Umărul este una dintre cele mai complexe și solicitate articulații ale corpului uman, fiind expusă riscului de leziuni, cât și suprasolicitării. Senzația de durere la nivelul umărului poate fi raportată în numeroase situații, fiind asociată atât cu afecțiuni inflamatorii sau de natură traumatică, cât și cu afecțiuni de natură degenerativă. Cauzele comune pentru durerea de umăr includ tendinita, bursita, leziunile traumatice (precum entorsele sau luxațiile), capsulita adezivă sau osteoartrita.
Tendinita
Tendinita reprezintă inflamația unui tendon din corp, adesea întâlnită la nivelul umărului, cotului, încheieturii mâinii, genunchiului sau gleznei. Tendinita este cauzată de suprasolicitare sau uzură, fiind adesea întâlnită la persoanele implicate în activități repetitive, precum ridicarea de greutăți sau utilizarea excesivă a umărului. Durerea la nivelul umărului poate sugera o inflamație de tendon supraspinos, așadar o tendinită care implică umărul, tendonul supraspinos fiind unul dintre tendoanele care compun coafa sau manșeta rotatorilor, un grup de mușchi care se unesc pentru a acoperi și susține capul humerusului în articulația umărului.
Opțiunile de tratament pot varia în funcție de severitatea și localizarea afecțiunii. Evitarea activităților care pun presiune sau solicită excesiv tendonul afectat ajută la prevenirea exacerbării simptomelor și la promovarea vindecării. Administrarea de medicamente antiinflamatoare poate contribui la reducerea inflamației și a durerii asociate tendinitei. În anumite cazuri, medicul ortoped poate recomanda injecții cu corticosteroizi în zona afectată pentru a reduce inflamația și a ameliora simptomele.
Sindromul de impingement
Afecțiune comună care apare atunci când tendoanele sau bursele din umăr sunt comprimate, în general din cauza îngustării spațiului subacromial, a modificărilor anatomice sau a inflamației tendoanelor. Sindromul de impingement provoacă dureri de umar, iar în unele cazuri poate limita mișcarea umărului. Activitățile care necesită ridicarea brațului în mod repetat, cum ar fi aruncarea mingii în sporturi precum tenisul sau baseball-ul, pot contribui la dezvoltarea sindromului de impingement.
În cazurile ușoare, tratamentul este similar cu cel al tendinitei, accentul fiind pus pe ameliorarea simptomelor. În cazurile severe sau în care tratamentul conservator nu a adus ameliorare, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală pentru eliberarea spațiului subacromial sau repararea tendoanelor lezate.
Leziunile traumatice
Leziunile comune, cum ar fi entorsele sau rupturile de ligamente, pot provoca dureri intense la nivelul umărului. Mai frecvente în rândul sportivilor, leziunile traumatice pot afecta în mod egal femeile și bărbații, iar simptomele pot varia de la dureri ușoare sau învinețirea regiunii afectate, până la dureri puternice, însoțite de restricționarea severă a mișcărilor umărului. În cazurile severe, cum ar fi rupturile de ligamente sau fracturile, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a restabili integritatea structurilor afectate.