Evoluția jocurilor online: de la pixel la VR

În ultimele două decenii, industria jocurilor online a evoluat foarte mul și a crescut exponențial. Jocul online este acum un hobby extrem de popular de care se bucură milioane de oameni la nivel global, iar multe francize și personaje de jocuri sunt aproape universal recunoscute.

Cu o varietate nesfârșită de jocuri, fiecare cu propriile sale moduri de joc și caracteristici, atracția în masă a industriei nu este deloc surprinzătoare. Jocurile online prezintă combinația perfectă de competitivitate și sociabilitate, oferind o experiență plăcută unică.

În plus, progresele tehnologice au făcut ca jocurile să poată fi practicate printr-o gamă largă dispozitive și medii. Telefoanele, computerele și tabletele acceptă toate jocurile online, oferind accesul la acestea în orice moment, doar să fie conectate la internet. Multe dintre jocurile existente online pot fi practicate gratuit, altele având doar o variantă demo, cum este Power Stars Demo Casino7.

Această industrie, ce a fost evaluată la miliarde de dolari, are o istorie extinsă și interesantă care datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Să facem o scurtă recapitulare!

Primele jocuri

Iterațiile timpurii ale jocurilor au îndeplinit o funcție practică, precum și una recreativă. Jocurile au fost adesea concepute pentru a testa capacitatea diferitelor programe software.

Primul joc care a permis unui jucător să concureze cu altul a fost prezentat pentru prima dată la începutul anilor 1940. 

Prima încercare de a dezvolta o consolă de jocuri pentru acasă, care să poată fi vândută comercial, a fost în 1967. „Brown Box” a lui Ralph Baer putea fi atașată la un televizor și se puteau practica diferite jocuri, inclusiv clasicul ping-pong.

Următoarea inovație pentru jocurile online a venit în 1973, odată cu lansarea „Empire”. Acesta a fost și primul joc practicat în rețea.

Lansarea Internetului

În ciuda faptului că a fost lansat oficial în 1983, a fost nevoie de încă un deceniu pentru ca internetul să fie utilizat pe scară largă pentru jocurile online. În 1987, gigantul Atari a lansat un joc labirint cu împușcături numit Midi Maze, creditat pentru modul „deathmatch”. Acesta putea fi jucat de până la 16 console diferite dintr-o rețea. După 1990, jocurile online au reușit să cucerească cu adevărat lumea grație răspândirii internetului la scară globală.

Cele mai citite articole

A fost perioada în care producătorii au încercat să dezvolte jocuri cu caracteristici multiplayer și chiar jocuri ce putea fi practicate direct din browserul web. Unul dintre primele jocuri ce puteau fi jucate web, Earth 2025, a fost bazat pe text și a permis jucătorilor să interacționeze și chiar să formeze alianțe.

Câțiva ani mai târziu, în 2001, a fost lansat veneratul Runescape, bazat pe browser. Acest lucru le-a permis jucătorilor să discute, să lupte și să facă schimb într-un mod nevăzut încă.

Lumea modernă a jocurilor online

Lucrurile au evoluat, au apărut consolele, iar numărul jocurilor a crescut vertiginos odată cu evoluția tehnologică. În ciuda unui început dificil, consolele cu funcții online au devenit acum un standard. Marii producători de jocuri s-au focusat mai mult pe realizarea de jocuri online, versiunile offline fiind pe cale de dispariție.

Jocurile gratuite, bazate pe web, au evoluat foarte mult în ultimii ani, mulți putând concura cu omologii lor plătiți. Cele mai recente iterații ale jocurilor online includ și o grafică realistă. Totodată, progresele în VR ne permit, de asemenea, să ne cufundăm literalmente într-o lume a jocului.

Lumea jocurilor online a cunoscut recent progrese tehnologice atât de incredibile încât simplitatea iterațiilor timpurii este de necrezut. Jocul online este acum mai popular decât și-ar fi putut imagina vreodată, cu 1,5 miliarde de oameni cu acces la internet care practică jocuri video.

Jocuri online pe mobil

Jocurile au evoluat și pentru mobil. De la clasicul ”șarpe” de pe Nokia, astăzi putem să practicăm pe smartphone cam orice tip de joc existent pe piață, inclusiv cele cu deschidere în browser sau dezvoltate special pentru mobile.

Multe jocuri solicitante din punct de vedere tehnologic pot fi acum savurate de pe un telefon, generațiile mai noi fiind capabile chiar să accepte VR.

Concluzii

Drumul pentru a deveni o industrie de mai multe miliarde de dolari a fost unul cuprinzător și interesant. Pionierii jocurilor online au contribuit la stabilirea unuia dintre cele mai accesibile și plăcute hobby-uri globale, ce se poate practica în timpul liber și în orice moment al zilei.

Cele mai citite articole