Achiziția unei locuințe este o investiție importantă. Când îți dorești să ai propria ta casă, dar nu dispui de fondurile proprii necesare, poți obține finanțarea potrivită de la bancă. Un credit ipotecar te poate ajuta să îți îndeplinești dorința de a fi proprietar. Cum să te pregătești pentru aprobarea împrumutului? Îți spunem în materialul de mai jos!
Analiza situației financiare
Înainte de a solicita un credit pentru achiziția unei locuințe, este bine să ai o privire generală asupra veniturilor și a cheltuielilor lunare. Un credit de acest tip poate fi contractat pentru o perioadă lungă, timp în care se pot întâmpla multe lucruri. Chiar dacă nu ai cum să controlezi ce se va petrece peste 5 sau 10 ani, ai posibilitatea de a face calcule și de a nu te îndatora mai mult decât poți rambursa.
Așadar, cu o analiză atentă asupra situației tale financiare prezente, îți poți face calculele pentru a vedea de câți bani ai nevoie pentru locuința de vis. Trebuie să știi că un credit ipotecar solicitat băncii trebuie rambursat în intervalul agreat, cu tot cu dobânda aferentă.
Documentarea pentru identificarea creditului ipotecar potrivit
Identificarea creditului ipotecar potrivit este un proces care necesită atenție și o documentare riguroasă. După ce analizezi online opțiunile disponibile și faci calculele aferente, te poți decide asupra unuia.
Poți solicita un credit ipotecar-imobiliar și să beneficiezi de o oferă specială, dacă deții un card bancar la instituția financiară și intenționezi să îți cumperi o proprietate în București, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Timișoara. Ai la dispoziție un calculator pentru a vedea care ar putea să fie ratele tale. Cifrele sunt strict informative, dar pentru o estimare apropiată de realitate poți să mergi în cea mai apropiată sucursală. Un consultant bancar îți va explica toate detaliile și te va consilia pentru ca tu să iei o decizie informată.
Cum să îți evaluezi capacitatea de rambursare a creditului
Decizia de a depune cerere pentru obținerea unui credit ipotecar ar trebui însoțită și de o evaluare a capacității reale de rambursare. Aceasta implică luarea în considerare a mai multor aspecte, printre care alegerea perioadei și înțelegerea diferitelor tipuri de rate.
Perioada de rambursare a creditului este un factor determinant pentru rata lunară și costul total al creditului. O perioadă mai lungă implică rate lunare mai mici, ceea ce poate fi o soluție confortabilă pe termen scurt. În schimb, o perioadă de rambursare mai scurtă implică rate mai mari, costul total al creditului fiind mai mic. Un credit ipotecar poate fi solicitat pentru 5 până la 30 de ani.
Ratele lunare pot fi egale sau descrescătoare. Alegerea tipului de rată depinde de preferințele tale și de capacitatea ta de rambursare. La aceasta trebuie să adăugăm și faptul că rata dobânzii variabile poate fi specială, adică de 8,72% dacă ai un card la banca creditoare sau de 8,97% în rest.
Fiind vorba despre o rata a dobânzii variabilă, fluctuația acesteia este influențată direct de evoluția IRCC. Cu alte cuvinte, orice majorare a indicelui de referință poate genera o creștere a sumelor ce trebuie rambursate. În plus, cu trecerea timpului, veniturile tale se pot modifica, ceea ce poate influența posibilitatea ta de a plăti ratele creditului sau de a înapoia suma totală de plată în termenul agreat.
Cele mai citite articole
Nu în ultimul rând, chiar dacă te califici pentru o sumă mai mare, ar trebui să împrumuți doar strictul necesar, pentru a evita posibilele probleme legate de rambursarea creditului.
Cum obții creditul ipotecar?
Când ești convins că soluția oferită de creditul ipotecar este cea potrivită pentru tine, poți începe demersurile pentru obținerea acestuia. Dosarul pe care banca îl realizează va conține câteva documente esențiale. Lista acestora este disponibilă pe site, dar poate fi obținută și de la un consultant bancar.
Răspunsul băncii la solicitarea ta va veni rapid, iar dacă îndeplinești condițiile de eligibilitate, vei avea la dispoziție 60 de zile să îți găsești noua locuință. Odată identificată aceasta, te vei reîntoarce la bancă pentru a depune la dosar acte care au legătură cu noua proprietate.
Dacă lucrurile sunt clare, vei putea semna contractele cu vânzătorul, în prezența unui reprezentant al băncii. În final, banii, împrumutați de tine pentru cumpărarea proprietății, vor ajunge în contul vânzătorului, iar tu vei primi oficial cheile casei și te poți muta.
Aprobarea pentru un credit ipotecar poate fi un proces complex, dar cu o pregătire adecvată îți poți crește șansele de a obține împrumutul. Neclaritățile dispar dacă ceri ajutorul unui consultant bancar. Acesta te poate ajuta cu lista documentelor necesare pentru dosarul creditul ipotecar, dar și cu trecerea mai ușoară prin toate celelalte etape.