Ce solutii se folosesc pentru a repara sobele de teracota?
Cu toate ca tehnologia a avansat destul de mult in ultimii ani si multe persoane nu se pot imagina traind in conditiile in care traiau bunicii lor, un numar destul de mare de oameni nu au acces la gaze naturale sau nu isi permit sa utilizeze alte tipuri de surse de incalzire. Pentru acestia, singurele surse de incalzire sunt sobele de teracota, pe care le folosesc atat pentru caldura, cat si pentru prepararea mancarii, pe plita. De asemenea, sunt si romani nostalgici, care fie si-au construit case noi, insa respectand stilul arhitectural traditional romanesc, iar din acest peisaj nu poate lipsi soba teracota, fie au cumparat si reconditionat case vechi romanesti.
Sobele de teracota au o multime de avantaje, de aceea au fost printre solutiile de incalzire preferate ale oamenilor. Unele dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii sobelor sunt:
- caldura degajata de aceste sobe de teracota este una placuta, reconfortanta;
- varietatea de modele in care sobele pot fi gasite sau construite permite adaptarea lor la orice stil de amenajare;
- cahlele (caramizile) unei sobe de teracota sunt foarte usor de sters si intretinut, un avantaj important, mai ales pentru locuitorii din zonele rurale;
- sobele de teracota au o durata de viata mare, fiind foarte rezitente in timp;
- materialele din care sunt realizate sobele de teracota sunt naturale, apa si pamant, astfel ca nu prezinta un pericol din acest punct de vedere, nici pentru membrii familiei, nici pentru mediu.
Uneori, cei care isi incalzesc locuinta cu sobe de teracota se pot confrunta cu o probleme legate de starea in care se afla soba: ori este fisurata si iese fum, ori plita este rupta sau chiar lipseste. Din fericire, exista solutii la indemana pentru lipirea sobelor de teracota.
Principala problema care poate aparea in cazul unei sobe de teracota, indiferent de varietatea de modele in care aceasta poate fi gasita pe piata sau construita, este fisurarea, ceea ce duce la eliminarea fumului in incapere si la un tiraj slab. Prin urmare, solutia cea mai practica este lipirea fisurii respectivei sobe de teracota, indiferent ca se face in regim propriu sau se apeleaza la persoane cu experienta, adica sobari.
Cele mai citite articole
Daca se opteaza pentru repararea in regim propriu, oamenii pot lipi fisura sobei cu un material obtinut prin amestecarea de aracet cu pamant galben (lut) și un oxid de culoarea sobei, care poate varia, avand in vedere numeroasele modele existente pe piata. De asemenea, acest preparat poate fi utilizat si la plita, pentru fixarea si chituirea acesteia.
In schimb, un profesionist va utiliza numai materiale de calitate pentru astfel de reparatii, precum chit ceramic special pentru sobele de teracota. Deoarece acest chit isi dezvolta proprietatile liante sub influenta temperaturii, este utilizat cel mai des pentru zidarii la cald si lipirea caramizilor pentru seminee, sobe de teracota, cosuri de fum sau diferite reparatii ale acestora. Se recomanda ca oricare parte a unei sobe de teracota pe care acest chit va fi aplicat sa fie foarte curata, fara praf, iar materialul sa fie initial foarte bine omogenizat, prin amestecarea manuala, cu mistria, sau mecanica, cu masina de gaurit la care se ataseaza un ax cu palete. Daca materialul nu va fi utilizat imediat, va avea tendinta de a se ingrosa. Prin urmare, la utilizare, chitul va trebui omogenizat mai puternic sau subtiat cu apa de la robinet, pana se va obtine consistenta dorita.
Cum se realizeaza chituirea sobelor de teracota?
Primul pas care ar trebui facut atunci cand trebuie chituita o anumita parte sau chiar intreaga suprafata a unei sobe de teracota este curatarea si indepartarea bucatilor de chit vechi, care se desprind usor de pe placile sobei sau de langa plita. Ulterior, suprafata va trebui stearsa cu o carpa uscata si degresata cu o solutie obtinuta din apa si detergent de vase.
Dupa ce zonele care urmeaza a fi reparate s-au uscat, se aplica chitul special pentru sobe de teracota, conform indicatiilor producatorului. Pentru ca acesta sa se usuce mai repede, se recomanda incalzirea sobei, mai ales ca liantul este unul ceramic, iar intarirea si finalizarea capacitatii de legare se face numai sub efectul termic.