Cum iti organizezi sculele: 6 metode eficiente

Stim cu totii cat este de enervant cand ai nevoie de ceva dar nu reusesti sa gasesti, sau sa te impiedici de tot felul de lucruri lasate la voia intamplarii. Este valabil si atunci cand lucrezi in atelierul de acasa la un proiect DIY ori la o mica afacere pornita din pasiunea ta pentru mesterit. Cel mai adesea se ratacesc sculele, iar pentru a evita astfel de situatii, iti oferim cateva sfaturi pentru o organizare eficienta.

Foloseste truse de unelte

O metoda eficienta de a sti ca fiecare unealta este la locul ei consta in folosirea unor truse de scule. Acestea pot fi aranjate cu mai multa usurinta pe rafturi si permit un acces facil la sculele de care ai nevoie. Pentru un maxim de eficienta, foloseste truse dedicate pentru fiecare categorie de unelte, iar de fiecare data cand ai terminat treaba cu o scula, aseaz-o la locul sau. In acest mod, vei sti in orice moment unde poti gasi unealta de care ai nevoie, indiferent ca e vorba de un surub sau un ciocan rotopercutor.

Pastreaza la indemana sculele pe care le folosesti mai des

In functie de specificul activitatii sunt unelte de care ai nevoie in fiecare zi si pe care le folosesti mai rar. Pentru a nu pierde timp si a gasi mai usor ceea ce ai nevoie, este bine ca sculele pe care le utilizezi frecvent sa fie pastrate in locuri usor accesibile, in apropierea bancului de lucru. De asemenea, atunci cand incepi sa ai mai putina nevoie de anumite unelte, schimba-le locul pentru a nu te incurca.

Depoziteaza sculele pe categorii

Fie ca este vorba de un atelier sau de o magazie, spatiile pentru depozitarea uneltelor trebuie sa fie impartite pe categorii de activitati. Spre exemplu, sculele de gradinarit n-ar trebui sa se afle in acelasi loc cu uneltele de tamplarie si nici imprastiate prin mai multe parti in magazie. Pentru a avea o evidenta mai clara, eticheteaza fiecare trusa de scule si fiecare sertar, facand o lista cu lucrurile pe care le contin.   

Obiectele grele, doar pe rafturile inferioare

Obiectele grele sau de mari dimensiuni se depoziteaza intotdeauna direct pe sol sau pe rafturile inferioare, pentru a preveni producerea unor accidente. In acest fel, se evita caderea lor de la inaltime sau ruperea rafturilor pe care sunt depozitate, ceea ce te scuteste de mai multe neplaceri. Nu mai punem la socoteala faptul ca este mai simplu sa manipulezi un astfel de obiect aflat la un nivel usor accesibil, decat sa il urci si sa-l cobori de pe rafturi.

Foloseste la maxim spatiul de pe pereti

Fiecare centimetru de spatiu poate fi folosit pentru a depozita ceva, iar peretii unui atelier sau ai unei magazii nu fac exceptie. Astfel, poti monta aici diferite panouri, rafturi suspendate si carlige de care sa agati scule la care sa ajungi usor cand ai nevoie.

Instaleaza rafturi auto

Daca folosesti o autoutilitara pentru a efectua anumite lucrari, atunci vorbim deja de un atelier mobil. Si in acest caz, sculele trebuie sa fie perfect organizate, astfel ca regulile enumerate mai sus raman valabile. Doar ca toata ordinea se poate transforma intr-un haos atunci cand te deplasezi cu masina, daca trusele cu scule nu sunt bine fixate. De aceea ai nevoie de rafturi auto, special gandite pentru autoutilitare. Rafturile auto Iveco ofera o buna fixare pentru toate tipurile de cutii de scule, recipiente si alte tipuri de incarcaturi. Totodata, acestea se pot adapta in functie de solicitarile clientilor, astfel ca poti obtine exact ceea ce ai nevoie.

Nu in ultimul rand, obisnuieste-te sa te debarasezi usor de toate lucrurile de care nu mai ai nevoie, pentru ca acestea nu fac nimic altceva decat sa aglomereze inutil spatiul de lucru.