Laptele praf este o hrana ideala pentru bebelusi, care poate fi folosita atunci cand mamele nu dispun de suficient lapte matern pentru a-si alimenta puii sau care poate fi folosita de tati sau bunici atunci cand femeile isi aloca timp si pentru ele, fie ca merg la salon sau pur si la cumparaturi.
Important de stiut este inclusiv faptul ca bebelusii se ataseaza mult mai usor de persoanele care le dau Humana lapte praf, dupa ce au petrecut aproape 24 din 24 de ore doar cu mamele lor. Este chiar o solutie indicata pentru ca tatii sa poata crea legaturi stranse cu bebelusii. Pregatirea laptelui necesita, insa o atentie deosebita, pentru ca cei mici sa poata manca in conditii igienice.
Curatarea recipientelor pentru lapte praf
Pentru inceput, parintii trebuie sa se spele foarte bine pe maini cu apa calda, dar si cu sapun, iar apoi sa se stearga cu un prosop curat. Ulterior, biberonul trebuie clatit cu apa rece, pentru inlaturarea urmelor de lapte de la ultima masa, iar apoi spalat foarte bine, atat in interior, cat si in exterior.
La fel de bine trebuie spalate si tetina, dar si inelul de fixare, impreuna cu capacul biberonului si accesoriile acestuia. De ce? In lapte se pot dezvolta bacterii foarte repede, motiv pentru care biberonul trebuie spalat imediat dupa utilizare. Clatirea trebuie sa se faca sub un jet abundent de apa rece.
Sterilizarea recipientelor
Sterilizarea este un procedeu foarte important cand vine vorba despre hranirea bebelusilor cu biberonul. In timpul acestuia sunt indepartate toate bacteriile, ciupercile si virusurile. Parintii se pot ocupa de sterilizare cu ajutorul unor solutii, a unor aparate speciale sau pur si simplu prin fierbere. Important de stiut, insa este ca obiectele metalice nu pot fi sterilizate chimic.
Fierberea apei
Primul pas propriu zis pentru pregatirea laptelui este reprezentat de fierberea apei timp de 1 minut. De preferat este ca mamele si tatii sa foloseasca 1 litru de apa, care ulterior trebuie racita in 30 de minute la temperatura camerei. Medicii sustin ca apa de fantana nu este recomandata pentru pregatirea laptelui praf, intrucat poate contine nitriti, care sa afecteze sanatatea bebelusilor.
Amestecarea apei cu laptele praf
Atunci cand apa ajunge la temperatura dorita, parintii trebuie sa citeasca instructiunile de pe cutia de lapte si sa adauge o cantitate suficienta de pudra. De regula, se foloseste 1 masura de lapte la fiecare 30 de ml de apa. Daca mamele si tatii nu respecta proportiile apa/lapte, risca aparitia diareei si a constipatiei la cei mici.
In biberon trebuie pusa prima data apa fierbinte, peste care sa se adauge laptele praf si sa se monteze tetina. Ulterior, parintii pot pune si capacul biberonului si trebuie sa il agite, pana cand continutul se omogenizeaza foarte bine. Important de stiut este ca varful tetinei nu trebuie atins de masa sau de alte obiecte.
Ultimul pas pentru pregatirea laptelui este racirea continutului pana la temperatura ideala pentru bebelusi. Folosirea acestui tip de hrana presupune foarte multe avantaje, atat pentru micuti, cat si pentru parinti!