Cum sa ai grija de sanatatea inimii tale?

Stilul de viata pe care il urmam si importanta pe care o acordam sanatatii fie ne pot proteja de afectiuni, fie favorizeaza aparitia si evolutia acestora. In ceea ce priveste bolile cardiovasculare, acestea reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Decesul prin boala cardiovasculara survine in urma evenimentelor  cardiovasculare majore (accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut si stopul cardiorespirator). Trebuie sa stii ca bolile cardiovasculare si evenimentele cardiovasculare majore pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, prin vizitele de rutina la medic si printr-un management terapeutic optim ala bolilor deja prezente. Iata ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea inimii tale. 

Mananca sanatos

Alimentatia bogata in grasimi saturate si trans (tipuri de grasimi nesanatoase), in zahar si alimente intens procesate industrial creste riscul de boala cardiovasculara. Grasimile saturate se gasesc in carnea grasa (carnea de porc, slanina, mezeluri), in lactatele grase, in oua, in uleiul de palmier si cel de cocos. Prin urmare toate aceste surse de grasimi saturate trebuie consumate cu moderatie. Grasimile trans se gasesc in alimentele preparate prin prajire in ulei, in alimentele procesate industrial (snacksuri, dulciuri, produse de patiserie, mezeluri, semipreparate, produse ready-to-eat). De aceea, aceste alimente trebuie evitate pe cat de mult posibil, la fel si gatirea prin prajire. Gateste alimentele prin fierbere, la abur, la cuptor sau la gratar. De asemenea, evita sucurile si dulciurile si opteaza pentru deserturile facute in casa.

Consuma mai multa carne de pasare fara piele si peste gras si slab. Pestele gras (somon, macrou, sardine, hering, ton) este bogat in acizi grasi Omega-3, care ofera protectie cardiovasculara. Este recomandat sa consumi minim 2 portii de peste pe saptamana. Consuma mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, leguminoase boabe, uleiuri vegetale extravirgine crude (de masline, de in), oleaginoase crude (nuci, seminte, caju, fistic, migdale, arahide, avocado etc.). 

Fa sport

Sportul imbunateste circulatia sangvina si ajuta la eliminarea excesului de calorii, deci la mentinerea unei greutati normale. Este recomandat sa facem zilnic minim 30 de minute de miscare, de intensitate usoara-moderata. Ce tipuri de miscare poti face:

  • Mers pe jos
  • Mers cu bicicleta
  • Urcatul scarilor
  • Dans
  • Inot
  • Gradinarit
  • Exercitii fitness
  • Exercitii cardio la aparate
  • Jogging 
  • Circuite HIIT

Tine stresul sub control

Stresul ne influenteaza sistemul endocrin intr-un mod negativ, ceea ce poate favoriza aparitia multor afectiuni, inclusiv a celor cardiovasculare. Desi uneori este normal, atunci cand devine cronic, stresul ne face rau. Asadar, ia cateva masuri de combatere a stresului:

  • Incearca tehnici de relaxare (tehnici de respiratie, yoga, meditatie)
  • Fa sport
  • Fa-ti timp pentru tine
  • Petrece timp cu cei dragi
  • Invata sa iei pauze
  • Ia suplimente contra stresului

Scade in greutate

Obezitatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. Daca esti supraponderal, dar nu obez, trebuie sa stii ca supraponderea este, totusi, un semnal de alarma. In aceste situatii, este important sa iei masuri pentru scaderea in greutate. Modifica-ti alimentatia intr-una optima din punct de vedere cantitativ si calitativ si fa sport zilnic. Evita dietele restrictive! Apeleaza la un nutritionist, daca nu reusesti sa iti imbunatatesti singur stilul de viata.

Evita fumatul si alcoolul

Fumatul ingroasa sangele, favorizeaza agregarea plachetara si deteriorarea arterelor. Alcoolul afecteaza modul in care functioneaza inima si creste riscul de aritmii, in special de fibrilatie atriala. Atat fumatul, cat si alcoolul cresc riscul de evenimente cardiovasculare majore. Ia masuri pentru stoparea fumatului si consuma alcool cu moderatie. 

Nu neglija investigatiile de rutina

Investigatiile de rutina pot depista diferite modificari in organism care cresc riscul de boli cardiovasculare. Spre exemplu, analizele de sange pot depista un nivel prea mare de colesterol. De asemenea, electrocardiograma de rutina poate depista timpuriu o multime de afectiuni cardiace. Diagnosticul precoce si initierea rapida a tratamentului scade riscul de dezvoltare a bolilor cardiace sau a complicatiilor. 

Trateaza bolile cardiace

Daca esti deja diagnosticat cu boli cardiovasculare, este important sa urmezi cu strictete tratamentul prescris de medic. Astfel, poti preveni un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral. Daca bugetul iti permite, poti apela si la diferite proceduri minim invazive care trateaza eficient bolile cardiovasculare sau care le tin sub control. Spre exemplu, ablatia cu radiofrecventa si defibrilatoarele implantabile sunt utilizate cu succes in tratamentul tulburarilor de ritm cardiac. 

Trateaza diabetul zaharat

Diabetul zaharat se poate asocia cu complicatii cardiovasculare. De aceea, este important sa urmezi tratamentul prescris de diabetolog si sa mentii o alimentatie echilibrata, conform recomandarilor medicului. Obiectivul este sa mentii glicemia la valori optime, pentru a preveni complicatiile legate de hiperglicemie.