Odată cu temperaturile care scad și gerul care se face simțit, este important să depui efort în plus pentru a-ți proteja pielea de efectele vremii. Acest lucru este cu atât mai important pentru ten, care este expus la frig și aer uscat mai mult decât orice altă parte a corpului. Expunerea prelungită la frig poate duce la uscarea pielii, înroșire, iritații și degerături. De asemenea, pot apărea complicații dacă ai eczeme sau psoriazis. Iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de ten în sezonul rece.
Mănâncă alimente grase, în special acizi Omega 3
Cel mai simplu mod de a-ți menține pielea fină și suplă în sezonul rece este să o hidratezi din interior. Pielea, mai ales cea a feței, are nevoie de grăsimi pentru a rămâne sănătoasă, fină și elastică. Alege să mănânci alimente precum:
- Ouă;
- Nuci;
- Semințe de chia;
- Avocado;
- Carne slabă, precum pui sau curcan;
- Pește, mai ales somon, sardine, anșoa;
- Carne de vită slabă;
- Lactate, precum iaurt integral, brânză, unt, lapte;
- Ulei de cocos sau măsline;
- Ulei de ficat de cod.
Alege produse de îngrijire adaptate sezonului rece
Mai ales dacă pielea este descuamată, nu ar trebui să sari peste hidratare. Este foarte important să folosești creme și/sau loțiuni hidratante în lunile de iarnă. Atunci când pielea devine uscată, crește sensibilitatea la condițiile de mediu, precum temperaturile scăzute sau vântul. Acestea pot duce la inflamații sau iritații care să crească riscul de infecții. Alege un exfoliant blând apoi aplică o cremă hidratantă. Dacă ai tenul sensibil folosește produse delicate, fără parfum.
Este important să alegi produse care se bazează pe expertiză științifică, sunt aprobate de dermatologi și folosesc ingrediente transparente. Poți încerca produsele dermatocosmetice Rilastil ca aliat în protejarea pielii pe durata iernii.
Bea mai multe lichide
Apa este, bineînțeles, un alt aliat de nădejde pentru a menține hidratarea tenului. Dacă nu o faci deja, este recomandat să bei minimum 2 litri de lichide pe zi. Chiar și ceaiul, supele sau compotul pot fi consumate pentru hidratare.
Nu uita de protecția UV
Deoarece zilele de iarnă sunt mai scurte, iar soarele își face apariția mai rar, mulți neglijează loțiunea de protecție UV în activitățile zilnice în aer liber. Totuși, este important să știi că, inclusiv când este frig și cerul este înnorat, ești expus la efectele nocive ale razelor UV, care pot fi la fel de intense iarna.
Cele mai citite articole
În acest sezon asigură-te că protejezi pielea cu o cremă cu factor de protecție de minimum 15, ideal 30, în funcție de cât de mult timp petreci afară. De asemenea, nu uita să reaplici crema de-a lungul zilei deoarece majoritatea produselor cu factor de protecție UV își pierd din efecte după aproximativ trei ore.
Folosește tratamente de noapte
Tratamentele de noapte sunt un mod excelent de a-ți revitaliza pielea și de a preveni uscarea tenului. Cremele emoliente sunt ideale în acest sens. Aplică o astfel de loțiune pe pielea curățată seara, înainte de culcare; pe durata somnului crema va fi absorbită, iar ingredientele active vor hrăni pielea.
Redu temperatura termostatului
Evită să setezi temperatura din casă prea sus și încearcă să o reduci la 18-19 grade °C pe timpul nopții. Pentru confort poartă haine mai groase ziua sau folosește o pilotă când stai în pat. Principala problemă pentru ten este faptul că temperatura ridicată îți usucă pielea. Spre deosebire de vremea umedă, expunerea la sisteme de încălzire centralizată duce la evaporarea apei din piele și face tenul roșu, uscat, iritat și descuamat.
Folosește un umidificator
Umidificatorul introduce particule de apă în aer, un aspect important mai ales dacă folosești intens sistemul de încălzire. Acest lucru va preveni uscarea și iritarea tenului. Conform Harvard Health, un nivel al umidității de aproximativ 60% este suficient pentru a proteja stratul exterior al pielii.
Atunci când vine vorba de protejarea tenului în sezonul rece, este recomandat să fii consecvent. Deci, pe lângă o alimentație sănătoasă și hidratare, alege produse de îngrijire potrivite tenului tău, pe care să le folosești regulat.
Sursa foto: Shutterstock