Când şi de ce să apelezi la un birou de arhitectură?

A apela la un birou de arhitectură este o decizie foarte bună pentru toţi cei care au nevoie de un proiect de design interior pe care să îl respecte şi să îl pună în practică. Ajutorul unui arhitect este arareori solicitat de către clienţii români, dar nu este eliminat din “schema”.

Proiectele complete, profesionale, cu rezultate pe măsura aşteptărilor sunt obţinute cu ajutorul arhitecţilor, iar conceptele din spatele lor trebuie gândite împreună cu clienţii pentru că în aceste spaţii oamenii îşi vor petrece ani buni din viaţă, de aceea necesită o atenţie aparte.

Principalele motive pentru a apela la un birou de arhitectură

Înainte de a apela la un birou de arhitectură, este important ca potenţialii clienţi să aleagă un birou capabil să se ocupe integral de proiect, de la primele, până la ultimele detalii de interior, de la concept şi până la concretizarea dorinţelor clienţilor. Astfel, oamenii vor scuti cheltuieli inutile şi vor rezolva cu ajutorul specialiştilor eventualele probleme apărute pe parcursul lucrărilor, fără prea mari bătăi de cap.

Cele mai importante motive pe care clienţii le invocă pentru a apela la un birou de arhitectură sunt:

·  primirea de sfaturi în legătură cu suprafaţa şi compartimentarea casei;

·  primirea de sfaturi referitoare la actele necesare construcției;

·  crearea proiectelor personalizate de către arhitecţi pentru fiecare client în parte;

·  posibilitatea clienţilor de a participa la luarea deciziilor, dar şi la execuţia lucrărilor;

·  primirea tuturor informaţiilor necesare privind proiectele de arhitectură.

Etapele unui proiect de arhitectură

Cele mai citite articole

Înainte de a pune bazele unui proiect de arhitectură, cu rezultate pe măsura aşteptărilor, este important să se ţină cont de următoarele etape şi faze ce trebuie respectate:

·  măsurarea completă a spaţiului şi o primă discuţie cu beneficiarul proiectului pentru a trasa liniile generale ale proiectului;

·  etapă de concept, o etapă importantă care necesită timp suficient alocat pentru schiţarea stilului de design, schemelor funcţionale necesare utilizării la maxim a spaţiului;

·  etapă de modelare 3D, care implică alegerea texturilor, obiectelor, consultarea furnizorilor de finisaje, care durează câteva zile per fiecare cameră;

·  etapa tehnică, ce precede acordul beneficiarului asupra designului propus;

·  etapă de detaliere care are loc după finalizarea etapei tehnice şi durează până la 2 săptămâni;

·  începerea şantierului, plasarea comenzilor pentru finisaje, etapă ce poate dura până la 3-4 luni, mai ales că mobilierul pe comandă poate dura până la 4-8 săptămâni.

Ce face un arhitect şi ce calităţi are?

Rolul unui arhitect este acela de a gestiona tot ceea ce priveşte construcţia, atât în domeniul public, cât şi în domeniul privat, pentru clădiri de uz rezidential şi sportiv, dar şi comercial şi industrial. Arhitectul are abilităţi tehnice şi artistice, dar şi în domeniul juridic şi managementul financiar.

Arhitectul va lua în considerare nevoile clienţilor, aşteptările acestora, analizând fezabilitatea proiectului şi elaborând planurile clădirii. Un astfel de specialist este nevoit să gestioneze întregul proiect şi să negocieze, să se ocupe de procedurile administrative, să aibă grijă de pachetul financiar şi să garanteze succesul construcţiei şi respectarea termenelor limită.

Cele mai citite articole