Osteodensitometria: când este indicată și cum te pregătești

Osteodensitometria sau DEXA este o investigație imagistică ce utilizează razele X pentru a măsura densitatea oaselor și pierderea osoasă. Este o investigație ce poate arăta cât de puternice sunt oasele tale și cât de susceptibil/ă ești la fracturi. Care sunt motivele pentru care ți s-ar putea recomanda efectuarea unei astfel de investigații și cum te pregătești pentru ea vei descoperi în rândurile de mai jos.

Când este indicată analiza DEXA?

Osteodensitometria DEXA este cel mai frecvent utilizată pentru diagnosticarea osteoporozei, o afecțiune a scheletului care se manifestă prin scăderea masei osoase și care crește riscul de fracturi. Mai poate fi însă utilă și în contextul monitorizării evoluției și tratamentului acestei afecțiuni.

Este indicată în special persoanelor cu vârsta peste 65 de ani sau celor care au peste 50 de ani și prezintă factori de risc pentru fractură. Poate fi vorba de femei aflate la pre sau postmenopauză (în special dacă nu iau estrogen) sau care au suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a ovarelor ori de bărbați care suferă de afecțiuni ce pot duce la pierdere osoasă (ex: artrită reumatoidă). Din categoria persoanelor cu factori de risc pentru fracturi mai fac parte, indiferent de sex: fumătorii, cele cu istoric de fracturi de șold, cele cu diabet de tip 1, hipertiroidism sau hiperparatiroidism.

De asemenea, osteodensitometria mai poate fi utilizată și pentru a măsura compoziția corporală.

Contraindicații

Osteodensitometria este o investigație extrem de utilă, însă există anumite situații în care aceasta nu este recomandată. În primul rând, femeile însărcinate ar trebui să evite această procedură, deoarece radiografiile folosite în timpul investigației pot afecta dezvoltarea fătului. Deși doza de radiații este foarte mică, este preferabil să se evite orice expunere la radiații în timpul sarcinii, dacă nu este absolut necesară.

În plus, este important să se țină cont de faptul că osteodensitometria se poate face doar la minim o săptămână după ce s-a realizat o investigație cu bariu sau la două zile după o altă investigație imagistică cu substanță de contrast intravenoasă.

Cum te pregătești pentru o osteodensitometrie?

Cele mai citite articole

Nu este necesară o pregătire specială înainte de a efectua o osteodensitometrie. Îți poți urma rutina zilnică obișnuită și nu este necesar repausul alimentar sau să eviți anumite alimente. Se recomandă doar evitarea suplimentelor cu calciu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea testului – calciul poate interfera cu acuratețea rezultatelor testului.

În ceea ce privește îmbrăcămintea, alege haine confortabile, fără fermoare, curele sau nasturi din metal. Ține cont de faptul că orice obiect metalic poate interfera cu imaginile cu raze X, deci oricum va trebui să îndepărtezi toate obiectele din metal înainte de investigație, inclusiv bijuteriile. Informează medicul dacă ai făcut recent un examen cu bariu sau dacă ți s-a injectat o substanță de contrast.

Investigația nu va dura mai mult de 1-2 minute pentru fiecare segment examinat, însă este foarte important să nu te miști în acest interval de timp și să urmezi întocmai indicațiile medicului. Rezultatele le vei primi în cel mai scurt timp posibil, iar prețul osteodensitometriei depinde de numărul segmentelor investigate.

Osteodensitometria este o investigație medicală importantă pentru a evalua starea de sănătate a oaselor și a identifica riscul de fracturi. Procedura este simplă, sigură și nedureroasă, oferind informații valoroase pentru diagnosticul și monitorizarea osteoporozei.  

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui consultul de specialitatea. Discută cu medicul tău curant despre necesitatea efectuării osteodensitometriei. Acesta este singurul care poate stabili de ce investigații ai nevoie! În ceea ce privește pregătirea pentru procedură, dacă ai întrebări sau nelămuriri este indicat să le adresezi direct centrului de imagistică la care ești programat/ă.    

Surse:  

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/osteodensitometrie
https://www.medlife.ro/pregatirea-pentru-investigatii-imagistice/pregatire-pentru-DEXA
https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/osteodensitometrie/intrebari-frecvente

Cele mai citite articole