Dacă planifici o nuntă pentru următorul sezon, etapa de stabilire a meniului este una extrem de importantă. Alături de preparatele servite la masă, tort și alte bunătăți cu iz de sărbătoare, băuturile completează această listă. Însă alegerea unei cantități optime poate fi o sarcină dificilă, mai ales dacă nu ai experiență în organizarea unui astfel de eveniment. Fii fără nicio grijă, pentru că te afli în locul potrivit! Analizăm astăzi în detaliu secretele din spatele unor alegeri inspirate, raportate la numărul estimat al celor prezenți la nuntă.
Estimarea numărului de invitați și preferințele lor în materie de băuturi
Pentru a estima cantitatea necesară pentru un meniu cu băuturi de nuntă, raportează-te la numărul celor invitați la acest eveniment. Mai mult decât atât, stabilește un necesar în funcție de preferințele acestora în materie de băuturi, vârstă sau sex, pentru a simplifica extrem de mult acest proces.
Este important să existe o varietate de băuturi în meniul de nuntă, pentru a te asigura că fiecare invitat va fi mulțumit de opțiuni. Lista poate include o selecție de băuturi alcoolice și non-alcoolice, precum și băuturi speciale pentru copii sau persoanele care nu consumă alcool.
În cazul în care știi deja cu aproximație numărul de persoane confirmate pentru acest eveniment, iată cum trebuie să arate un pachet de bauturi pentru nunta de 100 de persoane sau un pachet de bauturi pentru nunta de 200 de persoane. Raportează-te la aceste valori și ușurează-ți munca, în etapa de pregătire a acestui eveniment grandios.
Cum alegi băuturile potrivite pentru nuntă
Printre cele mai populare băuturi servite la nunți sunt vinul, șampania, spirtoasele și cocktailurile. În medie, la o nuntă se consumă 2-3 băuturi alcoolice per invitat, însă această valoare poate varia în funcție de durata evenimentului, zona geografică sau obiceiurile cultural-religioase ale majorității invitaților.
Este important să asiguri o cantitate suficientă de băuturi, dar fără a exagera, pentru a evita risipa și cheltuielile nejustificate. În privința băuturilor non-alcoolice, este recomandat să incluzi în meniu apă, sucuri, limonadă, energizante și cafea, pentru a satisface toate nevoile celor prezenți.
Dacă nunta are o tematică specifică, poți alege băuturi care se potrivesc acesteia. De exemplu, pentru o nuntă în stil mediteranean, poți opta pentru vinuri din regiune, iar pentru o nuntă în stil retro, poți miza pe un meniu cocktailuri clasice. Evident, bugetul pentru un meniu cu bauturi de nunta este esențial pentru construirea acestei liste, pentru că toate celelalte criterii se raportează la acest factor-cheie.
Gestionarea consumului de băuturi în timpul nunții
Ca organizator al unei nunți, este important să ai la îndemână un plan bine pus la punct de servire și supraveghere a băuturilor. Astfel, poate fi evitată atât risipa nejustificată, cât un consum iresponsabil, factor de risc pentru producerea altor evenimente nedorite în cadrul acestei petreceri. Iată câteva sfaturi practice, în acest sens:
– angajează personal cu experiență în servirea băuturilor alcoolice, atât în zona de cocktail bar, cât și la mese;
Cele mai citite articole
– asigură-te că cei din echipă înțeleg importanța limitării sau evitării servirii de băuturi alcoolice, în cazul persoanelor care au consumat prea mult alcool;
– încurajează invitații la nuntă să servească alcool cu moderație și să nu participe la diferite activități (ex: jocuri cu alcool) ce pot încuraja consumul excesiv;
– stabilește o anumită frecvență cu care personalul să aducă la mese sticle de alcool neîncepute;
– promovează lista de non-alcoolice: sucurile, apa, cafeaua, ceaiurile și limonadă;
Sfaturi pentru acoperirea eventualelor lipsuri
Pentru a acoperi în timpul nunții eventualele lipsuri, trebuie să ai un plan de rezervă. Identifică furnizori de băuturi din apropiere și stabilește un acord cu ei, pentru a te putea aproviziona, în caz de nevoie. De asemenea, este important să instruiești personalul de servire, privind raportarea rapidă a oricărui stoc de alcool epuizat.
Dacă observi că o anumită băutură este pe cale să se termine, încearcă să o înlocuiești cu un sortiment similar, propunându-le invitaților alternativele disponibile. Acest lucru te poate ajuta să gestionezi mai eficient resursele disponibile și să eviți lipsurile neplăcute.
Totodată, monitorizează constant cantitatea de băutură rămasă și ajustează servirea la mese sau la cocktail bar în funcție de nevoi. Dacă observi că anumite băuturi sunt consumate într-un ritm prea rapid, încearcă să le servești în porții mai mici sau să propui alternative.
Dacă organizezi o nuntă în acest an, te poți inspira din acest articol pentru a realiza un prim calcul estimativ, privind necesarul de băutură pentru eveniment. Este simplu să comanzi online produsele necesare pentru a realiza un meniu cu băuturi de nuntă, mai ales că acum sunt disponibile pachete pentru un anumit număr de invitați, astfel încât procesul de organizare să se simplifice foarte mult.