Poate îți vine greu să crezi, însă calitatea somnului este dictată de foarte multe variabile. Nu este îndeajuns doar să te simți obosit și să amortizezi toți stimulii vizuali și auditivi care te-ar putea deranja, ci să-ți asiguri un confort maximal, presupus, în mare parte, de atmosfera generală din dormitorul tău. Înainte de toate, a-ți asigura un dormitor curat, lipsit de praf și alți factori care ți-ar putea provoca sau exacerba alergiile, este absolut vital.
Descoperă câteva tips&tricks privitoare la cum să-ți cureți dormitorul pentru un somn profund!
1. Curățarea pernelor
Răspunsurile privitoare la cum se curata pernele s-ar putea să-ți creeze câteva confuzii. De ce? Pentru că trebuie să știi că nu este îndeajuns doar să-ți pui la spălat fețele de perne – și atât. Pernele trebuie curățate în profunzime, cel mai adesea la o curățătorie profesională, deoarece acasă pot fi curățate doar superficial, mai ales dacă nu dispui de substanțele necesare.
Este important ca pernele să fie în permanență curate, deoarece, pe timpul nopții, pielea feței tale este în contact permanent cu acestea. Mai mult decât atât, acarienii, mici microorganisme care se găsesc pe și în pernă, pot cu ușurință să ajungă în nas și, de-acolo, în celelalte segmente ale sistemului respirator.
2. Curățarea saltelei
În primul rând, salteaua se curăță diferit în funcție de tipul acesteia, de aceea trebuie să știi dinainte cum alegi salteaua potrivită. În general, saltelele trebuie aspirate și spălate în profunzime, pentru că pot înmagazina particule de praf și microorganisme, particule de piele descuamată și chiar resturi de mâncare, mai ales dacă obișnuiești să mănânci în pat.
De asemenea, lenjeria de pat trebuie spălată cel puțin o dată pe săptămână, pentru a-ți asigura un mediu curat în care să dormi. Niciodată nu te așeza pe pat cu hainele pe care le-ai purtat în exteriorul locuinței și, de asemenea, curăță salteaua întotdeauna după ce ai șters praful din cameră și înainte de a aspira în întregul dormitor.
3. Aeristește zilnic dormitorul
Este foarte important ca dormitorul să fie aerisit zilnic, pentru ca aerul curat să intre și în încăpere. Aerisirea permite ca particulele de praf și încărcătura biologică din cameră să treacă în exterior, îmbunătățindu-se, astfel, calitatea aerului. Folosește întotdeauna produsele potrivite de curățenie și dezinfectează toate suprafețele, chiar dacă acestea ar putea părea curate.
De asemenea, poți folosi un difuzor de aromaterapie sau un umidificator și purificator de aer, pentru că, astfel, îți asiguri în permanență o atmosferă sănătoasă. Calitatea aerului dintr-o cameră poate influența foarte mult starea generală resimțită, mai ales atunci când te confrunți cu probleme de ordin respirator, cum ar fi apneea și astmul.
Curățenia din dormitor poate influența foarte mult calitatea somnului. Un dormitor curat are impact pozitiv asupra modului în care dormi, poate prelungi durata somnului și, implicit, starea pe care o resimți a doua zi. Atât timp cât ai un somn profund și liniștit, îți vei asigura timpul necesar pentru a-ți reîncărca bateriile și pentru a te pregăti, optim, în vederea unei noi zile de lucru.