Criterii pentru alegerea scaunului de birou potrivit pentru copii

Indiferent dacă vrei să alegi un scaun de birou pentru ca cel mic să își facă temele, să citească ori să se joace la calculator, trebuie să obții un loc confortabil și care să respecte mai multe criterii. O poziție bună a spatelui este esențială pentru dezvoltarea fizică ulterioară și ajută la organizarea unui mediu productiv de studiu pentru cel mic. 

Atât școala online dar și studiul corespunzător nivelului la care se află, îl constrâng pe copil să stea așezat ore în șir la birou, iar asta înseamnă o presiune majoră în primul rând pentru coloana vertebrală, dar și pentru restul corpului. 

Pentru situații punctuale, masa și scaunul din bucătărie sau sufragerie pot reprezenta o soluție, însă pe termen lung, copilul tău are nevoie de condiții optime de studiu. Un birou așezat într-o cameră luminoasă împreună cu un scaun de calitate, reprezintă un minim de amenajare astfel încât cel mic să poată învăța confortabil.

Dacă ești în căutarea unui scaun ergonomic pentru copilul tău, cu siguranță va trebui să iei în considerare și alte câteva criterii, despre care poți citi în continuare. Am pregătit un articol cu multe informații interesante, care te vor ajuta să iei cea mai potrivită decizie. Deși se poate presupune că orice scaun dedicat copiilor este de o calitate superioară și oferă performanțe deosebite, adevărul este că multe dintre modelele disponibile au o funcționalitate deficitară. Un scaun adecvat trebui să îndeplinească mai multe specificații obligatorii, astfel încât să ofere copilului o postură corectă. 

Înălțime reglabilă

Deoarece copiii au înălțimi diferite, iar scaunul de birou va fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp, este recomandată alegerea unui model a cărui înălțime se poate regla. Pentru o poziție corectă la birou, copilul trebuie să ajungă cu ambele picioare la podea, iar coapsele să fie orizontale cu solul. O poziție ergonomică, înseamnă că tălpile trebuie să stea pe pământ – să nu atârne în aer – iar genunchii să fie îndoiți la 90 de grade. De asemenea, mâinile trebuie să poată fi așezate cu ușurință pe birou, în poziție paralelă cu acesta. Un scaun dotat cu o pârghie pneumatică, va putea fi reglat cu ușurință, astfel încât să obțineți o înălțime adecvată. 

Spătar reglabil

La fel ca și înălțimea scaunului, spătarul trebuie așezat într-un mod în care să ofere susținere potrivită spatelui. Spătarul ar trebui să se poată deplasa înainte sau înapoi și să aibă un mecanism de blocare în poziția cea mai confortabilă. Scaunul trebuie să aibă o dimensiune care să permită o poziție comodă, dar să nu fie nici prea adânc, nici prea lat, pentru a nu împiedica copilul să aibă o postură dreaptă atunci când lucrează la birou. 

Materialul

Există mai multe tipuri de materiale din care pot fi confecționate scaunele de birou, fiecare prezentând avantaje și dezavantaje. Poți alege dintre plastic, lemn, metal sau o combinație dintre toate. Perna de la șezut și spătarul se recomandă să fie realizate din spumă cu memorie de înaltă densitate, care oferă un confort sporit, iar materialul cu care este îmbrăcat scaunul trebuie să fie moale și respirabil. 

Cotiere

Un scaun de birou ergonomic este dotat cu cotiere, care ajută la eliminarea tensiunii din gât și umeri. Scaunele pentru copii trebuie să aibă cotiere reglabile, pentru a permite așezarea lor într-o poziție odihnitoare pentru brațe. 

Suportul lombar

Acesta se referă la un spătar conturat, ce oferă spatelui sprijinul de care are nevoie. Atunci când spătarul oferă suport lombar, coloana vertebrală va fi susținută într-o poziție naturală, astfel încât să fie arcuită tot timpul. Rezultatul este eliminarea compresiei discurilor lombare din coloană și minimizarea tensiunii în mușchii spatelui. 

Deoarece copilul tău va petrece ore în șir în scaunul de birou, este obligatoriu să alegi cel mai confortabil și ergonomic model. Ține cont de recomandările din acest articol, iar achiziția pe care o vei face îi va oferi celui mic tot confortul de care are nevoie.