Conflictele în cuplu. Cum le gestionăm și ce comportamente sabotează fericirea în cuplu

Conflictele pot apărea în orice cuplu, ca urmare a diferențelor de opinii. De cele mai multe ori, conflictele apar ca urmare a unei comunicări deficitare și a lipsei înțelegerii. Poți învăța multe dintr-un conflict: îți cunoști mai bine partenerul, afli care sunt limitele sale, iar cu o gestionare eficientă vei avea o relație sănătoasă. 

Iată principalele cauze care conduc la generarea unui conflict în cuplu, dar și ce metode poți implementa pentru a rezolva orice neînțelegere.

Critica

Critica constantă deteriorează încrederea între parteneri și afectează durabilitatea unei relații. Aceasta constă în învinuirea partenerului pentru lucrurile care ne deranjează. Critica este atât de nocivă pentru un cuplu, încât este considerată a fi unul dintre cei 4 „călăreți ai Apocalipsei” unei relații. 

Este important să înveți să comunici asertiv. Asta înseamnă să-ți exprimi clar nevoile pe care le ai, fără a-l acuza pe partenerul tău de ceva anume. Poți deprinde astfel de tehnici în timpul ședințelor de psihoterapie cu un psiholog. Astfel, vei ști cum să asculți activ, să comunici deschis cu partenerul tău și să creați împreună un spațiu sigur pentru exprimarea gândurilor și a emoțiilor. 

Confruntarea agresivă

Agresivitatea în cuplu poate lua mai multe forme: de la agresivitate verbală, până la cea fizică. Violența verbală reprezintă un comportament distructiv, ce are consecințe severe asupra relației tale. Aceasta se poate manifesta sub forma: insultelor, amenințărilor, jignirilor. Astfel de comportamente nu este indicat a fi permise sau tolerate, deoarece pot degenera rapid în violență fizică. 

Dacă tu și partenerul tău simțiți că nu reușiți să vă controlați emoțiile, este recomandat să mergeți la terapie de cuplu. În cadrul ședințelor, veți învăța să comunicați sănătos, să stabiliți limite și să identificați cele mai potrivite soluții pentru voi. 

Controlul excesiv

Manifestările unui control excesiv asupra partenerului conduce la apariția resentimentelor, a tensiunilor și a frustrării. Ambii parteneri încep să dezvolte probleme de încredere. În plus, când unul dintre parteneri tinde să-l controleze prea mult pe celălalt, cel controlat dezvoltă un comportament compensator, adică se retrage emoțional, ascunde anumite detalii, activități. Asta creează un cerc vicios, care determină în timp, ruperea relației de cuplu. 

Pentru a nu ajunge în astfel de situații, setați împreună limite sănătoase și ascultați activ perspectiva partenerului. Explorați împreună și identificați alternative sănătoase pentru a evita conflictele.

Lipsa respectului

Respectul reprezintă piatra de temelie a oricărei relații. Lipsa respectului poate fi observată sub diferite forme, precum: ignorarea, jignirea, insulta, critica constantă sau minimizarea emoțiilor partenerului. O lipsă de respect duce la pierderea încrederii reciproce și tulburări de comunicare.

Cultivarea și menținerea respectului necesită a fi realizate de ambii parteneri. Implicarea amândurora crește șansele ca relația de cuplu să fie una durabilă și sănătoasă. Comunicați deschis și fiți pregătiți pentru a înțelege nevoile partenerului. Îndrumarea oferită de un psiholog ajută foarte mult în astfel de cazuri. Veți descoperi instrumente eficiente și resurse nebănuite pentru a vă consolida relația armonios. 

Conflictele în cuplu sunt inevitabile, dar pot fi gestionate într-un mod armonios și sănătos. Acestea îți oferă oportunități prin care puteți evolua ca și cuplu. Comunică deschis, ascultă activ, fii empatic și împreună veți depăși provocările întâlnite. Amintește-ți că fiecare conflict reprezintă o modalitate prin care vă puteți cunoaște mai bine și consolida relația de cuplu. Dacă nu obții armonia în cuplu, este normal să apelezi la un psiholog, care să te îndrume spre a învăța cum să construiești o relație fericită și împlinită pe termen lung.  

Sursa foto: Freepik