește în proiectarea locațiilor menite să evoce lucruri întunecate.

Portocaliul și galbenul intensifică foamea. La polul opus, albastrul o reduce. Aceste culori funcționează perfect în jocurile cu mâncare sau în cele cu fructe.

Combinații de culori care îmbunătățesc dispoziția

Paleta monocromatică este formată din mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Utilizarea principală a monocromismului este pentru crearea unui punct de focalizare. De asemenea, face aspectul ales mai clar. Consistența vizuală și suportul pentru comunicarea obiectivelor specifice sunt la fel de importante. Spre exemplu, concentrarea pe roșu crează o atmosferă unică și interesantă în jurul jocului. De cele mai multe ori, această variantă este asociată cu pericolul.

Acromatism și minimalism

Nuanțele mai închise duc la obținerea unei atmosfere de tristețe și anxietate. O paletă cromatică corectă se bazează pe elementele importante întunecate. Fundalul și elementele mai puțin importante sunt mai deschise. Astfel funcționează minimalismul în jocuri.  De cele mai multe ori, se folosește pentru a crea o atmosferă apăsătoare în scene.

Culori analoge – modul de a crea armonie

Culorile analoge sunt situate una lângă alta pe paleta de culori. De obicei, domină o singură culoare. Cele complementare sunt situate lângă ea. O astfel de schemă cromatică se găsește adesea în natură. Astfel se construiește armonia. Un exemplu relevant în acest sens este apusul de soare. Echilibrul plăcut pentru ochi permite jocului să sublinieze lementele importante.

Acestea sunt doar câteva exemple de culori utilizate în jocuri. Marii producători utilizează psihologia culorilor în transmiterea mesajelor și a scenariului. Cu ajutorul selecțiilor potrivite, jucătorii sunt ghidați prin acțiune, cu rezultatele dorite.