Află avantajele recuperării medicale prin kinetoterapie

Kinetoterapia reprezintă o tehnică de recuperare medicală care presupune efectuarea de exerciții fizice speciale, a căror eficiență este dovedită științific, sub coordonarea unui specialist în fizioterapie. Cunoscută și sub denumirea de terapie prin mișcare, kinetoterapia este non-invazivă și se realizează cu scopul reabilitării membrelor și mușchilor. Aceasta ajută la ameliorarea durerilor, îmbunătățirea mobilității, forței și echilibrului. Descoperă care sunt avantajele recuperării medicale prin kinetoterapie. 

Ameliorarea durerilor

Deși obișnuim să tratăm durerile cu medicamente analgezice sau antiinflamatoare, acestea le fac să dispară doar temporar. În plus, acestea asociază unele riscuri atunci când sunt utilizate pentru perioade lungi de timp. Tehnicile de recuperare medicală, inclusiv kinetoterapia, au ca scop principal reducerea durerilor, cum ar fi cele articulare, de spate sau musculare, fiind eficiente pe termen lung (1). Astfel, acestea reduc necesitatea utilizării medicamentelor. 

Recuperarea capacității fizice după afecțiuni sau traumatisme

Anumite boli cronice (cum sunt cele neurodegenerative, autoimune, artrita, osteoporoza) sau traumatisme (accidente de mașină, căzături) afectează capacitatea de mișcare. De asemenea, în urma unui accident vascular cerebral, pacienții se pot confrunta cu dificultăți de coordonare și dizabilitate (de exemplu, unii pacienți nu își pot mișca un membru sau nu pot merge fără ajutor). Ședințele de kinetoterapie ajută la ameliorarea mobilității în cazul acestor pacienți și la îmbunătățirea calității vieții (1, 2). 

Recuperarea după accidentare

În urma unei accidentări sportive, se recomandă repaus pentru o perioadă. Accidentările sunt frecvente mai ales la persoanele care practică sporturi de echipă. Kinetoterapeutul te poate ajuta să te recuperezi mai repede după un astfel de traumatism. Exercițiile terapeutice vor reda funcția membrului afectat, astfel încât vei putea să te întorci cât mai curând la antrenamente (3). 

Îmbunătățirea performanței sportive

Kinetoterapeutul elaborează programe de terapie speciale pentru sportivi de performanță, care au rolul de a-i pregăti pentru perioada competițională. Alături de antrenamentele precompetiționale, kinetoterapia îmbunătățește forța, mobilitatea, anduranța și agilitatea. De asemenea, deoarece susține sănătatea articulațiilor și mușchilor, aceasta ajută la scăderea riscului de accidentări (3).  

Îmbunătățirea calității vieții la vârstnici

Kinetoterapia îmbunătățește forța musculară, flexibilitatea, echilibrul și coordonarea mișcărilor. În cazul vârstnicilor, acest lucru înseamnă un risc mai mic de căzături și fracturi. De asemenea, kinetoterapia ajută la ameliorarea calității vieții, deoarece ajută seniorii să realizeze mai ușor activitățile de zi cu zi, cum ar fi treburile casnice sau grădinăritul. Chiar și mișcările simple, cum ar fi ridicatul de pe scaun, pot fi dificil de realizat la vârste înaintate. Kinetoterapia vine în ajutor și în aceste situații, deoarece exercițiile fizice îmbunătățesc mobilitatea (3). 

Susținerea sănătății mintale

Dizabilitatea sau capacitatea funcțională redusă au un impact psihologic major asupra pacienților cu afecțiuni cronice sau care au suferit traumatisme grave. Pe lângă avantajele asupra recondiționării fizice, kinetoterapia îmbunătățește bunăstarea psihică a pacienților. Pentru că ameliorează calitatea vieții, aceștia pot efectua activități care înainte erau dificil sau imposibil de realizat. În acest mod, kinetoterapia susține sănătatea mintală (2). 

Prin urmare, recuperarea medicală prin kinetoterapie are numeroase avantaje. Programează-te la o consultație și află ce program de terapie prin mișcare ți se potrivește.

Referințe:

  1. Thompson, Fred. “Top 10 Major Benefits of Kinesiology Services.” Custom Prescription Foot Orthotics Brantford, Ontario – Thompson Health Services, 29 Sept. 2019, www.thompsonhealthservices.ca/benefits-of-kinesiology-services/. Accessed 9 Apr. 2023.
  2. “American Kinesiotherapy Association.” Akta.org, 2013, akta.org/about. Accessed 9 Apr. 2023.
  3. “Who Can Benefit from Kinesiology and Is It Right for You?” Symmetrix.ca, 2022, www.symmetrix.ca/blog/who-can-benefit-from-kinesiology. Accessed 9 Apr. 2023.