Cu toții avem o poziție de somn preferată, dar te-ai întrebat vreodată dacă poziția în care dormi este și cea potrivită pentru tine? De multe ori te poți trezi cu dureri de gât, fără să bănuiești că la baza acestor dureri este chiar poziția în care ai dormit. Iată care sunt cele mai bune poziții de somn pentru sănătatea ta:
Poziția de somn pe spate
Este considerată una dintre cele mai bune poziții de dormit pentru sănătatea ta. În această poziție, coloana vertebrală, gâtul și capul sunt aliniate corect, deci nu te vei confrunta cu dureri de spate. Singura condiție pe care trebuie să o respecți pentru a te bucura de un somn odihnitor este să ai o saltea 140×200 ortopedică și o pernă subțire, din spumă de memorie.
Poziția de somn pe partea dreaptă
Femeile însărcinate sunt sfătuite să doarmă pe partea dreaptă, însă această poziție este benefică pentru toată lumea. Această poziție ajută la reducerea refluxului gastroesofagian, deci dacă ai probleme cu digestia, ar fi bine să testezi și această poziție. Alege o pernă mai groasă și moale care să îți susțină gâtul corect.
Poziția de somn pe burtă
Deși este una dintre cele mai confortabile poziții de somn, nu este recomandată de toți specialiștii pentru că poate exercita o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale. Multe persoane care dorm pe burtă se trezesc dimineața cu dureri de spate și disconfort. Dacă alegi să dormi așa, sfatul nostru este să renunți la pernă sau să pui o pernă sub abdomen pentru o aliniere mai corectă a coloanei vertebrale.
Sfaturi pentru un somn odihnitor
Poziția în care dormi joacă un rol important în modul în care te odihnești, însă nu este singurul element care contribuie la un somn de calitate. Dacă patul este confortabil, ai un program de somn de care te ții și un ritual bine pus la punct care include relaxare, meditație și un ceai parfumat de valeriana sau tei, nu ar trebui să ai probleme cu insomnia sau cu trezirile nocturne. Iată și alte sfaturi utile care te vor ajuta să ai parte de nopți liniștite:
- Evită lumina ecranelor – nu mai folosi TV-ul și telefonul cu 1-2 ore înainte de culcare,
- Lasă tot stresul și grijile la ușa dormitorului și încearcă să te relaxezi cât mai bine,
- Asigură-te că în dormitor există temperatura ideală pentru somn (între 18 și 20 grade Celsius),
- Asigură-te că este întuneric și că nimic nu ți-ar putea disturba somnul,
- Nu consuma cafea cu 5-6 ore înainte de somn,
În concluzie, conform studiilor și părerilor specialiștilor, cea mai bună poziție de somn este cea pe spate, în care coloana vertebrală este aliniată corect (atâta timp cât salteaua este potrivită și nu are denivelări), iar cea mai puțin bună poziție de somn este cea pe burtă. Asta nu înseamnă că trebuie să o eviți, ci mai degrabă să încerci să o faci cât mai corectă și pentru corpul tău – testează trucul cu perna sub abdomen și vei vedea o schimbare în calitatea somnului tău.