De cativa ani incoace, cateva dintre cele mai bune afaceri din tara noastra isi schimba intre ele locul pe podium. Bineinteles, fiecare dintre aceste companii detine suprematia in sectorul sau de activitate, astfel ca printre cele mai bune societati din catalogul firmelor din Romania sunt cele din industria petroliera, industria IT&C, energie, auto, retail, banci sau imobiliare. Iata care sunt cele mai valoroase companii din economia locala:
1. UiPath
Ani la rand, prima pozitie in topul celor mai valoroase companii a fost adjudecat fie de OMV Petrom, fie de Hidroelectrica, insa, pentru prima data, cele doua au fost detronate de compania fondata de Daniel Dines si Marius Tirca. UiPath a fost fondata in anul 2005 si este o firma globala de software care dezvolta o platforma pentru automatizarea proceselor robotizate. In 2019, compania a ajuns la 5.000 de clienti din intreaga lume si a fost clasata pe locul 3 in Forbes Cloud 100.
2. OMV Petrom SA
Anul trecut, liderul pietei petroliere locale si una dintre cele mai valoroase companii din Romania a fost OMV Petrom. Entitatea a fost privatizata la sfarsitul anului 2004, iar, in prezent, este controlata in totalitate de grupul austriac OMV. De-a lungul timpului, compania a trecut printr-un proces amplu de reorganizare si restructurare, dar, in acelasi timp, a beneficiat si de investitii majore pentru modernizare. O companie moderna si foarte solida, OMV Petrom a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 19,7 miliarde de lei.
3. Hidroelectrica
Lider in productia de energie electrica si furnizor principal de servicii tehnologice pentru sistemul energetic national, Hidroelectrica este o companie foarte valoroasa pentru tara noastra. Societate de stat, controlata de Ministerul Economiei, Hidroelectrica a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri 4,1 miliarde de lei si peste 3.300 de angajati.
4. Romgaz
Cu o cifra de afaceri de aproape 5 miliarde de lei, Romgaz este si ea, la fel ca OMV Petrom, o companie foarte mare din sectorul gazelor naturale. Actionarul principal al societatii este statul roman, prin Ministerul Economiei si Energiei, cu o participatie de 70%.
5. Banca Transilvania
In functie de activele detinute, Banca Transilvania este considerata cea mai buna de pe piata. Activitatea bancii a inceput in urma cu 25 de ani, la initiativa unor oameni de afaceri clujeni. In timp, Banca Transilvania a devenit cea mai mare institutie bancara din Romania, cu un portofoliu de aproximativ 3 milioane de clienti.
6. Automobile Dacia
Cele mai citite articole
Automobile Dacia conduce topul companiilor de pe piata auto si a devenit unul dintre motoarele economiei romanesti. In 2019, societatea s-a apropiat, in premiera, de pragul de 500.000 de unitati. Totodata, Dacia a fost la un pas de a trece si de pragul de 350.000 de unitati asamblate pe piata locala, de altfel, capacitatea instalata a uzinei.
7. Banca Comerciala Romana
Membra a Erste Group, Banca Comerciala Romana este una dintre cele mai importante companii financiare din tara. BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare si este considerata institutia numarul unu pe piata tranzactiilor bancare, dispunand de cea mai mare retea nationala de ATM-uri si masini multifunctionale.
8. Groupe Société Générale
La fel ca si celelalte doua banci importante de pe piata, Banca Transilvania si BCR, si BRD este o companie valoroasa pentru piata locala. BRD este parte a Société Générale, una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii financiare din Europa.
9. Globalworth
O companie imobiliara de varf, Globalworth pune accent pe piata din Polonia si Romania. Firma achizitioneaza, dezvolta si administreaza active imobiliare comerciale, avand operatiuni, in special, in sectorul de birouri. Globalworth a fost fondata de Ioannis Papalekas in anul 2001.
10. Dedeman
In domeniul retelelor de bricolaj si al distribuitorilor de materiale de constructii, in varf este Dedeman. Compania antreprenoriala cu 100% capital romanesc este prezenta in aproae toata tara. Mai exact, lipseste doar din patru zone pentru avea o acoperire totala.
Companiile din prima liga a economiei romanesti deruleaza afaceri importante la nivel national si international, astfel ca, devin tot mai valoroase de la an la an. Activitatea lor este esentiala pentru piata locala, datorita unor cifre de afaceri de miliarde de dolari.