Putine activitati fizice necesita atat de putine resurse, dar ofera atatea satisfactii ca alergarea. Aproape oricine poate practica alergarea, daca este apt medical, invata sa-si dozeze efortul si are rabdare cu sine insusi. Bineinteles, la fel de important este sa aiba echipament optim. Practicata cu regularitate, alergarea aduce beneficii sanatatii, dispozitiei si aspectului fizic. Chiar daca la inceput iti poate parea dificil, nu dureaza mult pana te obisnuiesti cu efortul si incepi sa simti bucuria specifica alergarii. Senzatia placuta pe care o ofera aceasta activitate fizica produce dependenta si, curand, nu vei putea sta in casa nici daca ploua sau ninge. Pentru un incepator in alergare, alegerea echipamentului poate parea dificila, de aceea, ti-am pregatit un scurt ghid care sa te ajute in acest sens.
Alege tricouri si bluze create special pentru alergare
Alergarea nu se practica imbracat cu haine obisnuite, pe care le porti acasa sau in timpul altor activitati. In niciun caz, nu purta haine din bumbac, pentru ca acestea retin transpiratia. In consecinta, vei simti disconfort si senzatie de frig. Pentru a cumpara tricouri si bluze de alergare, orienteaza-te spre magazinele cu profil sportiv sau dedicate alergarii. Topurile trebuie sa aiba un design care faciliteaza evaporarea transpiratiei si sa fie realizate din fibre care nu retin apa (fibre sintetice).
Multe modele de topuri au perforatii in zonele cu transpiratie abundenta, detaliu foarte util in zilele calduroase. La fel de important este sa eviti topurile stramte, care ingreuneaza miscarile si pot provoca iritatii din cauza frecarii. De asemenea, poarta bluze inchise la culoare cand ploua, pentru ca, atunci cand se uda, orice top alb sau deschis la culoare face vizibil tot ce este dedesubt.
Poarta pantaloni confortabili
Cand este cald, poarta pantaloni scurti din material sintetic, asa cum este nailonul. Acesta este usor si se ventileaza corespunzator. Confortul in miscare este la fel de important, de aceea, trebuie sa alegi pantaloni din materiale usoare ca sa eviti iritatiile cauzate de frecare. Multi alergatori, dar mai ales alergatoare, prefera pantalonii scurti din lycra, care stau ficsi pe picioare si nu creeaza frecare.
Cele mai citite articole
In ceea ce priveste pantalonii lungi, trebuie sa acorzi atentie elasticitatii materialului. Sunt indicate materiale care se muleaza pe picior sau care nu creeaza senzatia de „tinere”. Pentru alergarea in sezonul rece, ai nevoie de pantaloni mai grosi, cu fleece si alte materiale pentru protectia impotriva vantului.
Nu ignora sosetele
Sosetele nu par atat de importante, dar imediat ce vei incepe sa simti disconfort, vei intelege ca ai nevoie de unele speciale pentru alergare. Acestea stau bine pe picior si permit o buna ventilatie. Unele modele au un surplus de material in zonele de presiune maxima, pentru evitarea ruperii si amplificarea amortizarii.
Cumpara o geaca speciala pentru alergare
Uneori, vremea este mai putin prietenoasa cu alergatorii. Totusi, nu sta in casa. Ia-ti o geaca buna si iesi la alergat, chiar daca ploua sau bate vantul. Gecile pentru alergat sunt adaptate pentru diferite contexte meteo. Unele dintre ele sunt subtiri, cat sa pastreze stratul de caldura al corpului, in timp ce altele te incalzesc si la temperaturi sub limita inghetului. Exista si geci fara maneci, utile pentru a preveni senzatia de frig la spate.
Protejeaza-ti extremitatile
Deseori, atunci cand alergam sau facem alte activitati in exterior pe timp de iarna, tindem sa ne protejam de frig trunchiul. Totusi, cea mai mare parte din caldura corpului se pierde pe la extremitati. Cumpara-ti manusi de calitate si o caciula din fleece. Un guler multifunctional, cunoscut si ca buff, se dovedeste util pentru acoperirea capului, atat cand este frig, cat si cand soarele arde tare si exista risc de insolatie.
Echipamentul corect este cheia unei alergari reusite. Tine cont de ghidul nostru pentru a te bucura de fiecare pas.