În România, este obligatoriu să îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă aprobate în timpul sezonului rece. Dar vara ești obligat să îți pui anvelope de vară? Legal, nimic nu te împiedică să îți păstrezi anvelopele de iarnă toată vara. Cu excepția faptului că din motive financiare și de securitate, se recomandă cu tărie să NU faci acest lucru.
Deși anvelopele de iarnă sunt campionii incontestabili ai climatelor reci, unele dintre caracteristicile lor devin dezavantajoase dacă sunt utilizate când sunt temperaturi mai ridicate.
Iată mai jos motivele evidente pentru care a merge vara cu anvelopele de iarnă este o idee proastă.
1. Anvelopelor de iarnă nu le plac solurile fierbinți
Banda de rulare a anvelopei de iarnă, mai maleabilă, se uzează mult mai repede pe gudron fierbinte. Este compusul din cauciuc, formulat pentru a rămâne flexibil și maleabil atunci când temperaturile scad sub 7°C. Este foarte eficient atunci când vine vorba de atenuarea impactului negativ al temperaturilor scăzute și asigură o tracțiune bună în condițiile de iarnă.
Dar dacă circuli cu anvelope de iarnă pe tot parcursul anului, aceeași bandă de rulare moale se va uza mult mai repede la temperaturi mai ridicate. Viața ei va fi redusă cu până la 60 la sută.
Sfatul pentru climă caldă este să folosești anvelope de vară, care, în comparație cu cele de iarnă, sunt fabricate cu un amestec diferit de cauciucuri conceput pentru a rezista la temperaturi mai ridicate.
2. Consum redus de combustibil
Un alt lucru de știut dacă folosești anvelope de iarnă vara este că vei ajunge să fii nevoit să realimentezi mai des.
Pe teren cald, rezistența la rulare a unei anvelope de iarnă este puțin mai mare decât o anvelopă de vară sau de sezon. Acest lucru se datorează faptului că acel compus din cauciuc mai maleabil își schimbă mai mult forma și are ca rezultat o rezistență mai mare la rulare și, prin urmare, o creștere a consumului de combustibil.
Condusul cu anvelope de iarnă vara afectează mediul și calitatea generală a vieții. Consumând mai mult combustibil, vehiculul tău va emite mai mult dioxid de carbon. De asemenea, va fi mai zgomotos, ceea ce face călătoriile mai puțin confortabile.
3. Impactul asupra conducerii și siguranței
Dacă, în zilele mai călduroase, nu treci la anvelopele de vară, mașina ta nu va mai oferi o conducere optimă în condiții de siguranță – mai ales dacă trebuie să faci schimbări bruște.
Imaginează-ți un scenariu în care șoferul trebuie să efectueze o manevră de urgență. Anvelopele de iarnă pe teren uscat sunt prea flexibile. Conducerea nu va fi la fel de precisă pe cât ar trebui să fie în acest tip de situație.
În plus, distanța de frânare va fi, de asemenea, mărită. Testele arată că să conduci cu anvelope de iarnă în timpul verii mărește distanța de frânare cu cel puțin 10% în condiții uscate și 26% în condiții umede.