Ghid: cum să-ți placă să petreci timp în bucătărie

Cel mai probabil, ai ajuns și tu la concluzia că nu e sustenabil să mănânci numai la restaurant sau să comanzi prin serviciile de takeaway – desigur, rămân și acestea plăceri (ne)vinovate, însă e important să mai gătim și acasă. 

Totuși…ce faci când pur și simplu disprețuiești să petreci timp în bucătărie? Mai e vreo șansă să te apuci de gătit acasă? Răspunsul (foarte) simplu este da! Te poți (re)îndrăgosti de gătit cu ajutorul unor așa-numite trucuri simple, dar eficiente. Iată ce poți să faci ca să-ți fie drag să petreci timp în bucătărie.

Răspunde sincer…

Îți place bucătăria ta? Poate stai în chirie, poate e casa părintească sau poate ai chiar locuința ta. Oricum ar fi, așează-te și gândește-te: ce nu îți place la bucătăria ta? Poate urăști că se face mereu abur de la mâncare. Poate robinetul pe care îl ai curge greu. Poate nu ai electronice care să te bucure. 

Însă privește partea bună: toate cele de mai sus se pot schimba. E important să fii deschis totuși la a face câteva investiții în bucătăria ta: o hotă rezolvă problema aburului, un robinet electric n-o să te mai scoată din sărite, iar un multicooker cu siguranță te va face să mergi mai des în bucătărie. Fă-ți bucătăria fix așa cum visezi – la fel ca dormitorul, locul în care dormi, și bucătăria ar trebui să te facă să te simți cu adevărat bine. 

Așa că lucrează la ea până ce ți se luminează fața când o vezi. Și atenție: tot ce am menționat mai sus e o investiție în starea ta de bine, nicidecum o cheltuială, asigură-te că faci diferența între cele două. 

Ia-ți ajutoare 

Cele mai citite articole

Și nu, nu vrem să spunem că ar trebui să angajezi pe cineva care să gătească în locul tău. Ci mai degrabă că ar trebui să profiți de tehnologiile pe care le ai la dispoziție – bunicii noștri nu au avut de ales. Trebuiau să gătească, vrând-nevrând, și nu aveau unelte „ajutătoare” la dispoziție. Investește în electronice și electrocasnice care…să facă treaba în locul tău. 

Nu, asta nu arată că ești leneș, ci pur și simplu că alegi să îți simplifici viața – făcând asta, le faci loc lucrurilor care contează cu adevărat: timpul pentru tine, timpul pentru cei dragi și așa mai departe. Într-un multicooker sau robot de bucătărie pur și simplu pui ingredientele și mâncarea se face singură. Unele electronice se pot inclusiv programa – e atât de simplu să îți faci viața…mai simplă. 

Analizează-ți bonurile 

Dacă cele două variante de mai sus nu dau roade, mai avem o sugestie „drastică”: te provocăm să îți aduni toate bonurile dintr-o lună de la restaurante, patiserii și comenzi de mâncare takeaway. Și îți promitem că, la final, vei fi puțin surprins și dezamăgit de suma cheltuită. 

Poate că nu pare mult să dai 50 de lei pe un prânz, însă când înmulțești asta cu 31 de zile și adaugi și alte „mofturi” culinare…s-ar putea să înțelegi încotro parcă fuge salariul tău înainte să te bucuri de el. 

Gândește-te la avantaje 

În strânsă legătură cu primul punct, gândește-te la avantajele pe care le vei avea dacă decizi să mănânci mai mult acasă. Îți recomandăm și aici să îți notezi clar pe o foaie de hârtie și să te gândești: 

  • câți bani vei economisi dacă reușești să gătești acasă măcar 4 din 7 zile
  • cât de mult se va îmbunătăți starea ta de sănătate
  • mâncând sănătos, vei reuși și să dai jos câteva kilograme, dacă îți dorești asta 
  • vei obține câteva ore de deconectare de la laptop.

Așadar, investește în vase pentru gatit care să îți placă, într-un șorț în culoarea ta favorită și…treci la treabă! Poți începe cu „confort food”, adică preparate ce te fac să te simți bine sau chiar cu mesele tale favorite. Amintește-ți: nu trebuie să gătești impecabil și nici nu trebuie să faci cantități imense de mâncare. E important doar să nu renunți, indiferent de cât de mici sunt pașii pe care îi faci. 

Cele mai citite articole