Albirea dentară și lucrările protetice

Lucrările dentare sunt realizate dintr-un material diferit de cel al dinților naturali. Asta înseamnă că albirea profesională sau benzile de albire nu vor funcționa. Folosirea unor substanțe de albire dentară fără recomandarea medicului poate duce chiar la deteriorarea coroanelor (vezi coroane dentare Iași), punților, fațetelor sau implanturilor dentare. Vestea bună este că lucrările protetice din materiale cum ar fi ceramica sau porțelanul sunt mai rezistente la pete decât dinții naturali. Pentru ca lucrările dentare să arate cât mai bine, prevenirea petelor rămâne cea mai bună variantă.

Cum funcționează albirea dentară?

Ca să înțelegi mai bine de ce acest proces nu este eficient în cazul lucrărilor protetice, îți vom explica în cele ce urmează cum funcționează mai exact albirea dentară. Petele de pe dinți pot fi extrinseci – pete care apar pe suprafața dinților și sunt provocate de obicei de consumul anumitor alimente, și petele intrinseci – pete care apar pe dentină (stratul dintelui aflat sub smalț) sau în microfisurile din smalț. Petele extrinseci pot fi curățate în urma unui periaj riguros, însă petele intrinseci pot fi înlăturate doar cu albirea dentară profesională, realizată în cabinetul medicului sau acasă, sub îndrumarea sa (vezi albire dinți Iași).

Este destul de interesant procesul de albire al dinților – ingredientele active folosite pătrund în smalțul dintelui pentru a ajunge la moleculele decolorate. Moleculele de oxigen din agenții de albire reacționează cu aceste molecule decolorate și rup legăturile dintre ele. Ulterior, moleculele de oxigen se răspândesc pe toate suprafața smalțului, albind dintele. Gândește-te la acest proces data viitoare când ești pe scaun, în cabinetul medicului, și aștepți să își facă efectul agenții de albire.

Cum poți obține un zâmbet mai alb dacă ai lucrări protetice?

Albirea dentară nu are efect asupra lucrărilor protetice pentru că acestea au o structură diferită și nu au smalț, prin urmare, moleculele de oxigen nu au asupra cui să acționeze. Acestea sunt totuși mai greu de pătat decât dinții naturali. În această situație vorbim de pete extrinseci, care se pot curăța în urma unui periaj realizat corect.

Totuși, dacă știi că urmează să îți pui coroane dentare, fațete sau orice altă lucrare protetică și nu ești mulțumit de culoarea naturală a dinților tăi, poți opta pentru albirea dinților și ulterior, pentru alegerea unor lucrări în aceeași nuanță. Există totuși un risc pe care ar fi bine să îl ai în vedere – efectul de albire nu va dura pentru totdeauna și data viitoare când îți vei albi dinții, s-ar putea să se observe o diferență inestetică la nivelul culorii.

Culoare dinților se schimbă, chiar și dacă urmezi regulile de igienă. Petele pot să apară din varii motive: consumul de alimente cu pigmenți de culoare închisă, fumatul, vârsta (odată cu înaintarea în vârstă, smalțul se subțiază și începe să se vadă dentina, care are o culoare mai gălbuie), traumatisme sau diverse medicamente (antihistaminice, antipsihotice, medicamente pentru hipertensiune arterială, medicamente folosite în tratarea cancerului, etc.). Dacă îți dorești dinți mai albi și un zâmbet frumos și sănătos, primul pas pe care trebuie să îl faci este să programezi o vizită la medic pentru a afla ce opțiuni ai.