Un împătimit al jocurilor de noroc a inventat un preparat consumat în zilele noastre de milioane de oameni. Prima atestare istorică a sandwich-ului datează din secolul al XVIII-lea, după o partidă de cărți pe bani reali.
Jocurile de noroc au oferit istoriei multe povești fascinante. De la Ashley Revell, cel care a vândut tot ce avea și a pariat totul pe o singură culoare la ruletă, la salvarea companiei FedEx la blackjack și până la câștigurile amețitoare oferite uneori de celebrele pacanele cu jackpot. De multe ori, poveștile de la jocuri de noroc sunt amuzante, în timp ce alte episoade au rămas în istorie din alte motive.
Este și cazul modului în care a fost creat primul sandwich din istorie. S-a întâmplat în 1762, când politicianul englez John Montago juca o partidă de cărți pe bani reali. El era atât de prins în joc încât nu și-a dorit să ia o pauză pentru a mânca. Din acest motiv, i-a cerut unui angajat al locului în care juca să îi aducă o friptură de vită pe care să o introducă între două felii de pâine, în așa fel încât să nu se murdărească și să poată juca în continuare. De aici a luat naștere un preparat consumat în zilele noastre de milioane de oameni.
Scriitorul francez Pierre-Jean Grosley a publicat o carte în anii 1770 în care a descris scena văzută la o masă de jocuri de noroc, intitulată „A Tour to London; Or New Observations on England and its Inhabitants”.
Americanii au descoperit ulterior sandwich-urile
Americanii au descoperit ceva mai târziu sandwich-urile. Prima rețetă de sandwich cu unt de arahide și jeleu a fost publicată în 1901, în The Boston Cooking School Magazine of Culinary Science & Domestic Economics. După 1920, acesta a devenit cel mai consumat sandwich din SUA, în special printre tineri, în pauzele de la școală. Tot în anii ’20 au apărut și primele restaurante din SUA care vindeau sandwich-uri în diverse rețete, unele conținând inclusiv fructe de mare.
Cele mai citite articole
Odată cu trecerea timpului, sandwich-ul s-a răspândit la nivel global, iar în prezent sunt sute de mii de rețete disponibile. Sandwich-urile sunt bune atât la micul dejun cât și pentru o gustare rapidă, având în vedere că sunt ușor de făcut și pot fi personalizate în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le avem la dispoziție.
Care este cel mai bun sandwich din lume?
Mulți s-au întrebat care este cel mai bun sandwich din lume, iar specialiștii au realizat mai multe topuri. Printre cele mai populare se află unul vietnamez pe nume Bánh mì. Se folosește o baghetă franceză și conține carne de porc sau vită, morcovi murați mărunțiți, frunze de coriandru, maioneză și lemongrass. Are un gust crocant și este proaspăt și savuros.
Un alt sandwich foarte popular este Po’Boy. A fost inventat în New Orleans, la scurt timp după ce sandwich-urile au ajuns în această țară. Conform CNN, acesta a fost creat în timpul grevei din New Orleans din 1929 pentru a hrăni vatmanii tramvaielor. Se folosește o pâine franțuzească alături de maioneză, stridii prăjite (ori creveți sau friptură de vită), salată verde, roșii și murături.
În Europa, popular este și sandwich-ul Croque monsieur / madame. Poate fi încercat în bistro-urile franțuzești. În varianta croque monsieur se folosește pâine albă, brânză rasă, șuncă și ouă prăjite. Varianta croque madame este și ea asemănătoare, însă la aceasta din urmă un ochi de ou moale este servit deasupra pâinii și nu în interior.
Sursă foto: canva.com