Care sunt principalele beneficii ale siropului de artar?

Indragit de toti americanii datorita gustului sau dulce care sporeste deliciul clatitelor, siropul de artar este un adevarat simbol pentru Canada, unde frunza de artar sta la loc de cinste pe monede si pe steag.

Siropul de artar provine in cea mai mare parte din Canada, 80% din toata productia lumii fiind realizata in Quebec. Acesta este obtinut din seva arborelui de artar, care se fierbe pana se transforma in lichidul dens si lipicios, cu gust foarte placut.

In functie de tipul de artar din care este realizat, in functie de perioada in care a fost extrasa seva si in functie de timpul de fierbere, gustul, culoarea si proprietatile nutritive ale siropului pot fi foarte diferite.

Cate tipuri de sirop de artar exista?

De-a lungul timpului s-au conturat 4 grade de sirop artar: A, B, C si D. Siropul de grad D este singurul sirop 100% natural, fiind si cel mai scump. Acesta este foarte inchis la culoare si are o multime de proprietati nutritive.

Toate tipurile de sirop insa sunt considerate a fi mult mai sanatoase decat zaharul alb, rafinat, calitatile sale nutritive fiind similare cu cele ale mierii. Totusi, dat fiind faptul ca are foarte multe calorii este bine sa fie consumat cu moderatie.

Care sunt valorile nutritive si beneficiile siropului de artar?

In doar 20 de grame de sirop se regasesc 50 de calorii, 20 de miligrame de acizi grasi Omega 3, 2 miligrame de sare, 13 grame de carbohidrati si minerale, precum calciul, magneziul si potasiul. De asemenea, fierul, fosforul, manganul, cuprul sau vitamina B8 sunt prezente in cantitati reduse in acest sirop.

In ceea ce priveste beneficiile, daca este consumat moderat acest sirop poate avea foarte multe efecte pozitive asupra organismului:

  • are un puternic efect antioxidant, ajutand corpul sa isi intareasca sistemul imunitar si sa lupte impotriva virusurilor si a radicalilor liberi din atmosfera;
  • Reduce riscul de formare a depozitelor de colesterol pe vasele de sange;
  • Contine mai multi compusi care au efecte antibiotice impotriva unor infectii, grabind vindecarea;
  • Ajuta la echilibrarea nivelului de bacterii bune din intestine, evitand riscurile de aparitie a candidozei, a cresterii in greutate sau a oboselii si anxietatii;
  • Protejeaza sanatatea pielii, putand fi folosit asemenea unei crème;

Care sunt contraindicatiile siropului de artar?

Daca este consumat cu moderatie, nu are contraindicatii deoarece are un indice glicemic mai mic decat in cazul zaharului alb si brun, al mierii sau al melasei. Totusi, atunci cand este consumat in exces poate sa aiba efecte negative asupra glicemiei.

Este foarte important sa se consume un sirop de artar de buna calitate, motiv pentru care este indicat sa se citeasca foarte atent etichetele. Siropul de artar pur trebuie sa contina minimum 60% sucroza. Sucroza este zaharul natural obtinut din seva artarului.

De multe ori, produsele din comert contin doar o mica parte sirop de artar, fiind imbogatite cu zahar brun sau alb, ceea ce nu este deloc sanatos.