Gestionarea corecta a deseurilor menajere

Odată cu creștere populației globale și, implicit, a standardelor de trai, sustenabilitatea a devenit un subiect de importanță majoră.

Producția și consumul au cunoscut un boom spectaculos, motiv pentru care și cantitatea de deșeuri generate de acestea a devenit din ce în ce mai mare. Pe lângă faptul că sunt considerate elemente dăunătoare mediului, deșeurile reprezintă și o pierdere economică.  Europa contribuie cu o cantitate substanțială de deșeuri. Studiile arată că, anual, se produc peste 450 de kg de deșeuri municipale.

Despre gestionarea deșeurilor

Despre gestionarea deșeurilor
Sursa Foto: Pixabay
  • Gestionarea deșeurilor cuprinde activități precum colectarea, transportul, tratamentul și debarasarea.
  • Gestionarea incorectă poate determina schimbări climatice sau alterarea ecosistemelor.

Gestionarea deșeurilor include activități și acțiuni necesare administrării deșeurilor de la crearea lor și până la debarasare. Acestea includ colectarea, transportul, tratamentul, eliminarea, monitorizarea și reglementarea procesului de management al deșeurilor.

Deșeurile pot fi solide, lichide, gazoase, iar fiecare tip are diferite metode de gestionare și eliminare.

O administrare defectuoasă a acestor reziduuri poate conduce la schimbări ale climei și la contaminarea mediului, alterând starea ecosistemelor și, implicit, fauna.

Astfel, managementul deșeurilor are ca scop reducerea efectelor adverse asupra oamenilor și mediului înconjurător.

Ce sunt deșeurile menajere?

Ce sunt deșeurile menajere?
Sursa Foto: Pixabay

Deșeurile menajere, numite și deșeuri rezidențiale, includ atât reziduuri care provin din activitățile casnice, cât și reziduuri asemănătoare generate de activitatea magazinelor, horeca sau instituții publice.

Gestionarea deșeurilor casnice

Gestionarea deșeurilor casnice
Sursa Foto: Pixabay
  • Cetățenii și serviciul public de salubritate sunt responsabili de gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.
  • Există mai multe tipuri de deșeuri menajere și fiecare categorie are câte un container dedicat.
  • Deșeurile pot fi eliminate prin:  diminuarea cantității de deșeuri create, reciclare, incinerare, compost, groapa de gunoi sau prin gazificarea prin plasmă.

În procesul de colectare selectivă, utilizatorul casnic trebuie să urmărească câteva etape:

  1. Identificarea tipologiei deșeurilor pentru a le aduna selectiv.
  2. Adunarea și depozitarea separată a deșeurilor
  3. Debarasarea deșeurilor adunate selectiv în eurocontainere dedicate, puse la dispoziția cetățenilor de către Primărie prin intermediul serviciului public de salubritate

Fiecare cetățean este responsabil pentru procesul de gestionare a deșeurilor menajere. De aceea, ei trebuie să cunoască tipurile de deșeuri menajere și containerul dedicat acestora:

  1. Deșeurile din plastic/ metale – sticle din plastic, folii și pungi, dopuri din plastic, recipiente spray, ambalaje din metal (dopuri, conserve), pixuri, doze din alumniu, farfurii și tacâmuri din plastic. Acestea trebuie debarsate în europubela de culoare galbenă. În acest container, nu se aruncă ambalajele amestecate din metal și plastic, diluanți sau reziduuri medicale, ș.a.
  2. Deșeurile din hârtie/ carton – ambalajele din hârtie și carton, ziare, ambalaje tetrapack, caiete, reviste, cărți, fotografii, ș.a. Trebuie debarasate în eurocontainerul albastru. Această pubelă nu trebuie să conțină hârtie și carton cu resturi de mâncare, hartie de ambalat alunecoasă.
  3. Deșeuri din sticlă – borcanele, recipientele și ambalajele din sticlă fără dop, damigene, etc. Trebuie depozitate în eurocontainerul verde. Nu se debarasează oglinzi, vase din cristal sau geamuri.
  4. Deșeuri amestecate conțin resturi de mâncare, scutece, mucuri de țigară, șervețele utilizate, ambalaje murdare, mizeria din sacul de aspirator, etc. Acestea sunt debarasate în europubela gri/ neagră. Nu sunt incluse încălțăminte, reziduuri electrice și electronice, baterii.
  5. Deșeuri electrice și electronice – aparate casnice mari, aparate casnice mici, echipamente de iluminat, instrumente electrice și electronice, jucării, echipamente de agrement. Ele pot fi colectate, la cerere, de către echipele serviciilor publice puse la dispoziție de către primării. 
  6. Alte categorii – preluate, la cerere, de către echipele serviciului public de salubritate.
  7. Deșeuri vegetale – provenite din curățarea spațiilor verzi.
  8. Deșeuri voluminoase – mobilă, canapele, saltele.
  9. Deșeuri textile – haine, încălțăminte,
  10. Deșeuri provenite din construcție
  11. Deșeuri periculoase – baterii, elemente medicale, medicamente expirate, detergenți, ulei uzat, etc.

După finalizarea implicării oamenilor, angajații serviciului public de Salubritate trebuie să preia selectiv deșeurile de la punctele de colectare și să le transporte către depozit, pentru a fi cântărite, sortate, balotate, reciclate sau eliminate.

Există 6 metode eficiente de eliminare a deșeurilor:

  1. Prevenirea/ reducerea cantității de deșeuri produse – utilizarea excesivă a produselor noi sau inutile este cauza principală a formării deșeurilor necontrolate.
  2. Reciclarea – ajută la transformarea deșeurilor în noi produse. Este ecologic să refolosim deșeurile în loc să le aruncăm în natură. Cu toate acestea, tehnologiile de procesare sunt destul de costisitoare.
  3. Incinerarea – presupune arderea deșeurilor pentru a le transforma în componente de bază, căldura generată fiind acumulată pentru a obține energie. Arderea deșeurilor poate determina poluare, dar se pot utiliza filtre care să reducă nivelul acesteia. Este destul de ieftin să arzi deșeurile, iar volumul de deșeuri este redus cu aproximativ 90%. Deșeurile periculoase și toxice pot fi eliminate prin utilizarea acestei metode. Totuși, trebuie să se exercite o atenție strictă pentru a verifica scurgerile accidentale de substanțe periculoase.
  4. Compostul – implică descompunerea deșeurilor organice de către microbi. Compostul bogat în nutrienți poate fi utilizat ca îngrășământ pentru plante. Cu toate acestea, procesul este lent și consumă o cantitate semnificativă de teren. Reprocesarea biologică îmbunătățește enorm fertilitatea solului.
  5. Groapa de gunoi – presupune aruncarea deșeurilor într-un depozit de deșeuri. Baza este acoperită de un strat protecție, care servește ca o barieră între deșeuri și apa subterană și previne separarea substanțelor chimice toxice în zona apei. Straturile de deșeuri sunt supuse compactării și ulterior acoperite cu un strat de pământ.
  6. Gazificare prin plasmă – metodă ecologică de eliminare a deșeurilor, utilizată pentru a transforma deșeurile solide municipale în energie. Materialele pe bază de carbon sunt expuse la temperaturi ridicate și transformate în gaz de sinteză (gaz care poate fi combustibil direct/rafinat în continuare în substanțe chimice și combustibili de calitate superioară).

În cele din urmă, o gestionare corectă a deșeurilor menajere are ca efecte: protejarea mediului înconjurător; menținerea resurselor naturale; recuperarea materialelor reciclabile; prevenirea și diminuarea nivelului de poluare și sporirea calității vieții.

Surse: