Mult timp, lumea fotbalului a fost predominant masculină. Femeile au fost minoritare, atât printre jucători, cât și printre suporterii prezenți pe stadioane. În ultimii ani, totuși, fotbalul feminin este unul dintre sporturile cu o creștere din ce în ce mai rapidă, lucru reflectat și de cote pariuri fotbal Unibet.
Această evoluție favorabilă a fotbalului feminin nu ar trebui să fie văzută ca o surpriză. Pe de o parte, accesul femeilor în diferite activități și sectoare ale societății este mult mai facil, așa cum și este firesc să fie, iar pe de altă parte, fotbalul feminin nu este o invenție nouă. Acest sport a avut mare succes în trecut, până când mai marii fotbalului au decis să suprime fotbalul feminin din motive pe care le veți descoperi mai jos.
O privire în trecut
La începutul secolului al XX-lea, fotbalul feminin era un sport foarte popular, promovat mai întâi în rândurile muncitoarelor din fabrici și atrăgând în anii 20 ai secolului trecut chiar și zeci de mii de spectatori. Din păcate și în mod profund injust, în 1921, Asociația de Fotbal a Angliei a impus o interdicție a fotbalului feminin, care a durat 50 de ani. Cei care au cercetat subiectul consideră că măsura a fost luată pentru că fotbalul feminin era văzut ca o amenințare la succesul fotbalului masculin. Investițiile în acest sport au scăzut foarte mult, ceea ce a dus la intrarea sa într-un con de umbră. Măsuri asemănătoare au fost luate în majoritatea țărilor europene.
O revenire a fotbalului feminin a avut loc în anii 70, când au avut loc două Cupe Mondiale Feminine, neoficiale, dar cu un succes incredibil. Ne referim mai ales la evenimentul găzduit de Mexic în 1971, a cărui finală câștigată de echipa Danemarcăi a atras aproximativ 110.000 de spectatori.
În prezent
O nouă creștere a fost observată în ultima decadă, datorită inițiativelor de tip grassroots.
La patruzeci de ani după ce interdicția asupra fotbalului feminin a fost ridicată, Anglia a făcut un pas către o nouă eră atunci când FA Women’s Super League a fost înființată în 2011, cu opt echipe licențiate.
În 2016, FIFA a făcut ca finanțarea de la nivel local să fie obligatorie și, la scurt timp după aceea, a numit-o pe prima sa ofițer-șef de fotbal feminin, Sarai Bareman. Cluburilor li s-a cerut să demonstreze că se pot autofinanța în primii doi ani, egalând banii care le-au fost dați de FA, precum și să aibă facilitățile și echipa necesară pentru a concura într-o competiție de nivel înalt. În multe privințe, Anglia a fost lider în a face primii pași către ceea ce a devenit în cele din urmă o ligă profesionistă cu drepturi depline.
Fotbalul feminin înflorește acum în întreaga lume, cluburile și națiunile îmbrățișând unul dintre sporturile cu cea mai rapidă creștere. Fără îndoială, că cei care au fost pionieri în fotbalul feminin în ultimele decenii pot fi mulțumiți că au contribuit la plasarea sportul pe direcția corectă, deoarece atât participarea, cât și interesul continuă să crească la nivel mondial.