Descoperă jocurile cu ajutorul cărora îți poți stimula activitatea creierului.
Află ce jocuri îți stimulează activitatea creierului și îți îmbunătățesc gândirea strategică. Demontăm miturile legate de efectele jocurilor.
Îmbunătățirea puterii mentale este unul dintre lucrurile importante pe care le poți face pentru tine, pentru a fi o persoană mai bună și a prospera în tot ceea ce faci. Puterea creierului îți permite să înveți rapid, îți oferă o mai bună înțelegere a oricărui subiect, te ajută să îți dai seama cu ușurință de lucruri, îți mărește percepția despre diferite situații și te face mai eficient în general.
>>> Photo
Creierul este la fel ca orice alt organ – are nevoie de exerciții pentru a se menține în formă. Vestea bună este că nu trebuie să transpiri pentru a-ți exersa creierul.
Dacă ești interesat de o activitate care să nu fie prea stresantă și care să aibă un efect pozitiv asupra capacității tale de gândire, jocurile de strategie sunt soluția perfectă pentru tine.
Gândirea strategică este una dintre cele mai valoroase abilități soft necesare pentru managementul afacerii și personalul de conducere. De asemenea, este foarte bine și dacă ești un gânditor strategic în viața de zi cu zi.
Practic, gândirea strategică este un proces mental pe care îl aplici pentru a-ți atinge obiectivul. Un gânditor strategic excelent necesită abilități excepționale care să-i permită să-și atingă obiective pe termen lung și să definească modalitățile de realizare a acestora.
Îți poți exersa cu ușurință creierul și poți deveni un excelent gânditor strategic jucând unul dintre aceste jocuri: șah, sudoku, poker și cuvinte încrucișate.
Beneficiile șahului asupra creierului
Șahul este un joc care se desfășoară între doi adversari, de pe partea opusă a unei table care conține 64 de pătrate de culoare alternativă. Șahul este considerat a fi regele tuturor jocurilor minții. Jocul de șah este unul dintre cele mai cunoscute hackuri ale creierului, deoarece implică raționament critic și logic și necesită o gândire eficientă și strategică. Șahul este unul dintre cele mai bune metode de a-ți menține creierul în formă.
Cortexul prefrontal este ultima parte a creierului care se dezvoltă în timpul adolescenței. Această bucată este responsabilă pentru gândirea rațională, autocontrolul, judecata și planificarea. Deoarece șahul necesită gândire strategică și critică, jocul ajută la dezvoltarea cortexului prefrontal, care îi ajută pe adolescenți să facă alegeri mai bune în toate domeniile vieții, prevenindu-I chiar să facă alegeri iresponsabile și riscante.
>>> Photo
Jocul de șah îți poate îmbunătăți memoria datorită regulilor sale complexe, pe care jucătorii trebuie să și le amintească atunci când fac o mișcare. De asemenea, îți exersează memoria pentru a evita greșelile anterioare sau pentru a-ți aminti stilul de joc al adversarului. Jucătorii de șah buni au o memorie excelentă.
La fel ca orice alt mușchi al corpului, creierul trebuie să fie exersat în mod constant, pentru a-l menține sănătos și în formă la bătrânețe. Potrivit studiilor, persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste, care au jucat jocuri ale minții de-a lungul vieții, în mod special șah, sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta demență, decât alte persoane de aceeași vârstă, care nu joacă.
Jocuri care îți stimulează creierul
Unul dintre cele mai populare jocuri ale minții, Sudoku este un puzzle în care jucătorii introduc numere de la unu la nouă într-o grilă formată din nouă pătrate, subdivizate în alte nouă pătrate mai mici, astfel încât fiecare număr să apară o dată în fiecare linie orizontală, linie verticală și pătrat.
Rezolvarea sudokului are o modalitate de a vă antrena mintea să proceseze diverse forme de informații și strategii într-o perioadă scurtă de timp. Extinde conexiunile dendrite din celulele creierului, ceea ce vă îmbunătățește starea memoriei. De asemenea, are o modalitate de a vă stimula capacitatea de gândire prin rezolvarea puzzle-ului.
Pokerul este unul dintre cele mai provocatoare metode de a-ți stimula gândirea strategică și te provoacă la diferite niveluri emoționale și intelectuale. Se spune că pokerul necesită o zi pentru a îl învăța și o viață întreagă pentru a îl stăpâni, pentru că nu poți doar să urmărești o grămadă de tutoriale și să crezi că ești gata să stai la masă cu profesioniștii. Pokerul nu este doar despre cărțile pe care le ai în mână, ci și despre jucătorii de la masă și despre capacitatea ta de a le citi și anticipa următoarea mișcare.
Îmbunătățindu-ți abilitățile de poker, îți îmbunătățești și abilitățile sociale, deoarece acorzi mai multă atenție limbajului non-verbal al oamenilor.
Un alt stimulent mental la îndemâna tuturor este jocul de cuvinte încrucișate, care este un puzzle de cuvinte aranjat sub forma unui pătrat sau a unei rețele dreptunghiulare, format din pătrate umbrite albe și negre. Scopul jocului este este de a umple pătratele albe cu litere, formând cuvinte sau fraze, prin rezolvarea indiciilor furnizate.
Acest tip de puzzle te provoacă să te gândești la cuvinte de completat, în timp ce te ajută și la exersarea ortografiei. De asemenea, îți solicită creierul să găsească o mulțime de sinonime, îmbunătățindu-ți astfel vocabularul și cunoștințele generale.
Cele mai cunoscute astfel de jocuri sunt rebusul și integramele.
Indiferent ce metodă de stimulare a activității mentale alegi, este important ca aceasta să devină o rutină în viața de zi cu zi, la fel ca exercițiile fizice.