Ce industrie generează cele mai multe deșeuri periculoase în România?

Anual, volumul de deseuri periculoase crește semnificativ, motiv pentru care un management corespunzător al acestui tip de deșeuri devine deosebit de important pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Cel mai mare generator de deșeuri periculoase, la nivelul țării noastre, conform Raportului privind starea mediului în România – anul 2019, este industria extractivă.

Cunoscută pentru variatele tipuri de reliefuri, România dispune și de un potențial important în ceea ce privește resursele minerale (țiței, gaze naturale, sare, aur, argint și altele). Din acest motiv, activitățile economice de explorare și exploatare rămân unul dintre cele mai semnificative sectoare ale economiei naționale.

Ce sunt deșeurile din industria extractivă?

Deșeurile din industria extractivă sau deșeurile extractive sunt deșeurile provenite din activitatea de:

  • Prospectare;
  • Explorare;
  • Extracție din subteran sau de exploatare a carierelor;
  • Tratare și depozitare a resurselor minerale.

De ce este important un management corespunzător al deșeurilor extractive?

Agenții economici care generează deșeuri extractive sunt obligați prin lege să implementeze procedurile necesare pentru prevenirea sau diminuarea efectelor adverse asupra sănătății umane și a mediului înconjurător. 

Din cauza caracteristicilor lor, deșeurile extractive trebuie gestionate în parametri optimi de la punctul de producere și colectare până la eliminare, respectiv valorificare astfel încât să nu provoace prejudicii asupra celor implicați. În acest sens, generatorii de deșeuri extractive trebuie să aibă o evidență a tipurilor de deșeuri extractive generate și să adopte o serie de măsuri de management rațional.

Cum poți asigura o gestiune eficientă a deșeurilor extractive?

Din fericire, operatorii economici din industria extractivă pot apela la serviciile unei firme specializate în colectarea și gestionarea deșeurilor periculoase, astfel încât să poată să se focuseze doar pe desfășurarea obiectului de activitate. Motivele sunt evidente:

  • Beneficiază de servicii de consultanță pentru a se alinia la prevederile legale;
  • Ajung să își îndeplinească obiectivele de mediu (reducerea nivelului de poluare, valorificarea deșeurilor periculoase, etc);
  • Contribuie la creșterea calității vieții;
  • Își creează o imagine de brand eco-friendly;
  • Își reduc costurile operaționale, prin valorificarea deșeurilor periculoase.