Care sunt primele simptomele ale pietrelor la rinichi?

Pietrele la rinichi, sau calculii renali, reprezintă depozite solide de săruri și minerale, formate în interiorul rinichilor. Acestea pot varia ca dimensiune, de la particule microscopice până la formațiuni de mărimea unui bob de mazăre, sau chiar mai mari.

În funcție de mărimea și localizarea lor, pot cauza un disconfort semnificativ, necesitând un tratament medical adecvat. Există mai multe cauze ce pot contribui la formarea pietrelor la rinichi, precum deshidratarea, dieta, obezitatea, unele boli genetice, infecțiile urinare sau anumite medicamente. Află care sunt primele simptome posibil asociate cu formarea unor astfel de depuneri la nivelul rinichilor, dar și alte informații despre această problemă medicală:

Care sunt primele semne ale pietrelor la rinichi? 

Primele semne ale pietrelor la rinichi pot fi adesea subtile și, în consecință, ușor de ignorat:

  • senzația de durere – manifestată în zona abdominală sau lombară, poate varia de la un disconfort ușor la o durere intensă, în funcție de mărimea și localizarea formațiunilor; în anumite cazuri, durerea poate fi atât de severă încât poate interfera cu activitățile zilnice ale unei persoane.
  • urina tulbure sau cu sânge – indică faptul că rinichii nu filtrează lichidele așa cum ar trebui; dacă acest simptom este observat, este important să te adresezi de urgență medicului specialist, realizând o programare la urologie;
  • schimbarea culorii urinei și urinarea frecventă sau dureroasă – alte manifestări timpurii ale prezenței pietrelor la rinichi, exacerbate de blocarea tractului urinar; 

Este esențială identificarea timpurie a acestor simptome pentru un tratament eficient al pietrelor la rinichi. Ignorarea manifestărilor timpurii poate duce la complicații grave. Pentru a identifica din timp aceste simptome, sunt necesare:

  • monitorizarea manifestărilor dureroase, în zona abdominală sau în zona lombară;
  • analizarea aspectului urinei – atenție la culoarea sa și la posibila prezență a sângelui;
  • observarea posibilelor schimbări în obiceiul de urinare – de exemplu, o posibilă creștere a frecvenței cu care urinezi.

Cum pot varia manifestările acestor simptome? 

Simptomele pietrelor la rinichi pot varia considerabil în funcție de mai mulți factori, precum: 

  • mărimea și localizarea pietrei – o piatră mică poate trece prin tractul urinar fără a provoca dureri sau alte simptome; însă o formațiune mai mare, ce poate bloca tractul urinar, poate provoca dureri severe, nevoia constantă de a urina, sânge în urină sau febră. 
  • numărul pietrelor la rinichi – prezența unui număr ridicat de calculi renali poate cauza o creștere a intensității manifestărilor cu care o persoană se confruntă; 
  • starea generală de sănătate – poate, de asemenea, influența modul în care pacientul resimte simptomele pietrelor la rinichi; de exemplu, o persoană cu un sistem imunitar puternic ar putea elimina o piatră cu simptome puține sau inexistente; pe de altă parte, o persoană cu un sistem imunitar slăbit, sau cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, ar putea avea simptome mai severe sau complicații;
  • stilul de viață – o persoană care se hidratează corespunzător și are o dietă echilibrată poate avea simptome mai puțin severe decât cineva care nu își îngrijește corespunzător sănătatea; un consum adecvat de lichide și evitarea alimentelor bogate în oxalați, cum ar fi spanacul și ciocolata, pot ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Posibile complicații ale pietrelor la rinichi 

Cele mai citite articole

Dacă există semne că ai pietre la rinichi, este important să te programezi pentru o evaluare de specialitate la cabinetul medicului urolog. În cazul unei posibile amânări, manifestările din etapa incipientă a acestei probleme medicale se pot transforma în complicații de risc pentru sănătate: 

  • infecții urinare – se dezvoltă dacă pietrele rețin urina în rinichi, oferind astfel un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor; acestea pot cauza febră, urinări frecvente și dureroase, sau dureri lombare și abdominale;
  • leziuni renale – posibila cicatrizare a acestora poate duce la disfuncție renală cronică, afecțiune caracterizată de incapacitatea rinichilor de a mai filtra în mod corespunzător reziduurile din sânge;
  • blocarea tractului urinar – calculii renali de mari dimensiuni pot provoca această complicație, cu simptome severe precum durerile intense, greața, vărsăturile și sângele în urină; în cazuri extreme, această situație poate necesita intervenție chirurgicală.

Acest articol a oferit informații esențiale despre primele simptome ale pietrelor la rinichi, ce includ durerea abdominală, sângele în urină, greața și vărsăturile. Simptomele pot varia de la un individ la altul, în funcție de o serie de factori, inclusiv stilul de viață și istoricul medical.

Este important de precizat faptul că noțiunile prezentate au un caracter pur informativ și nu trebuie să înlocuiască expertiza medicului specialist. Dacă observi manifestări precum cele analizate azi, posibil asociate formării pietrelor la nivelul rinichilor, îți recomandăm să te programezi pentru un consult urologic. 

SURSE: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15604-kidney-stones

https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/symptoms/

Cele mai citite articole