Cum să protejezi stomacul în timpul tratamentului cu antibiotice

Antibioticele sunt o armă puternică împotriva infecțiilor bacteriene, însă cele de sinteză pot veni la pachet și cu efecte adverse. Distrug, pe lângă bacteriile rele care produc infecția, și bacteriile bune ale florei intestinale. Acest lucru duce la neplăceri digestive și la riscuri. Pot fi evitate dacă, în timpul tratamentului cu antibiotice, ai grijă să-ți protejezi stomacul.

Efectele antibioticelor asupra organismului

Cele de sinteză

Antibioticele de sinteză nu fac diferența dintre bacteriile rele pe care trebuie să le distrugă și pe cele bune din intestine. Astfel, perturbă echilibrul florei intestinale și produc daune colaterale microbiomului (comunitatea de bacterii din tractul gastro-intestinal). În timpul și după un tratament cu antibiotice, bolnavii pot experimenta: dureri de stomac, diaree și tulburări de tranzit, balonare, greață. Și nu doar atât! Este afectată imunitatea, pot apărea candidoze, afte orale, este afectat și ficatul (el fiind cel care procesează aceste medicamente).

Cel mai mare risc, de care se teme întreaga lume medicală, este cel al rezistenței la antibiotice pe care o poate da administrarea abuzivă, după ureche. Este motivul pentru care acest tip de medicamente se ia doar când e strict necesar și doar cu prescripție medicală.

Cele naturale, din plante

Uleiurile esențiale sunt cele mai puternice antibiotice naturale. Administrate ca atare (câteva picături într-o linguriță de miere) sau în capsule, ele acționează asupra unui spectru larg de bacterii patogene care produc infecții cu diferite localizări: cutanate (eczeme, abcese, foliculită), respiratorii (bronșită, amigdalită), ORL (sinuzită, otită). Partea bună este că ele nu afectează bacteriile bune din tractul gastro-intestinal și, astfel, nu dau efecte adverse – nu afectează flora intestinală, nici imunitatea, nu favorizează apariția candidozelor, nu afectează ficatul și nici nu dau risc de rezistență la antibiotice.

Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să nu le administrezi pe stomacul gol, pentru că sunt destul de puternice și irită mucoasa. Ele nu se recomandă în gastrită, ulcer, nici copiilor foarte mici, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Cum protejezi stomacul în timpul unui tratament cu antibiotice de sinteză

·   Cu probiotice

Atunci când îți cumperi de la farmacie tratamentul recomandat de medic, e absolut necesar să iei și o protecție gastrică. Constă în probiotice, niște compuși alimentari care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din organism.

Se găsesc atât sub formă de capsule, cât și în alimentele fermentate, precum iaurt, chefir, murături, borș, zeamă de varză murată.

Medicii recomandă să iei probiotice încă din prima zi de tratament cu antibiotice. Dar nu simultan, pentru a nu scădea eficiența antibioticelor, ci la distanță de 3-4 ore. Administrarea acestor probiotice trebuie continuată încă 14 zile, pentru refacerea completă a stomacului.

·   Cu „pansamente gastrice” pe bază de plante

În același timp, de mare ajutor sunt ceaiurile medicinale și capsulele din plante cu efect calmant pentru mucoasa stomacului. Sunt așa-numitele pansamente gastrice pentru antibiotice. Spre exemplu, gălbenelele sau pătlagina acoperă mucoasa stomacului cu un strat protector; mușețelul și iarba tâlharului au efecte cicatrizante; lemnul dulce scade inflamația; florile de salcâm reglează secreția gastrică.

Nici cu remediile din bătrâni nu dai greș. Sunt foarte bune sucurile naturale de morcovi, varză și cartofi cruzi, în diverse combinații și băute pe stomacul gol.

·  

Prin alimentație

Flora intestinală mai are nevoie de fibre prebiotice. Se găsesc în cereale integrale, legume coapte sau fierte, broccoli, banane și fructe oleaginoase (alune, nuci). De altfel, acestea din urmă, alături de avocado și de uleiurile presate la rece, formează un film protector pe stomac și intestine, așa că merită să le incluzi în dieta ta.

O rețetă bună pentru refacerea florei intestinale (și delicioasă în același timp) o poți prepara dintr-un morcov dat pe răzătoare, amestecat cu iaurt, miere și germeni de grâu.

Mănâncă supe, mâncăruri ușoare, sănătoase, hidratează-te suficient și evită dulciurile cu zahăr rafinat, prăjelile, afumăturile, mezelurile, carnea grasă și fast-food-ul. Mai trebuie neapărat evitat alcoolul, dar și cafeaua în exces.

Pentru ca tratamentul cu antibiotice să dea rezultat, e absolut necesar să-l urmezi întocmai prescripției, să nu-l întrerupi la primele semne de ameliorare a bolii pentru că riști să dezvolți rezistență la antibioticele respective. Iar pentru a te recupera repede și bine, protejează-ți stomacul atât în timpul tratamentului, cât și după, minimum 1-2 săptămâni.