Întreținerea mașinii: ce acțiuni și costuri presupune?

Autovehiculele reprezintă în momentul de față o necesitate, marea parte a familiilor deținând cel puțin o mașină, în funcție de numărul de membri, util pentru nevoile pe care aceasta le satisface. Deși la o primă vedere un autoturism nu pare să ridice costuri prea mari pe lângă cele ale achiziției, află că întreținerea sa presupune o serie de acțiuni periodice. 

Pe lângă lucrările de reparare care pot apărea neprevăzut chiar dacă este vorba despre o mașină nouă sau una deja rulată, producătorii recomandă mentenanță anuală din anumite puncte de vedere. În plus, la rândul său, legea te obligă să achiți o serie de taxe calculate după anumite caracteristici. Iată ce acțiuni și costuri presupune întreținerea unui autoturism!

Inspecția tehnică periodică 

După cum o spune și numele, inspecția tehnică periodică (ITP) este o lucrare de revizie care se efectuează o dată la doi ani, acest lucru fiind prevăzut de lege. Ea presupune testarea mașinii în mai multe condiții, dar și verificarea nivelului de poluare, a riscului de siguranță pe care mașina îl poate reprezenta în trafic și a caracteristicilor motorului. 

În funcție de service-ul care efectuează ITP pentru mașina ta, costul poate varia de la câteva zeci de lei, până la câteva sute. Ia în considerare să nu circuli cu autoturismul dacă perioada ultimei inspecții nu mai este valabilă, deoarece acest fapt este sancționat din punct de vedere legal!

Schimbarea cauciucurilor în funcție de sezon 

Înlocuirea anvelopelor în funcție de sezon este, de asemenea, prevăzută de lege. Pe lângă amenzile pe care le poți primi dacă circuli cu mașina dotată necorespunzător, nu uita că poți pune în pericol atât viața ta, cât și a celorlalți participanți la trafic. 

Optează pentru cauciucuri Continental pentru mașina ta, acestea fiind disponibile atât în varianta de iarnă, cât și în cea de vară. Prețul lor variază în funcție de particularitățile pe care le prezintă, modelul vehiculului tău, dar și dimensiunea pe care o au. 

Achitarea vinietei și a impozitului

Anual, legea obligă participanții la trafic să plătească un impozit calculat în funcție de modelul mașinii și capacitatea motorului pe care o are aceasta. Costul variază de la câteva sute de lei și poate atinge chiar câteva mii de lei, pentru vehiculele de lux. 

În plus, este obligatoriu să achiziționezi o vinietă (care reprezintă taxa de drum). Aceasta are valabilitate de la 30 de zile până la un an, prețul său fiind cu atât mai avantajos cu cât perioada este mai îndelungată. Ține cont, totuși, că acesta variază în funcție de tonajul mașinii.  

Asigurarea RCA 

Fiind, de asemenea, o obligațiune legală, încheierea unei asigurări RCA este necesară în România. Aceasta oferă despăgubiri în cazul unor incidente în trafic, fiind diferită de asigurarea CASCO, care achită costurile de reparare pentru propria mașină. 

Alimentarea cu combustibil 

Probabil ți-ai dat seama ca folosirea unei mașini, pe lângă prevederile legale, presupune și alimentarea sa cu combustibil. Acest cost variază în funcție de tipul de aprinzător folosit (gaz, benzină, motorină), dar și de capacitatea cilindrică a rezervorului. Desigur, în funcție de cât de mult circuli, va trebui să faci plinul mai rar sau mai des. 

Achiziționarea unei mașini presupune o responsabilitate atât din punct de vedere legal, cât și financiar. Întreținerea acesteia este obligatorie din anumite privințe, fiind importantă pentru siguranța proprietarului, dar și a celorlalți șoferi. Costurile de întreținere pot varia în funcție de modelul autoturismului tău, gradul de folosire și uzare la care îl supui și îmbunătățirile pe care vrei să le aduci.