Una dintre cele mai des intalnite tulburari psihice ale oamenilor moderni este tulburarea anxioasa. Din pacate, studiile arata ca unul din trei oameni sufera de anxietate pe parcursul vietii si ca foarte putine persoane aleg sa mearga la un specialist pentru diagnosticare si tratament.
De asemenea, sunt suficiente persoane care au in preajma lor, in casa, la locul de munca sau la cursuri persoane care sufera de astfel de tulburari si care nu sunt constiente de gravitatea acestora, precum si de consecintele dezastruoase pe care anxietatea le are asupra vietii personale si profesionale si asupra starii de spirit si a sanatatii fizice.
Cum stiu ca un membru al familiei, un coleg sau un prieten se confrunta cu dusmanul ascuns, anxietatea?
Anxietatea nu este greu de recunoscut de catre un „ochi” avizat, dar nici de persoanele care, pur si simplu, observa unele schimbari notabile in viata si in comportamentul celor dragi. Practic, o persoana care se lupta cu anxietatea, dar nu stie acest lucru, este mult mai retrasa, mai nelinistita, mereu ingrijorata, intra uneori in stari de panica atunci cand este pusa in anumite situatii, in fata unor persoane, obiecte, insecte sau animale, chipul lor tradand niste trairi foarte intense de teama.
De asemenea, persoanele anxioase din familie pot acuza foarte des palpitatii, senzatii de nod in gat sau in stomac, furnicaturi la nivelul membrelor, intepaturi in zona inimii, senzatii de lesin sau transpiratii reci, tremor, lipsa de aer, iar lista poate continua.
Atunci cand persoanele dragi acuza in mod constant aceste simptome, atunci cand nelinistea in ceea ce priveste o situatie la locul de munca sau in viata personala nu le da pace si nu le lasa sa doarma, este necesara diagnosticarea profesionala si stabilirea unui tratament in cel mai scurt timp, in caz contrar anxietatea poate declansa anumite afectiuni greu de tinut in frau ulterior.
Primele semne de anxietate si primii pasi catre tratament
Cei care observa la persoanele dragi ca nu mai doresc sa iasa din casa neinsotite, ca se tem de anumite situatii sau de anumite obiecte, ca prefera sa mearga pe jos, spre exemplu, decat cu mijloacele de transport in comun, ca fug din camera in care au zarit un paianjen sau un gandac, ca nu pot dormi cateva nopti inainte de un examen sau de un eveniment important din viata lor, atunci, cu siguranta, trebuie luate masuri. Anxietatea este deja instalata si se manifesta afectand viata personala si profesionala, iar pacientii pot simti o stare permanenta de epuizare fizica si mentala.
Atunci cand se observa aceste simptome la unul dintre membrii familiei sau la o persoana apropiata este necesar ca persoanele care le observa sa deschida subiectul si sa ii indrume pe cei afectati catre un specialist de psihiatrie Bucuresti.
Pe site-ul https://clinica-hope.ro/anxietate/ poate fi efectuat un test de anxietate care nu dureaza mai mult de trei minute pentru a fi completat si pentru a obtine un prim diagnostic corect. Dupa efectuarea acestui test, pe acelasi site se poate face o programare la unul dintre specialisti, iar acesta va oferi cele mai bune solutii de tratament in acest sens.