Lemnul este unul dintre cele mai flexibile și eficiente materiale de construcții. Atunci când trebuie să preia sarcini foarte mari, atunci când trebuie să fie ancorat pe structuri de beton sau de oțel sau atunci când nu poate fi prelucrat, acest material are nevoie de conectori metalici.
Conectorii metalici trebuie să fie aleși cu atenție, în funcție de proiectul pentru care sunt destinați. Aceștia trebuie să fie marcați cu CE, deoarece în felul acesta oferă certitudinea respectării tuturor reglementărilor europene.
Cele 8 tipuri de conectori metalici
1. Suporți de grindă vizibili. Sunt utilizați pentru fixarea grinzilor orizontale de stâlpi sau de pereți verticali. Aceștia sunt fixați cu cuie pe structură de lemn și cu tije filetante pe alte structuri. Cel mai indicat este ca acești suporți să fie folosiți pentru îmbinarea lemn-lemn;
2. Suporți de grindă invizibili. Sunt ideali pentru cei care doresc să fixeze grinzile orizontale de stâlpi sau pereți, fără face vizibil modul de fixare. De asemenea, este o soluție pentru fixarea grinzilor secundare de cele principale sau pentru fixarea panourilor caselor din lemn. Acești suporți sunt foarte atractivi din punct de vedere estetic și pot prelua sarcini foarte mari;
3. Conectori plați. Sunt plăci metalice perforate, folosite pentru rigidizarea îmbinărilor unghiulare, pentru rigidizarea îmbinărilor între căpriori, pentru ancorarea a două structuri de lemn în același plan sau pentru rigidizarea îmbinării între două plăci din lemn sau OSB.
4. Colțare metalice. Cunoscute și sub denumirea de vincluri, vincluri de imbinare sau colțare de lemn, acestea se utilizează atunci când se preiau sarcini pe verticală, atunci când se ancorează elemente din lemn de structuri de beton sau atunci când este nevoie de rigidizare suplimentare în ansambluri perpendiculare. De asemenea, sunt ideale atunci când se montează plăcile exterioare la distanță de perete. Colțarele metalice pot avea foarte multe dimensiuni, oferind o flexibilitate uriașă în ceea ce privește proiectele la care pot fi folosite.
5. Ancore de pană. Sunt folosite pentru fixarea suplimentară a căpriorilor de coșoroabă.
6. Benzi metalice perforate. Sunt utile atunci când trebuie să fie fixate cablurile, țevile sau tuburile de PVC pe materiale suport. De asemenea, sunt utile atunci când se dorește fixarea suplimentară a ambalajelor din lemn.
7. Benzi de contravântuire. Sunt utilizate pentru contravântuirea șarpantelor din lemn sau pentru contravântuirea pereților verticali pe structurile din lemn.
8. Suporți de stâlp. Atunci când se dorește fixarea stâlpilor pe suprafețe din beton sau realizarea unor terase din lemn, acești suporți sunt cei mai potriviți. Pot fi de mai multe tipuri și vin în numeroase variante de dimensiuni. Se poate opta pentru suporți fără reglaj, cu reglaj pe orizontală sau pe verticală, cu fixare în beton sau cu fixare invizibilă pe lemn.
Dacă este bine fixat, lemnul poate să reziste fără probleme chiar și sute de ani, existând o mulțime de dovezi palpabile în acest sens. Tocmai de aceea, este important să se aleagă prinderile corecte.